Трябва ли да оставяме светлина за котката си през нощта?

котка през нощта Снимка: iStock

К ато собственици на котки, ние носим отговорност за нашите домашни любимци и това задължение не приключва, когато си легнем. Много собственици на мяукащи животни се ужасяват от мисълта да оставят новото си коте без надзор през нощта. Тези животни обаче имат много по-добро зрение при ограничена светлина от нас, така че не е необходимо да оставяте лампата включена за вашата котка.

Всъщност изключването на всички светлини в къщата може да помогне на котката ви да заспи, вместо да прави пакости. Въпреки това оставянето на слаба нощна лампа включена - или дори да държите завесата на прозорците си леко отворена, така че лунната светлина да свети през нея - е добра идея от съображения за безопасност, както за вас, така и за вашата котка.

Могат ли котките да виждат в тъмното?

Мяукащите животни виждат много по-добре в тъмното, отколкото вероятно предполагате. Смята се също, че са нощни, поради навика си да спят през деня и да тичат наоколо през нощта. Мяукащите приятели са най-активни по време на зазоряване и здрач, когато е тъмно, но все още има светлина за наблюдение. Приглушената светлина е важна. Въпреки че котките могат да виждат много по-добре при ограничено осветление от нас, те не могат да виждат в пълна тъмнина.

Котките имат ли нужда от светлина през нощта?

Не е строго необходимо да оставяте включена светлина за вашата котка. Прекалено ярката светлина може да попречи на навиците за сън или „лов“ на гальовния приятел. Ако някога сте оставали будни по-късно от обикновено и сте оставили светлините включени, ще забележите, че е по-вероятно котката ви също да си ляга късно.

Dogsandcats.bg

От друга страна - непрогледният мрак също не е препоръчителен и може да направи малките котенца неспокойни, ако не могат да виждат абсолютно нищо.

Въпреки че не е необходимо да оставяте светлина за котката си, наличието на малка нощна лампа или светлината от уличните лампи навън, която влиза през прозорците ни, може да осигури повече от достатъчно светлина, за да успокои нервите им, без да ги държи будни.

Трябва ли да оставите светлината включена, когато у дома е имаме ново коте?

котка през нощтаСнимка: iStock

Въвеждането на нов домашен любимец в дома ви винаги е интересно предизвикателство, особено ако никога преди не сте притежавали такъв. Част от приемането на най-новия ви член на семейството е да му помогнете да се приспособи към рутината ви. Повечето котки и котенца бързо ще се адаптират към новата си ситуация.

Можете да оставите лампата включена за първата нощ, ако желаете, особено ако котката ви не е изследвала много и се притеснявате, че ще се движи в тъмното. Приглушена нощна лампа или отворена завеса ще бъдат повече от достатъчни и ще помогнат на новият мъркащ приятел да научи, че когато светлините изгаснат, е време за сън.

Как да предпазите котката си през нощта

Мъркащите животни не спят цяла нощ, тъй като нямат същия цикъл на сън, който имаме ние, хората. Те спят на малки дремки през цялото денонощие. Това означава, че дори и гальовният приятел да заспи в леглото при вас, в един момент ще се събуди и ще отиде на друго място или да си играе.

Трябва да се уверите, че оставяте котката си през нощта в пространство от дома, където тя има достъп до тоалетната си и купите за храна и вода, но в същото време няма да направи някоя пакост. Приберете всички ценни или чупливи вещи от мястото, където мъркащият спътник остава сам през нощта, докато вие спите. Така ще предпазите него от опасност, но и ще спасите предметите или мебелите си.

Приглушеното осветление ще свърши чудесна работа хем за ново коте, което изследва средата, хем за котка, която ще ловува или ще се занимава с котешки дейности през нощта.

Виж още