Как да се справим с космените топки при котките

котка се мие Снимка: iStock

Н а никой собственик на котка не му е чужда сцената с повръщане на космена топка. Обикновено изглежда все едно мъркащият ни приятел се дави, коремчето се мърда и хоп, повърнатата топка с косми в най-добрия случай се оказва на пода, а не на килима.

Нашият мил приятел пък гледа едновременно уплашено и с любопитство изследва пихтиестата течност. Макар и да е обичайно от време на време котките да страдат от топки с косми, все пак би могло да бъде знак за проблем в някои ситуации.

Какво представляват космените топки

Котките са отлични чистофайници и се облизват множество пъти всеки ден. В процеса те поглъщат много мъртва коса, която е по-плътна от човешката.

британска късокосместа се миеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

При толкова много козина, която котките ближат, голяма част от нея попада в устата им, а от там - в храносмисмилателната система.

Когато мъркащият ви приятел поглъща части от козината си, тя обикновено преминава през храносмилателната система и от там се изхвърля чрез изпражненията. Понякога, обаче космите се натрупват в стомаха. За да се отърве от нея, котката ви обикновено я изхвърля чрез повръщане.

Съществува един риск - ако голяма космена топка блокира пътищата към стомаха - например хранопровода или червата или заседне някъде - случаят става спешен.

Колко често котките имат космени топки и кога настъпва спешен случай

Обичайно е котките да имат космена топка от време на време, най-много веднъж седмично. Но все пак е добра идея да поговорите с вашия ветеринарен лекар за космените топки на вашата котка, за да се уверите, че няма нищо сериозно.

Ако котката ви повръща по-често и не само топка с косми, това може да е индикация за проблем. Друг притеснителен сипмтом е липсата на апетит. Тогава прегледът при ветеринар е повече от задължителен, тъй като има опасност от проблем в храносмилането, като запушване.

Какво да направите, за да намалите космените топки

Има няколко начина, по които да облекчите този проблем при мъркащите животни: 

котка яде треваСнимка: iStock

  • Редовно сресване. Това е необходимо, особено при дългокосместите котки, тъй като така премахвате ненужната козина, преди тя да попадне в стомаха на косматия ви приятел. 
  • Къпане. Макар и тази дейност да е голямо предизвикателство, може много да облекчи стомаха на животинчето ви. Възможен подход при къпането е да започнете да го правите докато котето е малко. Тогава то се учи на всичко и, ако го възпитате да взима редовно баня, може да се превърне в забавно занимание. 
  • Незаменимата котешка трева. Това е прекрасен лек за космените топки в стомаха на мъркащия ви приятел. Освен, че е полезна за здравето, котките много я обичат. Това класическо средство помага на мяукащия ви приятел да изхърли топките с косми естествено чрез изпражненията си без да изпитва абсолютно никакъв дискомфорт. Можете да посадите у дома, или да купите вече пораснала от зоомагазина. 

Повръщането на космени топки е съвсем нормално за мяукащия ви съквартирант. Въпреки това, следете за описаните симпоми, тъй като съществуват рискове за обичаното ви животинче. С малко грижи от ваша страна като четкане, къпане и котешка трева, можете да облекчите значително това неприятно изживяване.

Виж още