Етапи на бременност при котките

бременна котка Снимка: iStock

А ко поради някаква причина котката ви не е била кастрирана или пък сте я прибрали от улицата или осиновили бременна - значи сте в очакване на сладки мъничета!

Преди тези топчици любов да се появят, вашата кралица преминава през различни етапи на бременността. Колкото повече знаете за тях, толкова по-добре ще се грижите за бъдещата котешка майка!

бременна коткаСнимка: iStock

Основни грижи за бременната котка

Ако отглеждате бременна котка или сте приели бездомник в дома си, първото нещо, което трябва да направите е да я заведете на ветеринар. Те ще я прегледат, тестват за левкемия, котешки СПИН. В допълнение, ще обсъдите възможностите за ваксиниране по време на беременност.

Dogsandcats.bg

В случай, че мяукащата ви приятелка е напълно здрава, следва да промените менюто към диета с високо съдържание на хранителни вещества и прясна, чиста вода. Също така следва да не я пускате да се разхожда, а да я държите на закрито, за да не ѝ се случи нещо.

Сега да преминем към различните етапи на бременноста, започвайки от разгонването.

Оплождане

размножаване на коткиСнимка: iStock

За да може котката да зачене, тя първо трябва да се разгони. Това е моментът, в който тя е готова да бъде оплодена. Този етап настъпва обикновено на всеки две до три седмици през пролетта или лятото, тъй като този процес е тясно свързан със светлината. Разбира се, често се случва при домашните котки разгонването да се „обърка”, тъй като живеят предимно на изкуствена светлина. Това по никакъв начин не е лошо или нездравословно за тях, просто моментите на силно мъркане и галене, могат да се предвидят по-трудно или пък почти да не прекъсват.

Слънчевата светлина обикновено задейства отделянето на хормони, които активират овулацията. Този етап се нарича „еструс” и това е моментът, в който женската е готова за чифтосване, а нейните яйцеклетки ще приемат оплождане до седем дни. Това е времето, в което тя обикновено е много гласовита, мяука силно или се търка в различни повърхности. Тези поведения могат да бъдат колкото смешни, толкова и досадни за собствениците.

Развитие на ембриони

След като яйцеклетката е оплодена успешно, настъпва развитието на ембриони. Когато започнат да растат, кралицата ще започне да си похапва повече и да наддава тегло. Това предполага развитие на органите в ембрионите и създава прилив на хормони във вашата котка. Освен по апетита, ще забележите и физическа промяна - зърната ѝ ще станат по-тъмни на цвят и подути.

Развитие на плода

Приблизително когато са се образували повечето органи на ембрионите или техните структури, те се превръщат в плодове. От този момент плодовете ще отнемат цялата енергия на кралицата, така че тук ключова ваша роля е да ѝ осигурите висококачествена храна.

Предродилен етап

Тъй като вашата кралица наближава раждането, което е около девет седмици след оплождането, тя ще започне да показва определени поведения, по които можете да разпознаете, че скоро ще роди.

Това включва гнездене - търсене на уединени, тихи и уютни места, които да са подходящи за бъдещите котета. Когато започне да го прави, най-добре вие да подготвите зоната. Вземете кашон или кутия, одеяло и кърпи. Най-добре да направите гнездото в отделна стая, където кралицата да бъде оставена на спокойствие. Разбира се, възможно е накрая тя да избере друго място за раждането си. Понякога не може да ѝ се угоди!

размножаване на коткиСнимка: iStock

Друг знак за предстоящото раждане би могъл да е отношението ѝ към вас. Има два варианта - или да бъде много привързана и буквално няма да ви остави на мира, или ще ви игнорира. И двете поведения са нормални, така че ако ви пренебрегва - не се обиждайте!

Около 24 часа преди раждането, кралицата най-вероятно ще спре да яде. Възможно е дори да се появи млечен секрет от зърната. Пригответе се, бебетата са напът!

Потенциални проблеми

Кралиците се справят отлично с раждането сами. Въпреки това е възможно да възникнат някои проблеми. Поради тази причина е добре да имате винаги под ръка телефонния номер на близката ветеринарна клиника и да сте подготвени за ситуации извън работно време. Всички познаваме котките, и знаем, че техните проблеми често възникват през нощта.

По принцип трябва да следите за всички необичайни симптоми по време на цялата бременност на кралицата. Дори и да е рядкост - обаждането или посещението при ветеринар е задължително.

За кои усложнения трябва да сте нащрек?

Еклампсия

Това е животозастрашаващо състояние, което се получава от изчерпването на калций в кръвта. Най-често се случва след раждането, когато бебетата са на възраст от една до пет седмици, а майката произвежда най-много мляко.

Допълнителен прием на калций, би могъл да помогне за предотвратяването на този проблем, особено ако се грижите за бременна котка, която е била бездомна и диетата ѝ не е била богата на вещества.

Признаците на еклампсия при бременни котки вкючват:

  • Безпокойство, задъхване и раздразнителност
  • Лигавене, скованост в походката, загуба на координация, болка при ходене, мускулни спазми и подобни на гърчове дейности.

Ако забележите някои от тези симптоми, незабавно посетете ветеринарен лекар!

Спонтанен аборт

Лошото здраве на бременната котка или някои инфекции могат да доведат до проблеми с плода, които да доведат до спонтанен аборт. Ако се появят симптоми като висока температура, вагинално кървене, липса на апетит или депресия - незабавно посетете ветеринарния си лекар.

Резорбция

Това е интересно явление, при което мъртъв плод се абсорбира напълно от тялото на кралицата. Рядко се наблюдават външни симптоми, когато настъпи резорбция. Тъй като обикновено в котилото се раждат няколко бебета е възможно никога да не разберете, че това се е случило с едно или две от тях. Все пак, ако са се родили по-малко котета от очакваното- посетете ветеринарния си лекар, за да се провери дали няма все още останал плод.

Обикновено целият този процес от забременяване до раждане протича гладко при кралиците. Рядкост е да се появят проблеми, но все пак - бъдете подготвени. Особено, ако наскоро сте прибрали или осиновили бременна котка, за която никой не се е грижил преди това. След като се родят бебетата се пригответе за много забавления, гушкане и игра, тъй като тези мъничета ще кипят от енергия и ще искат да изучават заобикалящия ги свят.

Вижте още:

Как протича половият цикъл при женските котки

Как да се грижим за бременна котка

Виж още