8 звука, които издават котките и какво означават

Котка мяука Снимка: IStock

О т мъркане до съскане, котките общуват със собствениците си, както и с други котки като издават много различни звуци. За собствениците на домашни любимци обаче понякога може да е трудно да разтълкуват точно какво означават. Затова в настоящата статия ще обсъдим какво означават различните звуци, които издават гальовните ни домашни приятели, за да тълкуваме по-лесно техните състояния или желания. 

1. Мъркане

Вярвате или не, изследователите и ветеринарните лекари всъщност не знаят точно защо или дори как котките мъркат. Разбира се, съществуват различни теории по този въпрос. Това, което специалистите знаят със сигурност е, че за да се случи мъркането участват ларинкса, диафрагмата и други структури,  които се включват в дишането и вокализацията.

Повечето хора смятат, че мъркането на гальовните животни често е знак за щастие и това със сигурност изглежда е така за домашните котки. Можем да го чуем и при котенца, когато бозаят. Мяукащите животни, които са щастливи и здрави са склонни да мъркат много. 

Мъркането може също да бъде молба за грижа или начинът на вашата котка да каже „продължавай да ме чешеш“ или „погрижи се за мен“. Трябва да отбележим обаче, че гальовните животни могат да издават и този звук в моменти на нервност или страх с цел да се успокоят. 

Dogsandcats.bg

2. Мяукане

Всички сме чували звука на мяукане на котка и обикновено това е знак че тя може да иска нещо. Котките мяукат само на хората, като изключение от това правило правят малките котета, които са склонни да мяукат на майка си. Наблюдава се, че възрастните котки могат да мяукат доста по-силно от по-младите. 

Честотата на мяукането също може да се тълкува като индикатор за настроението. По-дългото мяукане може да показва безпокойство или раздразнение, в случай че гальовният приятел е недоволен от нещо, което се случва. 

Ако котката ви не спира да маука обаче, може да се нуждае от помощ. Ако забележите по-различно, напористо и силно мяукане - обърнете внимание дали котката ви не изпитва болка и не се нуждае от преглед при ветеринар. 

3. Виене

Това е специфичен котешки звук, който може да се чуе преди две котки да се сбият. Освен виенето, можете да чуете силно ръмжене и съскане, след което има голям шанс двете животинчета да се нападнат едно друго.

Виенето обаче, има и друго значение - чифтосване. Разгонените гальовни животни са склонни да вият силно преди да се впуснат в полов акт. 

4. “Чуруликане”

Да, котките могат да чуруликат. Разбира се, не точно както птиците, но този звук може да се чуе често когато мяукащите приятели седят на перваза на прозореца и гледат птици, които искат да си хапнат с най-голямо удоволствие, но не могат. Можем да чуем котките да издават тези звуци и когато преследват муха, буболечка или нещо друго. Каква е точната причина за този звук обаче - не се знае. Предполага се, че е някакъв начин, по който мъркащите приятели изразяват вълнението си. 

5. Съскане

Котка съскаСнимка: IStock

Това е много добре познат звук и с право да си кажем - не много любим. Когато котките съскат - звук, подобен на съскането на змия - вероятно трябва да се отдръпнете. Звукът се произвежда от кратко вдишване на въздух и обикновено е придружен от друг предупредителен език на тялото, като присвити назад уши и извит гръб. Съскането е сигнал, че вероятно ще последва агресия, ако ситуацията не се успокои бързо.

6. Ръмжене

Подобно на съскането, ръмженето обикновено е индикатор да стоите далеч от мъркащия приятел. Възможно е да се е ядосал поради някаква причина или заради нещо, което правите. Котките могат да изръмжат и на нов човек, който мирише странно за тях или не му имат доверие. От друга страна обаче, този звук може да означава и, че котката изпитва болка, така че помислете дали е в добро здраве или ще има нужда от вашите грижи.  

7. Плач и скимтене

Някои котки могат да издават звуци, които наподобяват плач. Те звучат подобно на скимтене на куче. Това може да се тълкува по много начини - че котката е в беда, тъжна е, изпитва болка или има нужда от помощ. Ако чуете нещо подобно от гальовния приятел - побързайте да проверите къде в жилището ви се намира и дали не е заклещен някъде. 

Тъжно котеСнимка: IStock

8. Виене при разгонване

Това е специфичен звук, който можете да чуете от разгонена женска котка. Напомня на виене и може да се чуе точно в момента, в който се случва чифтосването. 

Макар и да ни е трудно да разтълкуваме емоциите на гальовните животни - ако ги наблюдаваме внимателно, бихме могли да получим много информация за тях. Техните звуци, език на тялото или поведение могат да говорят много. Просто трябва да се научим да ги разбираме достатъчно добре. 

Виж още