Основни разлики между мъжките и женските котки, които трябва да имаме предвид

коте у дома Снимка: iStock

З а хората, на които предстои да станат горди котешки стопани, един от въпросите, които трябва да имат предвид при осиновяването на мяукащо животинче е неговият пол. Важно е да знаете какви са основните разлики между между мъжките и женските котки, защото ще сте информирани какво да очаквате от тяхното поведение, а също така ще сте наясно какви грижи ще трябва да полагате в отглеждането.

На пръв поглед най-очевидната разлика между двете животинчета е големината. Котараците са по-големи и по-тежки от женските, въпреки че винаги има изключения. Горемината при избора на котка не винаги е от толкова съществено значение (за разлика от кучетата), защото едва ли ще се сдобиете с твърде огромен котешки домашен любимец, за който няма да имате място в дома. Това е изключение за големите породи котки, но ако търсите такава - вече сте наясно колко какъв размер ще достигне тя.

Извън размерите, най-съществената разлика между мъжките и женските котки е въпросът с кастрирането или стерилизирането, както и поведенията, които са свързани с тези моменти от живота на мяукащите животни.

Особености на мъжките котки

коте у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Поведение

Мъжките котки обикновено имат много тестостерон, което може да ги накара да станат агресивни към други животни, особено други котки, които се намират на тяхна територия. Кастрацията може да помогне за намаляване на тестостерона в системата, което може на накара мяукащият спътник да бъде по-спокоен.

  • Териториално поведение

Ако котката не е кастрирана и прекарва време на открито, вероятно ще проявява териториално поведение. Тези котки често маркират територията си с урина, като това може да се случи както при котараци, които живеят на открито, така и при тези на закрито, което често е повод за големи главоболия на собствениците им. Хубавата новина е, че мъжкото кастриране е много по-неинвазивна процедура, сравнение с операцията, която се извършва на женските котки. По-евтино е, а възстановяването е много бързо.

  • Обучение

Котките не се обучават лесно да правят конкретни трикове, но са доста интелигентни и бързо ще научат името си и други важни думи като храна и „Не“, макар че често ще игнорират тази команда.

Често срещани здравословни проблеми при мъжките котки, които трябва да имаме предвид

  • Запушване на уретрата

Запушването на уретрата е проблем, който често засяга мъжките котки, защото техният пикочен канал е по-дълъг. Лигавиците и малките камъни, освободени от бъбреците, могат да запушат уретрата, като попречат на домашния любимец да уринира. Ако мъркащият приятел изпитва трудности - това би било много болезнено за него.

  • Размножаване

В случай че не кастрирате котарака си освен маркирането с урина, тези приятели са склонни да се навъртат по-често около вратите и прозорците с цел да избягат, за да потърсят женска. Затова трябва много да внимавате, особено ако живеете на нисък етаж, тъй като гальовният съквартирант би бил готов при първа възможност да избяга.

За да си спестите това главоболие - можете да кастрирате котарака си, което всъщност се препоръчва от ветеринарните лекари. Още повече, че с тази процедура вие намалявате шансът домашният любимец да страда от някои проблеми на репродуктивната система.

Особености на женските котки

коте у домаСнимка: iStock

  • Поведение

В това отношение не можем да кажем, че има съществена разлика между мъжките и женските котки. Те може би са по-малко агресивни, докато са разгонени, но за сметка на това могат да мяукат силно и да търсят непрестанно внимание от собствениците си.

  • Женските котки могат да са по-общителни

Предполага се, че тези представители са по-склонни да приемат други котки, ако решите да осиновите второ животинче. Все пак, трябва да отбележим, че тези наблюдения не винаги се оказват верни. Така че ако искате задължително коте, което е социално не разчитайте само и единствено на неговия пол, а го социализирайте от малко да свикне с други животни и хора.

  • Обучение

Женските котки са също толкова интелигентни, колкото и мъжете и могат да да се обучават на трикове.

Често срещани здравословни проблеми при женските котки, които трябва да имаме предвид

  • Кисти на матката

Кисти на матката често се появяват при женски котки, които не са кастрирани и се разгонват. Всеки път, когато стените на матката стават по-дебели, се увеличава вероятността да се появи киста. Симптомите включват затворена шийка на матката, повръщане и често уриниране. Ако стерилизирате мяукащата си красавица - този проблем се елиминира.

  • Размножаване

Един от основните проблеми със здравето на женските котки е всичко свързано с разгонването и забременяването. Като цяло, женските котки едва ли ще маркират с урина когато достигнат полова зрялост, но за сметка на това ще имат доста натрапчиво, често дори досадно поведение. Ако излизат навън и имат контакт мъжки котараци - бременността е в кърпа вързана, а след това вие трябва да се грижита за бременната котка, бебетата, а може би най-предизвикателната задача - да им намерите дом.

В обобщение можем да кажем, че разликата между мъжките и женските котки не е кой знае колко голяма. Основни детайли, които трябва да предвидите е кастрирането или стерилизирането на тези мяукащи домашни любимци. Женските котки не маркират и могат и да не бъдат кастрирани, но това води до доста неприятно поведение от тяхна страна. Операцията е малко по-скъпа, сравнение с мъжките, а възстановяването отнема около 10 дни, но извън това женските котки са прекрасен избор

Мъжките от друга страна почти винаги се кастрират от собствениците си, за да бъде ръзпрепятствано тяхното маркиране с урина, както и да се облекчи тяхното агресивно поведение.

На каквото и животинче да се спрете, независимо от неговия пол - със сигурност то ще ви донесе много забавление, гушкане и странни моменти.

Вижте още:

Каква котка да си взема

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Как да намеря дом за новородените котета

Виж още