Защо котките крещят при чифтосване?

котки се чифтосват Снимка: iStock

К огато котките се чифтосват, това може да звучи повече като битка, отколкото като „романтична среща“. Колкото и драматично да звучи, тези звуци при чифтосване на гальовните животни не са причина за безпокойство.

Женската котка обаче е оправдана да крещи и това има много общо с бодливия полов орган на мъжкия котарак. Нека да научим повече за това какво вероятно усещат котките при чифтосване и защо викат толкова силно.

Поведение при чифтосване на котките

котки се чифтосватСнимка: iStock

По време на това действие мъжкият се качва на женската и я захапва за врата, за да я задържи неподвижна, демонстрирайки господство. Котаракът прави това, за да се предпази - смята се, че ухапването отпуска женската и не ѝ позволява да се обърне и да го атакува.

Dogsandcats.bg

Това е мястото, където нещата могат да започнат да стават още по-шумни. Женската ще крещи по време или в края на половия акт, а мъжкият може да се присъедини в отговор. Сношението при котките е чисто функционално с цел размножаване, така че тук няма време за романтика!

След като работата по чифтосването приключи, поведението на женската става доста неистово: зениците ѝ се разширяват и тя мяука много силно, търкаля се по гръб и започва да ближе гениталната си област. Скоро след това може да започне да мяука силно, за да привлече още мъжки котараци.

Овулацията на котките настъпва при чифтосването

котки се чифтосватСнимка: iStock

Котките са овулатори, базирани на стимулация - женската трябва да се чифтосва, за да могат яйцеклетките ѝ да се освободят (доста по-различно отколкото при хората). Повечето котки трябва да се чифтосват три до четири пъти за 24 часа, за да стимулират освобождаването на яйцеклетки (овулация), така че е малко вероятно да забременеят само след първото чифтосване.

Женските често се чифтосват с няколко различни котки за кратък период от време, за да увеличат шансовете си за овулация и забременяване, така че котилото от котенца може да има няколко различни бащи. Това може да звучи малко безразборно, но всичко това е част от естествения начин за осигуряване на репродуктивен успех и оцеляване на вида.

Защо е цялото това викане?

котки се чифтосватСнимка: iStock

И женската, и мъжкият котарак могат да бъдат шумни по време на чифтосване, но женската е склонна да бъде отговорна за някои от по-драматичните викания. Всъщност не е толкова изненадващо, като се има предвид интересната анатомия на репродуктивните органи на мъжката котка.

Котешкият пенис е покрит с много малки, кератинизирани бодли, които предизвикват овулация, когато са вътре в женската. Тези шипове също помагат за поддържане на пениса на място по време на чифтосване. Тази анатомия е съществена анатомична странност, която увеличава шанса за успешно чифтосване и бременност, но също така води до болезнено изживяване, особено след края.

Женската също изпитва хормонален шок по време или веднага след чифтосването. Смята се също, че този бърз хормонален скок играе роля в крясъците и неистовото агресивно поведение към мъжкия след половия акт.

котки се чифтосватСнимка: iStock

Котките могат да бъдат много вокални в началото на чифтосването, но те го издигат на съвсем ново ниво на изразяване по време на самото чифсовване. Пищенето е част от нормален ритуал на чифтосване, дори ако всичко това изглежда малко тревожно или странно за нас. Анатомията на котешки пенис, хормоналните промени, обаждането и мъжката конкуренция играят своята роля за превръщането на котешкото чифтосване в шумна афера.

Виж още