Защо котката спи върху главата ми

котка спи върху жена Снимка: iStock

А ко някога сте лягали с котка в краката си, има доста голям шанс да се събудите с лице, обгърнато от козина. Въпреки че леглото ви е достатъчно голямо и има място за всички, мъркащият ви спътник е решил да се разположи точно над главата ви и ви задушава с пухкавост.

В дивата природа котките ще намерят най-безопасното място за убежище. В дома това е до собственика, където ако нещо се случи, вие веднага ще се събудите и мъркащият ви приятел ще бъде предупреден за предстоящата опасност.

Нека да разгледаме няколко теории за това любопитно поведение!

Dogsandcats.bg

1. Главата ви е източник на топлина

Гальовните животни не обичат да им е студено. Въпреки че е топло на други места по тялото ви или под одеялото, всъщност главите ни излъчват значително количество топлина. Това може да привлече мъркащия ви приятел и да се превърне в чудно място за сън.

Средната телесна температура на котките е около 37-38 градуса и съответно те търсят външен източник, който да им помага да запазят тялото си топло докато спи. Главата ви изпълнява чудно тази задача.

котка спи с човекСнимка: iStock

2. Чувство на комфорт и спокойствие

Ако мъркащият ви приятел спи върху главата ви, а не друга част на тялото, е възможно да търси спокойно място близо до вас. Тъй като много хора се въртят, мятат краката си или местят ръце, главата е сравнително спокойно място, което не се движи твърде много. Вероятно мяукащият ви съквартирант търси кротко положение, където да спи необезпокояван.

3. Харесват миризмата ви

Твърде вероятно е гальовният ви приятел да харесва вашия аромат, дори и този на косата ви. Тъй като вие се грижите за него, давате му храна и го карате да се чувства спокойно, той търси убежище при вас, за да спи. От друга страна, мяукащите спътници са териториални и доминиращи животни, така че има шанс да искат да ви „маркират” с аромата си. Така, други животни ще знаят, че вие сте собственост на вашата котка.

Котката спи с дупе към вас

Колкото и да е сладко да имаме още една пухкава възглавница до нас, често мъркащите приятели спят със задния си край към лицето ни. Макар и това да не е особено приятно, всъщност показва, че те ни имат доверие. В противен случай, никога не биха застанали в това положение, още повече когато спят и са уязвими.

Накратко за нощните навици на вашата котка

Всички знаем, че тези животни са способни да вдигнат истинско „празненство” през нощта, включващо гонене, скачане, мятане, дърпане на коса, бутане на предмети и дейности извън въображението ни.

котка спи с човекСнимка: iStock

Будуването на мъркащия ви приятел може да се окаже разрушително за собствения ви сън. Непостоянството на мяукащия ви спътник след определени часове идва от вкоренената му склонност да бъде перманентно в режим на лов за потенциална плячка. Котките нямат човешкия режим, където през деня сме будни, а през нощта спим, или обратен такъв, който съществува при някои животни.

Според „законите” на дивата природа, мъркащите приятели трябва да ловуват голям брой малки плячки всеки ден, като трябва да почиват между всеки лов. Макар и на домашните котки да не се налага да ловуват, все пак те следват естествения си „часовник” като техните диви събратя.

Как да се справите с нощните котешки дейности

Съществуват известни решения, които да ви помогнат, ако мъркащият ви приятел често ви притеснява в съня. Макар и да не могат да се създадат навици като нашите, просто защото това е извън съществото на котките, могат да се приложат някои трикове непосредствено преди лягане.

  • Играйте преди сън. Най-простото нещо, което може да направите е да поиграете с гальовния си приятел малко преди сън. Особено, ако игрите включват имитиране на лов, например игра с въдица, а след това можете да му дадете малко храна. Това ще задоволи хищническия му инстинкт през нощта за известно време.
  • Осигурете котешко легло. Ако се снабдите с котешко легълце или направите такова сами от кутия или щайга, можете да го поставите близо до леглото ви. Така мъркащият ви приятел би могъл да се чувства спокойно, че се намира близо до вас. В същото време има шанс да не ви притеснява.
  • Не пускайте котката в спалнята за през нощта. Можете да обучите котката си да стои извън стаята ви през нощта. С някои представители е лесно след като просто затворите вратата на спалнята си. Други обаче, няма да го приемат „без бой“. В случай че драскат по вратата и мяукат, уверете се че имат всичко необходимо - вода, храна, любимите си играчки и легълце. В началото може да е трудно да се приспособят към промяната, но след време ще свикнат. Поощрявайте ги с лакомство, когато стоят послушно извън стаята ви вечер.

Разбира се, не можем да очакваме от мъркащите ни приятели да спят около 8 часа сън, заедно с нас. Но все пак, с повторения, можем да ги обучим да са малко по-спокойни през нощта, за да не стъпват върху главата ни.

Вижте още:

Как да се грижа за котката ми през зимата

Виж още