Защо котката ми мрази други котки?

две котки се бият Снимка: iStock

К огато обичате да споделяте дома си с една котка, е трудно да устоите да не добавите още един котешки приятел към семейството. Трябва да запомните обаче, че вашата котка може да не се чувства по същия начин и да не е щастлива от наличието на втори гальовен приятел.

Котките са социални същества, но не се разбират с всички. Не е необичайно гальовните приятели да се съпротивляват агресивно на съжителството с други членове на техния вид. Дори котки, които обичат хората и се разбират с кучета, птици, гризачи и други животни, може да не харесат друга котка в семейството.

Ако вашата котка не общува с други котки, това може да бъде разочароващо. За да разберете дали има надежда ващият гальовен приятел все пак да хареса друг, ще трябва да разберете каква точно е причината за поведението му. С малко повече познания можете да бъдете по-съпричастни към чувствата на котката си и дори има шанс да промените мнението ѝ.

Не забравяйте обаче, че трябва да направите най-доброто за настоящата си котка. Ако тя е категорична да не приема други котки, нямате друг избор, освен да се примирите с нейното решение.

Dogsandcats.bg

Ето няколко често срещани причини защо някои котки да не харесват други котки.

две котки се биятСнимка: iStock

1. Липса на социализация

Най-честата причина, поради която една възрастна котка израства и не се разбира с други котки, е, че тя е пропуснала жизненоважна социализация когато е била малка. Всички котенца преминават през фаза, в която са най-възприемчиви към нови преживявания. Това се случва от 2-7 седмична възраст за повечето котенца и понякога може да продължи до около 14 седмична възраст. По време на този важен прозорец е по-вероятно развиващият се мозък да формира постоянни асоциации и привързаности.

Това означава, че уроците, които котетата научават, и преживяванията, които имат, ще останат с тях през зрелостта. Например, коте, което прекарва тези жизненоважни седмици, наслаждавайки се на времето с хора, кучета и други котки, вероятно ще продължи да се наслаждава на тези преживявания, когато порасне.

Що се отнася до други котки, коте, което расте със своите котешки „съквартиранти“ и прекарва време с други котки, има добри шансове да бъде приятелски настроено към други котки в зряла възраст. Много котки, които в крайна сметка мразят други, са били отделени от своите съквартиранти в твърде ранна възраст.

две котки се биятСнимка: iStock

Трябва също да помним, че социализацията върви и в двете посоки. Ключовата дума в горния сценарий е „положителен“. Дори ако едно коте расте около други котки, ако общият опит е отрицателен или, ако претърпи нещо травматично, като например да бъде нападнато от друга котка, този спомен ще остане с него и може да повлияе на поведението му в по-късен етап.

Възможно е възрастна котка да създаде нови асоциации и да подобри социалните си умения. Обикновено обаче е по-трудно и може да отнеме повече време и търпение.

2. Защита на рутината

Вашата котка може да скочи и да прави произволни спринтове по коридора или да атакува глезените ви от нищото, но мяущашите животни обикновено не са спонтанни същества. Те се чувстват най-комфортно в рутина. Наличието на определен график им помага да се чувстват по-уверени и да контролират обстоятелствата си. Промяната на установената рутина по какъвто и да е начин може да провокира негативна реакция от чувствителна котка.

3. Защита на територията и ресурсите

Наред с рутината, котките ценят територията. Като териториални създания, гальовните приятели обикновено прекарват целия си живот в това, което смятат за свои географски граници. Дори дивите котки рядко се отдалечават твърде далеч от това, което смятат за свой дом. Възможно е котките да споделят територии. Мнозина обаче ще устоят на всяка котка (а понякога и човек или друго животно), която се опитва да се намеси.

Територията е особено важна за котки, които не са кастрирани или стерилизирани. В много случаи е просто невъзможно две некастрирани мъжки котки да споделят близки помещения. Същото може да важи и за нестерилизирани женски. Техните хормони могат да им попречат да живеят в мир.

две котки се биятСнимка: iStock

Освен поради физическа зона, котките могат да бъдат и социално териториални. Това означава, че стават притежатели на хората, на които държат. Не е ясно дали котките могат да изпитват истинска ревност, но въпреки това техните териториални чувства към любим човек могат да причинят значителни раздори, когато друга котка влезе в дома.

Котките имат подобни чувства към храната и водата. Споделянето на територия означава разделяне на тези жизненоважни ресурси. Разбира се, вие гарантирате, че всичките ви домашни любимци имат всичко необходимо. Осиновяването на втора котка не означава, че първата котка получава по-малко храна, но притеснената котка може да се съмнява.

4. Личностни различия

По всяка вероятност вашата котка няма думата за хората и животните, които влизат в дома им. Можем да се опитаме да изберем нови домашни любимци, които смятаме, че ще се свържат с настоящите членове на семейството, но не винаги го правим правилно. Котешките личности се различават точно толкова, колкото и човешките. Не е честно да се приеме, че вашата котка може да бъде най-добрият приятел с всеки тип личност.

Понякога котките мразят само определени други котки. Чувствителна котка, която цени времето сама, например, вероятно няма да приеме друга котка, която има по-буен характер.

5. Стрес или болест

Преди да обвините котката си, че е несоциална, помислете какво друго се случва с нея. В някои случаи котките започват да действат необичайно около други котки поради напълно несвързани ситуации. Добър пример за това е, когато котката се чувства зле. Никой не е щастлив и приятелски настроен, когато не се чувства добре. Ако котката ви е болна или ранена, разбираемо е, че тя ще действа агресивно към непозната котка.

Освен болестта, стресът също може да повлияе на поведението на мяукащия приятел. Представянето на нов домашен любимец е стресиращо само по себе си, но ако се случи нещо друго, практически няма шанс за положително изживяване. Може би вашата котка се чувства тъжна и унила, откакто сте започнали да работите до късно. Или може би сте променили храната или постелята ѝ.

две котки се биятСнимка: iStock

Възможно ли е да промените чувствата на котката към другите котки?

Дали реалистично можете или не да помогнете на котката си да приеме други котки зависи от причината зад техния дискомфорт. Първо, стерилизирането или кастрирането може да бъде ключът към по-спокойно домакинство.

Ако това не е всичко, бавното запознаване, съчетано с положителни стимули и награди, може да помогне на две котки да се разберат. Те може никога да не бъдат приятели за гушкане, но може да успеете да постигнете известно ниво на взаимна толерантност. Ако котката ви продължава да се съпротивлява, разговорът с ветеринар може да ви помогне.

Виж още