Трябва ли задължително да режем ноктите на котката и какво се случва, ако не го правим

изрязване на котешки нокти Снимка: iStock

К олкото и да са мили и сладки котките (през повечето време), те имат едни доста опасни оръжия, които с лекота разкъсват плъхове, птици и други дребни животни - ноктите. Често собствениците на мъркащите приятели подрязват тези малки остриета, за да намалят щетите върху мебелите у дома, както и раните върху себе си. Това рутинно подкъсяване може да се прави на всеки десет дни до две седмици. Необходимо ли е обаче да режем котешките нокти? Можем ли да изберем да не го правим? На всички тези въпроси ще отговорим в тази статия!

Какво се случва, ако не подрязваме ноктите на котката

Освен очевидното надраскване на мебелите, зацапване на любимия ви пуловер и заплахата от одраскване тук и там - котките с прекалено израснали нокти могат да изпитат болезнени враснали нокти, затруднения при ходене и дори да развият инфекция. Може да е необходимо вие и вашата котка да свикнете с този процес, но с времето подрязването на ноктите може да се превърне в навик, който не изисква кой знае каква подготовка.

изрязване на котешки ноктиСнимка: iStock

Ако разполагате с удобни за котките повърхности за драскане, като стълбове, постелки за драскане и котешко дърво, то вашата котка вероятно се справя добре с поддържането на ноктите си. Въпреки това ежеседмичната проверка за евентуално израстване на ноктите е добра практика и помага за предотвратяване на болезнени състояния на ноктите:

Dogsandcats.bg
  • Врастнали нокти. Врасналият нокът се появява, когато нокътят на мъркащия приятел порасне много, че се завие назад и се впие в кожата. Това може да причини възпаление, болка и инфекция.
  • Разцепени нокти. Без често подкъсяване на ноктите, те могат да се разцепят. Макар това да не е причина да се посети ветеринарен лекар, разцепените нокти могат да се закачат за килима и други мебели.
  • Захващане за повърхности. Захващането на израсналите котешки нокти за килима не е само вредно за килима - то може да доведе до откъсване на нокътя от нокътното легло и да доведе до болезнена инфекция за котката ви.
  • Болка. Израсналите нокти рядко причиняват трайни увреждания, но понякога могат да бъдат болезнени за гальовния приятел.

И така, необходимо ли е да се режат ноктите на котката?

Ако забележите, че ноктите на мяукащия домашен любимец се закачат за повърхности, котката ви куца или ноктите растат обратно към възглавничката на лапата - значи е време за подрязване на ноктите на котката. Много котки поддържат ноктите си по време на редовното почистване на козината, чесане и ходене по груби повърхности, но седмичната проверка на състоянието на ноктите е добра идея.

Котките могат ли да „подрязват“ ноктите си сами?

Уличните котки или тези, които прекарват повече време навън, обикновено пилят ноктите си върху груби повърхности като дървета или други естествени места за драскане. Но и домашните котки също „изрязват“ ноктите си, като ги хапят, дъвчат и дърпат, отстранявайки хлабавата външна обвивка. Осигуряването на подходящи места за драскане като стълбове, постелки или котешко дърво помагат значително за поддържането на ноктите, така че задължително трябва да се снабдите с такъв аксесоар.

И все пак не забравяйте -

дори ако котката ви редовно се почиства и използва своите места за драскане, важно е всяка седмица да проверявате ноктите ѝ за признаци на разрастване, счупени нокти и други заболявания.

Колко често трябва да изрязваме ноктите на котката

изрязване на котешки ноктиСнимка: iStock

Ноктите на гальовния домашен любимец може да се нуждаят от подрязване на всеки десет дни до всеки две седмици, в зависимост от възрастта, здравето и начина на живот на котката. Обикновено е необходимо да се изрязват само предните нокти, но ако забележите израснали задни нокти, те също трябва да бъдат подкъсени.

Някои собственици не режат ноктите на гальовните си приятели, което не е грешно или лошо, просто трябва да сте сигурни, че проверявате тази част на тялото на вашия мъркащ приятел, за да следите за тяхното състояние.

Обикновено по-възрастните котки се нуждаят от подрязване на ноктите по-често, тъй като не играят толкова много и не използват тези инструменти както би то правило едно подрастващо котенце, което изучава света.

Изрязването на ноктите на котката може да бъде предизвикателно в началото, но ако научите мъркащия приятел с това още когато е малък - процесът ще става все по-лек. За първото изрязване, можете да помолите ветеринарен лекар да ви покаже как се прави, а след това да започнете вие сами у дома. За целта трябва да се снабдите със специална ножица, която можете да купите от зоомагазин и да извършвате тази процедура, когато мъркащият приятел е спокоен или спи. И най-важното - не пропускайте да го наградите с лакомство, за да свикне, че след изрязването на ноктите винаги следва вкусна награда!

Как да изрежем котешките нокти, можете да прочетете ТУК.

Виж още