Защо котките дъвчат ноктите си

котка се мие Снимка: iStock

К отките могат редовно да бъдат видени да дъвчат ноктите си, обикновено докато се мият.

Въпреки че гризането на нокти при хората се счита за лош навик и нехигиенично, това не е така при котките и всъщност се счита за нормално поведение.

Понякога обаче дъвченето на ноктите на котката може да стане прекомерно и ако това е така, обикновено има основна медицинска или поведенческа причина. Нека да разгледаме по-подробно защо котките дъвчат ноктите си и да ви помогнем да разберете дали трябва да се притеснявате от това поведение на мяукащия приятел.

Dogsandcats.bg

От какво са направени котешките нокти?

За да разберем защо котките дъвчат и гризат ноктите си, първо трябва да знаем малко повече за котешките нокти и от какво са съставени. Котешките нокти са направени от кератин, който е протеин, намиращ се също в косата и кожата. Всъщност това е същият протеин, от който са направени нашите нокти.

котка се миеСнимка: iStock

Котешките нокти са съставени от слоеве, които непрекъснато се обновяват. Нови слоеве се образуват отдолу и докато това се случва, най-старият и най-външен слой се отделя, оставяйки след себе си по-нов и по-остър нокът.

Този цикъл отнема няколко седмици, за да бъде завършен и ще се случва непрекъснато през целия живот на вашата котка. Всеки нокът се подлага на този цикъл с различна скорост, така че вашата котка отделя ноктите си редовно. Това означава, че вероятно често ще намирате стари люспи от нокти в дома си, особено ако котката ви прекарва много време на у дома.

Котките изискват ноктите им да са в добро работно състояние, за да могат да ловуват, да се катерят, да балансират и да се защитават, така че този непрекъснат цикъл на обновяване е много важен.

Причини, поради които котките гризат ноктите си

Има няколко причини гальовните приятели да гризат ноктите си и обикновено това е напълно нормално поведение. Всички знаем, че котките са естествено чисти животни и обикновено се мият старателно. Вашата котка ще дъвче ноктите си и ще използва зъбите си, за да отстрани мръсотия, отпадъци и други мръсотии между пръстите на краката и около ноктите.

Как котките отделят ноктите си?

Както вече научихме, котешките нокти се обновяват непрекъснато, докато се отделят. Вашата котка използва зъбите си и ще гризе ноктите си, за да ускори този процес. Тя ще дъвче ноктите си, за да откъсне старите външни люспи на ноктите, разкривайки тези остри нови нокти отдолу.

котка се миеСнимка: iStock

Драскането също помага за премахване на стари, мъртви люспи от нокти. Това е естествено, инстинктивно поведение и вие можете да разубедите котката си да използва вашите мебели и килими, за да драска, като ѝ осигурите много подходящи стълбове за драскане или други повъхрности за това. Някои котки предпочитат да се протегнат нагоре и да се почешат, а други предпочитат да се протегнат по земята, за да се почешат. Повечето все пак използват комбинация от двете.

Кога трябва да се тревожим за необичайно дъвчене на ноктите при котките?

Ако ноктите на котката не са подрязани, те могат да растат, докато не пробият възглавничката на лапата, което е едновременно болезнено и може да причини инфекция.

Ако вашата котка дъвче ноктите си прекомерно или повече, отколкото е правила преди, има вероятност нещо да не е наред. Различни медицински и поведенчески проблеми могат да доведат до прекомерно дъвчене на ноктите, така че е важно да заведете котката си на ветеринар, ако подозирате, че тя дъвче ноктите си повече, отколкото трябва.

Поведенчески причини за необичайно дъвчене на ноктите

Ако медицинските проблеми са били изключени от вашия ветеринарен лекар, вероятно необичайното дъвчене на ноктите на вашата котка се дължи на тревожност. Някои котки са естествено по-тревожни и тези гальовни животни може да имат предразположение към прекомерно дъвчене на ноктите.

Тревожните котки често са предразположени и към друго поведение на обсесивно-компулсивно разстройство, като например прекомерно поддържане на козината. Някои породи са по-склонни към този тип поведение от други, като Сиамски и Бирмански котки, но всяка котка може да прояви поведение, свързано с тревожност.

Прекомерното дъвчене на нокти при котките може също да бъде причинено от скука и липса на достатъчно умствена стимулация. Или може да има източник на стрес, причиняващ безпокойството на вашата котка. Източниците на стрес за вашата котка могат да включват неща като самота, нова котка в квартала, шумна строителна работа или ново бебе в домакинството. Възможно е дори друга котка във вашето домакинство да кара котката ви да се чувства неспокойна.

Трябва ли да режем ноктите на котката?

котка се миеСнимка: iStock

Повечето гальовни животни не трябва да се нуждаят от подрязване на ноктите си, тъй като те обикновено ще ги поддържат в отлично състояние, когато се подстригват сами и чрез използването на драскалки. Въпреки това може д аги подрязвате, ако котката ви упорите точи ноктите си върху мебелите. Не трябва да режете ноктите на котката си, ако излиза на открито, защото може да има нужда от тях, за да се защити. Попитайте вашия ветеринарен лекар, ако не сте сигурни.

Дъвченето на нокти при котките обикновено е напълно нормално поведение и повечето котки ще дъвчат ноктите си като част от рутинната си грижа, за да отстранят мръсотия или стари парчета нокти.

Понякога обаче котките ще дъвчат ноктите си прекомерно и това обикновено е признак на основно медицинско състояние или поведенчески проблем. Вие познавате котката си най-добре, така че ако се притеснявате, че тя дъвче ноктите си повече от нормалното, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да я прегледа.

Виж още