Ще държи ли канелата котките далеч от някои зони в дома ни

котка у дома Снимка: iStock

К отките са невероятни домашни любимци, но понякога могат да си причинят неприятности. Например, ако котките на открито превръщат вашите цветни лехи в място за тоалетна, може би сте чували, че канелата може да ги обезсърчи да идват наоколо. За съжаление, докато котките обикновено не харесват миризмата на канела, това обикновено не е ефективен начин да държите котките далеч.

Проблемът с канелата

Котешкото обоняние е много по-чувствително от нашето. Тъй като канелата мирише остро за нас, представете си колко по-силна е тя за котка. Има смисъл да очакваме наличието на канела да държи котките далеч от места, на които не искаме те да ходят.

Котките обаче не реагират постоянно на миризмата на канела. Някои може да стоят настрана, докато други може да останат безразлични. Също така има една важна подробност. Макар че се смята, че канелата не е токсична за гальовните животни, все пак тя може да причини дразнене, ако котката ви я изяде или оближе.

Вместо да използвате канела или други силни аромати, които могат или не могат да бъдат ефективни, опитайте тези други опции, за да държите котките далеч.

Dogsandcats.bg

1. Използвайте спрейове с отблъскваща миризма

котка у домаСнимка: iStock

На пазара могат да се открият различни продукти създадени специално да отблъскват котките, а в същото време са безвредни. Единственият им минус обаче е, трябва да намерите подходящ продукт, който да действа на вашата котка. Някои спрейове работят, докато други - не. Но веднъж, щом откриете подходящият - ще може да пръскате забранената за вашата котка зона и така да я научите, че тя не може да ходи там.

2. Опитайте с цитрусови плодове

Цитрусови плодове или оцет могат да подействат чудесно, за да отблъснат гальовния приятел от шкафа, на който той постоянно се катери и бута вещите ви. Може да си направите домашен спрей или просто да държите портокалови или лимонови кори в забранената зона. Хубавото е, че домът ви ще мирише приятно. В случай че използвате оцет (определено не най-приятната миризма) - не се притеснявайте, защото миризмата изветрява след известно време.

3. Ограничете достъпа на котката до определена стая

Ако например не искате мъркащият приятел да прекарва време в спалнята ви - просто дръжте вратата си затворена и не го допускайте там. Това е с уговорката обаче, че сте осигурили на котката си зона, в която може да пребивава свободно и там се намират необходимите котешки аксесоари - котешко дърво, играчки и друго.

4. Осигурете алтернативно местоположение

Уверете се, че във вашия дом има котешка зона, която гальовният приятел харесва. Отлично място например е да поставите котешко дърво близо до прозорец. Котките обичат да гледат какво се случва навън и със сигурност мъркащият приятел ще е доволен да подремва близо до прозореца. Не забравяйте играчките, драскалките, кутии или други предмети, които котката ви харесва. Колкото повече забавления осигурите за нея в позволената зона - толкова по-малко проблеми ще имате с нейното поведение.

Ако трябва да държите котките далеч от определени места, канелата не е най-добрият избор, дори ако повечето котки не харесват миризмата. Вместо това опитайте едно от нашите алтернативни предложения. С проба на различни неща със сигурност ще успеете да постигнете успех!

Виж още