Котешките нокти - какво трябва да знаем за тях

котешки нокти Снимка: iStock

И стина е, че хората сме луди по котешките лапички. Те са малки, сладки, пухкави (особено при дългокосместите представители) и обожаваме да пипаме техните възглавнички. Разбира се, гальовният ни съквартирант често е на друго мнение и не винаги е очарован, че докосваме лапите му. Понякога с тази наша любов, можем да си „изпросим“ някой нокът. Колкото и котките да са прекрасни и да се разтапяме по тях, точно този котешки „инструмент“, а именно - техните нокти - често ни ужасяват.

Всъщност, има за какво. Котките са страшно бързи, а ноктите им - остри, които могат не само да ни наранят, но и да „разкрасят“ нашите мебели.

Какво трябва да знаем за котешките нокти, освен че трябва да стоим далеч от тях?

1. Котешките нокти са по-скоро инструменти

Можем да кажем, че ноктите на котките служат повече за инструменти, отколкото за защита на върховете на техните лапи, както всъщност е при хората. Нашите нокти осигуряват този твърд слой, който предпазва нежната част на върховете на пръстите ни. От друга страна,

Dogsandcats.bg

мъркащите приятели са снабдени с тези остри инструменти, които служат като кука и им позволяват да хващат плячка (или играчка), да откъснат месо от котите ѝ, да се катерят, на нападат или да се защитават в битки.

2. Котешките нокти се прибират

котешки ноктиСнимка: Pixabay

Котешките нокти излизат от върховете на техните пръсти и когато не са нужни, те се „скриват“ назад под тяхната козина. Всъщност, те никога не се прибират напълно и върховете им винаги малко стърчат, но не можем да ги видим, заради козината. Защо природата е създала мъркащите животни с прибиращи се нокти е всъщност много просто. Представете си, ако тези приятели не можеха да прибират „куките си“ - щяха да се закачват за абсолютно всичко, върху което ходят.

3. Котките „сменят“ ноктите си

Случвало ли ви се е да намерите парче на пода, което да прилича на котешки нокът? Всъщност, може да се случи те да ги подменят. Котешките нокти са съставени от кератин, който расте от кръвоснабдяването в нокътя. Тъй като външната част расте и става по-голяма, тя започва да умира, когато не е близо до кръвоснабдяването. След това се превръща в „обвивка“, която обгръща здравия, по-млад нокът. Мъртвият кератин се отделя, като това може да се случи на всеки два до три месеца.

4.  Котешките нокти винаги растат

котешки ноктиСнимка: iStock

Подобно на човешките нокти, ноктите растат през целия живот на котката. Това е една от причините, поради които ноктите на котките трябва да бъдат подрязвани. Домашните котки не изхабяват толкова бързо ноктите си, колкото тези, които живеят навън или дивите представители. Дали да режете ноктите на мъркащия приятел или не, е ваш избор и зависи колко щети причинява на мебелите ви или на вас. Някои мяукащи животни са много игриви и могат да наранят лесно вас, мебелите ви, но и себе си. Ако някой техен нокът се закачи за мебел или тънък процеп, това може да е доста болезнено. Все пак, в случай, че у дома имате сравнително кротък домашен любимец, който знае кога да използва ноктите си и кога не - няма защо да подрязвате ноктите му.

5. Процедурата по отстраняване на котешки нокти е незаконна в някои държави

В света същесвува процедура по премахване на ноктите на мъркащите приятели, която в много държави се смята за вредно и неетично, което води до забрана на тази процедура, освен, ако не се налага по медицински причини. България е от страните, в които тази процедура не се изпълнява. Манипулацията по премахването на ноктите, може да увеличи до голяма степен поведенческите проблеми на котките, защото това са едни от най-важните им инструменти. Невъзможността да използват ноктите си може да им донесе както стрес, така и физическа болка. Още повече, че котките имат нужда да точат ноктите си, не само заради самите тях, но и за да разтегнат гърба си или да маркират територия.

Ако трябва да използваме човешка аналогия за тази процедура, това е все едно да ампутираме последното кокълче на пръстите на ръцете и краката ни. Освен, ако медицински причини не го налагат - не бива да причиняваме това на котката си!

Вместо тази процедура - можете съвсем спокойно да подрязвате ноктите на гальовния си приятел и да го учите да използва драскалки.

6.Котките разпространяват аромата си, когато драскат

котешки ноктиСнимка: Pixabay

Драскането всъщност има още една важна функция и не бива да гледаме на това действие като нещо задължително лошо. Освен точене на ноктите, драскането и месенето с лапи, служат за разпространяване на котешки аромат. Тъй като мъркащите приятели имат ароматни жлези на лапите си, те ги използват, за да маркират територия. Това действие е много необходимо за тези приятели и е част от тяхната природа, защото са териториални животни и трябва задължително да „отбележат“ определени места като свои, за да се чувстват комфортно.

Истина е, че ноктите на нашите мъркащи приятели могат да ни създадат много неудобство и дори болка, но не бива да забравяме, че тези животни са създадени с тези „инструменти“ с причина. Ако котката ни твърде много драска нас или мебелите ни, следва да вложим повече време във възпитание да не го прави или поне не до такава степен. Също така, подрязването на връхчето на ноктите върши чудесна работа без това да е болезнено за котките, а в същото време те пак имат нокти, които да използват, просто не са толкова остри. И на финала - колкото повече играчки и места за драскане осигурим на домашния си любимец - толкова по-щастлив ще е той!

Вижте още:

Как да подкъся ноктите на котката ми

Видове котешки играчки

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

Виж още