Самотни ли са котките по същия начин, по който могат да бъдат хората

котка у дома Снимка: iStock

М яукащите животни са забавни същества, с които да прекарвате време. Много от нас с удоволствие биха прекарали цял ден, всеки ден, с нашите котенца у дома, но обикновено това не е възможно поради работа и други задължения. Котките прекарват доста време сами в нашите домове, особено ако сме заети и нямаме възможност да им правим много компания.

Въпреки че котките са склонни да бъдат независими и да се чувстват добре сами, може да се чудите дали вашият космат приятел някога е самотен, както ние, хората можем да се чувствате така. В тази статия ще обсъдим именно това!

Да, котките могат да се чувстват самотни

котка у домаСнимка: iStock

Котките са независими същества, но са социални и предпочитат да живеят сред други котки или хора (или поне повече от от тях), отколкото сами. Котките могат да бъдат самотни, дори ако са свикнали да бъдат оставяни сами всеки ден. Те може и да не са самотни по същия начин като хората, но копнеят за стимулацията, която общуването им с хора и други животни им осигурява. Има няколко признака, които можете да потърсите, които могат да показват, че мяукащият ви спътник изпитва самота.

Dogsandcats.bg

Признаци, че котката ви се чувства самотна

Някои, макар и не всички, котки показват признаци на самота, които можем да уловим. Знанието какво да търсим може да ни помогне да определим кога трябва да предприемем действия, за да спасим котката от нейната самота. Ето най-честите признаци, които трябва да търсите:

котка у домаСнимка: iStock

  • Разрушително поведение: Вашата котка може да започне да къса завесите, да драска по дивана, да дъвче връзки за обувки или дори да съсипва документи, които намира на масата някъде в къщата.
  • Прекомерна грижа за козината: Котките, които се отегчават и са самотни, могат да прекарват времето си в прекомерно разресване и миене на козината, което може да причини плешивини и суха, чуплива козина.
  • Загуба на апетит: Вашият космат приятел може да вирне носа си срещу храната, когато остане самотен, което може да възприемем като форма на протест да бъде оставен сам толкова много.
  • Силно мяукане: Вашата котка може да ви залее с гласова комуникация, когато се прибирате или излизате, като това е знак на протест, че я оставяте сама.

Ако забележите признаци, че котката ви е самотна, има няколко неща, които можете да направите, за да се опитате да облекчите самотата ѝ, така че да се чувства по-комфортно.

Какво можете да направите, за да предпазите котката си от самота

котка у домаСнимка: iStock

Самотата никога не е забавна, дори за котките. Но това не трябва да е доживотна присъда и не е нужно вашето коте да продължава да изпитва самота. Ако смятате, че котката ви е самотна, опитайте да използвате една или повече от следните идеи:

  • Инвестирайте в интерактивни играчки: Забавлението с нови интерактивни играчки, като моторизирани мишки, в домакинството, докато ви няма, може да помогне на вашата котка да бъде заета, така че да се чувства по-малко самотна, докато не се приберете у дома.
  • Прекарвайте качествено време с тях котката си всеки ден: Поставете си за цел да прекарвате поне 10 минути без прекъсване в общуване с котката си всеки път, когато се върнете от дома си. Така ще сте сигурни, че гальовният приятел получава вниманието, от което се нуждае, докато сте наоколо, така че да се чувства по-малко самотен, когато ви няма.
  • Помислете за още една котка: Ако имате място и пари да се грижите за второ коте, трябва да помислите дали да го направите. Котките ще могат да си правят компания и да не изпитват самота, независимо колко често сте вкъщи или далеч.

Опитайте различни тактики с течение на времето, за да разберете кое работи най-добре за вашата котка. Може да откриете, че трябва да приложите повече от една от тези тактики, за да осигурите на мъркащия приятел достатъчно забавления и стимулация.

котка у домаСнимка: iStock

Да, котките могат да бъдат самотни, особено ако прекарват по-голямата част от времето си сами у дома. Има обаче неща, които можем да направим, за да облекчим самотата и да направим котките си по-щастливи. Дали ще е осиновяване на второ коте или повече игри - това зависи от вас и от характера на мъркащия ви приятел.

Виж още