Как мога да помогна на котката ми да се адаптира към новия дом

пренасяне с котка Снимка: iStock

П реместването от едно жилище в друго е голяма промяна както за нас, хората, така и за домашните любимци. Ако си имате мъркащ съквартирант трябва внимателно да помислите за него и да организирате неговото пренасяне, така че да е максимално спокойно.

Котките не обичат промени, така че се пригответе за допълнителни леки усложнения. Може да не им се понрави, че искате са ги откъснете от любимата им гледка през прозореца или пък обичания им ъгъл на апартамента, в който често се усамотяват.

Предварителната подготовка ще ви помогне да избегнете допълнителни неприятности като мяукане, агресия и дори опити за бягство.

Dogsandcats.bg

Уверете се, че котешката каишката на врата е с актуален телефонен номер

Ако мяукащият ви приятел си има нашийник с неговото име и вашия телефон - проверете дали са актуални. Тъй като от котка може да се очаква всичко, не искате да се окаже с грешна информация на врата, ако се опита да избяга.

Ако мъркащият ви съквартирант не разполага с микрочип - помислете и за това. При евентуално бягство много ще помогне да се локализира.

Започнете да опаковате рано

Тъй като мяукащите ни спътници са много чувствителни, ако изведнъж домът ви се напълни с хора и движещи се предмети, това ще ги стресира. За да намалите тази тревожност, започнете плавно да опаковате вещите си седмица по-рано. Поставете кутиите и куфарите в дома си преди да започнете да ги пълните с вещи. Мяукащият ви приятел ще ги подуши и ще има време да свикне с „новия пейзаж” у дома.

Оставете котката да свикне с клетката за пренасяне

Освен вашите кутии, подгответе и клетката за пренасяне. Разбира се, тя трябва да е голяма, удобна за път и уютна. Оставете я известно време, за да може котката ви спокойно да влиза и излиза от нея. Поставете вътре в нея любимото одеяло, някоя позната играчка и лакомство. Така мъркащият ви приятел ще се настрои, че това е приятно за него място.

Когато започнете да опаковате, преместете кутията на сигурно, по-тихо място в дома ви. Това ще насърчи котката ви да потърси убежище в нея, когато в дома ви изведнъж стане много шумно и раздвижено от цялото опаковане и изнасяне на мебели.

пренасяне с коткаСнимка: iStock

Когато пристигнете на новото място

След като пристигнете, дръжте мъркащия съквартирант на безопасно в клетката. Уверете се, че всички прозорци са затворени, няма стърчащи кабели или места, на които би могъл да се заклещи или да направи пакост.

Въведете го първо в една стая. Поставете там познати предмети и мебели. След като сте обезопасили, сложете клетката на пода и отворете вратичката ѝ. Оставете котката сама да излезе от нея. Най-безопасно е да я държите в една стая, докато има твърде много движение в новия ви дом. Възможно е да се наложи да остане там няколко дни, в случай, че все още ви предстои много пренасяне и подреждане в другите части на дома ви.

Уверете се, че в тази определена стая мъркащият ви съквартирант има всичко необходимо - вода, храна, тоалетна и любими играчки. Също така, отделете време, което да прекарате заедно в стаята, за да може домашният любимец да почувства, че се грижите за него в този момент.

Неща, за които да внимавате

При преместване в нова зона е обичайно мяукащите приятели да се опитват да се върнат на старите си места. Най-безопасно е да държите котката си на закрито през цялото време и да я следите. Дори и мъркащият ви съквартирант да обича разходки на открито, не бързайте. Уверете се преди това, че е свикнал с новото пространство и няма вероятност да крои бягството си.

пренасяне с коткаСнимка: iStock

Това важи особено, ако живеете в къща и разходките са почти ежедневно приключение за гальовния ви приятел. Проучете животните си съседи наоколо - други котки или кучета и се уверете, че домашният ви любимец е напълно защитен и далеч от опасности.

Макар и мяукащият ви приятел да изживее определен стрес при пренасянето, ако планирате и се погрижите за него, може да избегнете някои проблеми. В крайна сметка пренасянето може да се окаже много по-забавно. Представете си само колко ще се зарадва котката ви, когато пространството е изпълнено с голям брой кутии и всевъзможни нови места на които може да се крие и да си играе!

Виж още