Какво означава позата, в която спи котката ми

котка спи Снимка:

О т езика на тялото можем да научим много неща както за хората, така и за животните. Котките са много очарователни когато спят (и не само, разбира се). Дори и по-агресивните и буйни представители изглеждат като невинни ангелчета когато спят в някоя сладка поза на дивана.

Тези странни животинки можем да открием спящи на най-различни места - под завивките, в чекмежде, на пода, в мивката, между дрехите… Ако наблюдавате мъркащия си приятел и позата, която заема докато спи, можете да научите много за моментното му състояние.

Нека да разгледаме различните позиции, в които мяукащите домашни любимци спят и какво означават те.

1. С корем нагоре

Това е може би една от най-сладките пози, в която можем да открием гальовния домашен любимец. Обикновено собствениците на котки в този момент тичат да вземат телефона си, за да запечатат този сладък миг и след това бързо да го публикуват в социалните си канали.

Dogsandcats.bg

И има защо - тази позиция за сън показва, че котката ви се чувства сигурна и доволна от средата и компанията, в която се намира. Коремът е много уязвима зона, и мъркащите приятели не винаги позволяват да ги докосваме там. Когато спят така те са изложени не само на риск, че някой ще ги нападне и ще нарани органите им, но и от това положение те се изправят по-трудно и бавно, което може да има опасни последици за котките, които живеят в природата.

Ако котката ви често спи по гръб, показва корема си и свива сладко лапичките във въздуха - честито!

2. На кравайче

Тази позиция може да има няколко значения. Тъй като свита по този начин котка е защитила уязвимите си части, може да спи, но въпреки това е нащрек, готова да скочи, ако се налага. Това е може би една от най-популярните пози, в които можем да видим котка да спи. Макар че в дома ви тя е в безопасност, все пак тези животни не винаги се чувстват така и предпочитат да са в готовност.

В случай, че котката ви обикаля опашката около тялото си - това е начин, по който пази топлината си. Като цяло котките, които спят на кравайче са по-предпазливи - по принцип или конкретно в този момент.

3. Под завивките

котка спи под завивкиСнимка: Pixabay

Дали в леглото, одеялцето на дивана или под ваши дрехи - това е позиция, в която мъркащите приятели се чувстват сигурни, защото са покрити под нещо, което ги пази.

Възможно е мъркащият приятел да иска пространство и спокойствие и затова да се е скрил така, а не е изключено и да се топли, защото му е студено. В зимните месеци, мяукащите животни са по-склонни да търсят топли места из жилището.

4. С леко притворени очи

В това положение, гальовният спътник не спи напълно, защото част от мозъка работи и наблюдава какво се случва наоколо. Това е типично за котки, които живеят в големи домакинства, с шум или с други животни. Възможно е да следят обстановката, за да бъдат готови да се защитават при нужда.

5. С лапички подпъхнати от тялото (bread loaf)

котка спиСнимка:

Тази поза на места се среща и като Сфинкс - това е когато котето лежи, но предните лапи са прибрани под тялото му. Обикновено мяукащите животни не спят дълбок сън в тази позиция, а по-скоро си почиват или медитират. Гальовните приятели застават по този начин също когато им е студено и искат да се стоплят.

6. Сън в кутия или други тесни пространства

Като цяло котките обичат тези места, защото се чувстват защитени от всички посоки. Ако мъркащият приятел е страхлив или смутен от нещо - може да предпочете да спи на затворено пространство, в което едвам се побира. Всички можем да се съгласим, че тази поза е доста сладка и когато видим котката си почти излизаща от кутията или шкафа, в който се е скрила - не можем да пропуснем да не я снимаме или да ѝ се порадваме!

7. Усукана

котка спиСнимка:

Това вероятно е една от най-странните пози, в които можем да открием котката си да спи. Подобно на позата с коремче нагоре - котките, които спят усукани - с лапи на едната страна, а крака завъртяни под странен ъгъл - се чувстват много комфортно и спокойни в средата, която се намират. Няма как да не си зададем въпроса - как е възможно тази конфигурация да е удобна?

Всъщност, за гальовните приятели, които са много еластични - позата е комфортна. Вероятно това също е израз на спокойствие и комфорт.

8. Настрани

котка спиСнимка:

Точно като нас, хората, спането на една страна е една от най-удобните позиции за сън. Когато мъркащият приятел лежи на една страна с изпънати отпред лапи, той може лесно да влезе в състояние на дълбок сън. В тази конфигурация, котката ви се чувства защитена и спокойна в дома. Това е доверчива поза, която подчертава, че мъркащият приятел има доверие на вас, на средата или дори на животните, ако споделя дома с друга котка или куче.

9. Скрито с лапички лице

котка спиСнимка:

Забелязвали ли сте как котката ви покрива лицето си с лапичките си, които поставя върху него? Възможно е това да е начин, по който тя се опитва да блокира светлината, която ѝ пречи, както ние пускаме щорите. Не е изключено гальовният приятел да демонстрира, че не иска да бъде обезпокояван и иска да си почива на тишина. Така че бъдете сигурни, че не се приближавате твърде много когато правите снимката и сте изключили звука на телефона си.

10. В седнало положение

Някои котки са много сладки и едновременно смешни, когато заспят в седнало положение, докато главата им натежава. Мъркащият приятел няма да спи повече от 10-15 минути в тази позиция и може просто да се е отдал на бърза дрямка, докато е нащрек за всички звуци, миризми и движения наоколо.

Макар че позата за сън е лично предпочитание на гальовните домашни любимци, все пак по нея можем да отгатнем до известна степен дали се чувстват комфортно и спят спокойно по гръб със сладко пухено коремче, което се издига и снишава, или предпочитат някой тих ъгъл Разбира се, както почти всичко, което е свързано с поведението на тези приятели, не можем никога да сме напълно сигурни и при тях светът със сигурност не е черно и бяло.

Вижте още:

Защо котките спят толкова много

Котките сънуват ли

Виж още