Специалните нужди на възрастните котки, които трябва да знаете

домашна котка Снимка: iStock

К отки на възраст над десет години имат определени изисквания, които стопаните трябва да знаят, за да поддържат своите котешки приятели здрави и щастливи. Въпреки че някои заболявания, засягащи възрастна котка, не са лечими, те могат да бъдат контролирани.

Тъй като нашите любими котки остаряват, те вероятно ще се нуждаят от повече помощ, тъй като техните диетични нужди и мобилност се променят.

Диетични нужди на възрастните котки

домашна коткаСнимка: iStock

Възрастните котки се нуждаят от подходяща диета за възрастта си, тъй като те обикновено имат по-бавен метаболизъм и могат да бъдат по-малко активни. Храненето на вашата котка със специфична за възрастта диета може да помогне за контролиране на теглото и поддържане на здрава козина и кожа. Това означава, че те също се нуждаят от по-малко калории от по-младите котки. По-възрастните котки са по-склонни към здравословни проблеми и се нуждаят от диета, която помага да задоволят нуждите им; например, бъбречно заболяване изисква диета с ниско съдържание на протеини и фосфор. Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, за да изберете най-добрата диета за нуждите на вашата котка.

Dogsandcats.bg

Грижа за зъбите на възрастните котки

Възрастните котки развиват проблеми със зъбите с напредване на възрастта, например заболявания на венците. Те също така са по-склонни да страдат от загуба на зъби или износени зъби, което може да ги засегне и да им затрудни храненето. Не забравяйте да организирате редовни стоматологични прегледи с вашия ветеринарен лекар; те също могат да ви посъветват за диета, която най-добре отговаря на проблемите със зъбите на вашата котка, за да поддържа здрави зъби и венци.

домашна коткаСнимка: iStock

Следете здравето на котката

Тъй като възрастните котки са по-предразположени към развитие на здравословни проблеми като бъбречни заболявания, сърдечни заболявания и артрит, важно е да ги наблюдавате отблизо, като държите под око всяка промяна в апетита, летаргия, сън повече от обикновено или промяна в техните модели на сън, пиенето на вода и загуба на тегло. Също така внимавайте за промени в техните навици в тоалетната и повръщане или диария. Редовното посещение при вашия ветеринарен лекар е важно, тъй като кръвните изследвания могат да открият здравословните проблеми навреме, което ще предотврати тяхното влошаване.

Редовни упражнения

Докато по-възрастните котки може да са по-малко активни от по-младите котки и котенца, те все още се нуждаят от редовни упражнения, за да поддържат здравето на ставите и мускулната си маса. Продължавайте да играете с котката си с играчки, които насърчават физическата активност. Освен това им осигурете котешки дървета, за да се катерят и примамете котката си да участва в нежни упражнения, като ходене по стълбите или из дома. Ако забележите колебание на котето да скочи или да слезе от високо, това може да е признак на артрит при вашата котка и трябва да обсъдите това с вашия ветеринарен лекар.

домашна коткаСнимка: iStock

Достъпност до различни места у дома

Може да са необходими някои промени в дома, за да осигурите оптимален комфорт на вашата котка. Уверете се, че тя има удобно легълце, което не изисква катерене или скачане за достъп, тъй като проблеми със ставите може да означават, че това е по-трудно. Тоалетна с ниски страни също би облекчила напрежението в ставите. Можете да закупите стъпала и рампи, за да помогнете на вашето коте да стигне до любимите си места, които може да са по-високи.

Поддържането на любимите места за почивка на вашата възрастна котка достъпни ще помогне за облекчаване на натиска върху ставите им, когато остареят.

Намаляване на стреса

домашна коткаСнимка: iStock

Намаляването на стреса в средата на вашата котка е важно, тъй като по-възрастните котки не са склонни да се справят добре с промяната. Те могат да станат по-чувствителни към силни шумове, нови хора и други стресови фактори. Опитайте се да намалите излагането им на тези задействания и създайте спокойна и предвидима среда за тях. Важно е да запомните, че по-възрастните котки могат да изпитат редица здравословни проблеми, които могат да повлияят на нивата на стрес.

Ако сте загрижени за нивата на стрес на вашата котка, винаги е добра идея да говорите с вашия ветеринарен лекар.

Виж още