Дехидратация при котки

котка пие вода Снимка: iStock

И злишно е да говорим защо трябва да се пие вода. Без нея нито ние хората, нито животните ще можем да живеем. При мъркащите приятели тя помага за поддържане на доброто здраве, лъскавата козина, храносмилането, циркулацията на кръвта и много други неща.

Дехидратацията е опасно състояние, което настъпва, когато котката не пие достатъчно вода. Когато гальовният ви приятел е дехидратиран, му липсват някои основни минерали, необходими за да живее пълноценен живот, изпълнен с пакости - хлорид, натрий, калиий и други.

Липсата на вода, може да доведе до сериозни медицински проблеми, така че бъдете сигурни, че гальовният ви спътник проявява достатъчно интерес към водата.

От какво се причинява дехидратацията при котки?

Този проблем обикновено се появява, когато мъркащият ви приятел не пие достатъчно вода или, ако я губи. Пакостниците могат да губят малко количество вода, когато играят или се изпотяват през лапита си. Макар и това да е много малко, и едва ли би могло да доведе до проблеми, все пак си струва да се спомене.

Dogsandcats.bg

котка пие водаСнимка: iStock

Дехидратацията се свързва основно със следните състояния:

 • Диабет
 • Диария
 • Треска
 • Топлинен удар
 • Горещо време или прегряване
 • Травма
 • Повръщане

За да помогнете на вашата котка да поддържа здравословна хидратация, уверете се, че винаги има достъп до прясна вода в чиста купа всеки ден.

От колко вода се нуждае котката ми?

В зависимост от размера на вашата котка, най-общо тя може да приема от 150 до 300 мл вода на ден. Ако храните мъркащия си приятел с мокра храна всеки ден, може да забележите, че пие по-малко вода, тъй като в този вид храна се съдържа около 70-80% вода.

От друга страна, котките, които се хранят предимно със суха храна, трябва да се хидратират като пият от паничката си.

Какви са симптомите на дехидратация при котки?

Някои признаци на дехидратация включват:

 • Загуба на енергия
 • Задъхване
 • Загуба на апетит
 • Хлътнали очи
 • Сухи венци

Ако се притеснявате, че мяукащият ви приятел е дехидратиран може да направите бърз и лесен тест на кожата. Внимателно вземете котето при вас, хванете кожата му между плешките и я издърпайте нагоре, все едно искате да я „отлепите” от тялото. Пуснете я и наблюдавайте с каква скорост се възстановява.

човек държи коткаСнимка: iStock

Тъй като мяукащите ни приятели са много пластични, ако котката ви е хидратирана - кожата ще се възстанови на момента. От друга страна, ако мъркащият ви съквартирант не пие много вода - кожата ще остане нагоре и ще се върне на мястото си много по-бавно, защото е загубила еластичността си. В такъв случай, следва час по-скоро да потърсите помощ от ветеринар.

Какво да направим, ако котката ни е дехидратирана?

Това състояние е често признак на сериозно заболяване. Докато посетите вашия лекар, можете да опитате някои домашни средства за възвръщане на течностите в тялото:

 • Добавете малко количество пилешки бульон или сок от риба тон във водата
 • Наблегнете на мократа храна
 • Поставете няколко кубчета лед в купата им с вода

Много е важно да научите как и от къде обича мъркащия ви приятел да пие вода. Това не означава, че ако обича да пие от тоалетната (както често се случва) или от вашата чаша, трябва да пие от тези места, но все пак следва да опитате различни неща. Някои темпераментни животни обичат да пият от купичка, други от кутия, трети от поилка тип „фонтан”.

Трябва да ги насърчите да пият вода, но никога не ги насилвайте, тъй като това със сигурност ще ви доведе до неуспех.

Предразположени ли са някои котки повече от други към дехидратация?

Като цяло мъркащите животни, които са диагностицирани с друго заболяване или пък по-възрастните са по-склонни  да останат дехидратирани.

Например, ако котката ви страда от рак, диабет, хипертиреоидизъм или бъбречно разстройство, е редно да поговорите с вашия ветеринарен лекар как да поддържате здравословни и идеални нива на хидратация на вашия домашен любимец.

Как се лекува дехидратацията?

Бърза процедура, която вашият ветеринарен лекар може да извърши, е да даде на мъркащия ви приятел течности под кожата. В много тежките случаи може да се наложи „вкарване“ на течности през игла, която влиза директно във вената на мъркащите животни. С тази процедура, те се хидратират в рамките на няколко часа или дни.

В допълнение, вашият лекар ще диагностицира основната причина поради която мъркащият ви пирятел е загубил вода, за да може да се възстанови възможно най-скоро.

Как мога да предотвратя дехидратацията?

Има няколко начина, по които можете да предпазите мъркащия си приятел от бъдеща загуба на течности:

 • Почиствайте купичката и сменяйте водата възможно най-често.
 • Осигурете множество източници на вода, от които котката може да пие във всеки едни момент.
 • Използвайте фонтан, за да я насърчите да пият.

Много е важно да не допускате мъркащия ви приятел да стига до това състояние. Опитайте различни методи и източници на вода. Фонтаните например са отлично средство, а в допълнение са забавни, тъй като мяукащите любимци с любопитство гледат течащата вода.

Още по темата:

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още