Настроението на котките влияе ли се от времето

тъжно коте Снимка: iStock

В ремето често е фактор в определянето на нашия старт на деня. Всички можем да се съгласим, че когато се събудим, а навън грее слънце, се чувстваме изпълнени с енергия и нямаме търпение да усетим слънчевите лъчи по кожата си.

От друга страна, през есенните и пролетните месеци, когато се „радваме“ на седмици дъжд и облаци, усещаме една меланхолия и единственото, което искаме е да се завием одеяло, да си приготвим чаша ароматен чай и да четем книга. Котките в това отношение, много приличат на нас. Знаем, че те са чувствителни животни и лошото време може да ги направи по-унили и поспаливи. Макар че нямат такъв спектър от емоции и чувства, които имаме хората, мъркащите приятели се влияят често от околната среда и времето.

Котките наблюдават всичко

Мъркащите домашни любимци прекарват доста голяма част от времето си като гледат в „нищото“, през прозореца или да наблюдават вас. Често в очите им откриваме мъдър поглед, който напомня на човек, преживял и видял от света много.

След като тези приятели следят с такава съсредоточеност средата, слушат внимателно за звуци, търсят миризми е съвсем нормално инстинктите им да работят когато става дума и за времето.

Dogsandcats.bg

Котките чувстват ли тъга през зимата

тъжно котеСнимка: iStock

Сезонната депресия (или Seasonal affective disorder - SAD е широко известно състояние, което може би изпитваме почти всички с настъпването на зимата. По това време на годината дори и най-щастливите, жизнени хора, могат да започнат да се чувстват тъжни и да губят част от заряда си. Като цяло това е нормално, предвид, че времето се променя, денят става по-къс, нивата на мелатонин в кръвта ни спадат, и сме в едно сънливо настроение, мечтайки да заспим зимен сън.  

Изследване, проведено във Великобритания установява, че около 8 милиона домашни любимци изпитват признаци на сезонна депресия. Поведението на кучета и котки се променя, като силно напомня на това, което се случва с нас. Налице са умора, депресивно настроение и липса на енергия.

Макар че мъркащите приятели не излизат навън и времето не им създава пряк дискомфорт (като на кучетата, например), котките обичат да им е топло и със сигурност през мрачните дни могат да търсят вашите завивки, дреха, която сте оставили на стола или пък по-топлите зони в апаратамента.

Можете да помогнете на котката си като отделяте повече време за игри или пък купите (или измайсторите) нови играчки. Трябва да отбележим, че игрите с домашен любимец ще ободрят и вас, ако и вие се чувствате потиснати.

Бурите и гръмотевиците плашат котките

тъжно котеСнимка: iStock

Когато навън е студено, мъркащият приятел може да се чувства малко тъжен и с по-ниско желание за игра. Гръмотевиците от друга страна, заедно със силните дъждове, ветрове и светкавици са неща, които им действат по съвсем различен начин.

Бурите плашат дори хората, какво остава да кажем за животните. Още повече, че те чуват много по-силно звука от нас, защото имат по-развит слух. Котките са изключително чувствителни на звуци и могат много добре да определят от коя посока идва определен звук и колко далеч се намира опасността. Природата ги е надарила с тези качества, за да могат да чуват от голямо разстояние дали идва хищник или пък плячката, която преследват е наблизо.

Мъркащите приятели със сигурност знаят преди нас, че настъпва буря, защото чуват тътена от много далеч, а ако прозорците ни са отворени - могат да усетят мириса във въздуха.

Природни бедствия

От години хората са били изненадани на „способностите“, които имат животните да предусещат природни бедствия. Котките са склонни да станат неспокойни или да се държат странно, да станат хиперактивни или да мяукат силно когато предусещат земетресение, буря или нещо друго. Фолклорът дори е изпълнен с много любопитни митове за това как котките предсказват времето. Например, ако котка мие двете си уши - това значи дъжд. Или ако разшири рязко зениците си, значи настъпва промяна във времето.

Предполага се, че майките котки местят котилата си, когато „надушат“ природна опасност. Домашната ви котка може да реагира по различни начини - да се скрие, да изглежда тъжна  или пък да стане видимо тревожна.

Колкото и да е странно и дори малко плашещо, мъркащите приятели могат да предусещат неща, които ние не можем. Ако забележим котката си унила, можем да помислим за времето - навън вали, задава се буря или сняг. Освен да развеселим мъркащия приятел с игри, можем и ние да се отдадем на мрачното време, като се сгушим заедно на топло.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Как да се грижа за котката ми през зимата

Виж още