Защо котките „ровят“ в пода, след като се нахранят

котка и купа Снимка: iStock

С ъс сигурност сте виждали мъркащия си приятел как рови с лапичките си в пода в различни ситуации - след като се нахрани, след като намокри лапите си, а понякога това се случва дори без видима причина.

Това не е необичайно поведение и бъдете сигурни, че няма нищо лошо, че котката ви „рови“ по пода, дори и да няма видима причина, поради която да го прави. Всъщност това е котешки инстинкт, за който ще научим повече в настоящата статия.

Защо котките ровят

Обикновено, гальовните животни правят това в нашите домове след като отидат до тоалетна и заравят своите изпражнения или урина. Дори и котките, които са научени да използват тоалетна без пясък, те пак ровят около тоалетната си в пода, сякаш заравят това, което току що изхвърлили.

Предполага се, че мъркащите животни драскат или ровят пространството около купите за храна преди или след хранене, поради инстинкти. Някои представители обаче, могат да прекалят с това поведение като прекарат солидно количество време в ровене около купите за храна или в пространството около тях.

Dogsandcats.bg

Защита на храната

котка ровиСнимка: iStock

В дивата природа, котките често заравят остатъците от храна (както и изпражненията си) като защитна мярка, така че враговете им да не могат да ги проследят.

Заровената храна има слаба миризма и не привлича хищници или пък други животни, които да я откраднат.

Женските котки, които са родили и все още кърмят котенцата си, също крият храната, за да са сигурни, че никой хищник няма да намери тях и бебетата.

Интересно е, че това поведение не е типично само за котките, но и за големите представители на това семейство. Леопардът например, крие храната си, често по високи части на дърветата, за да запази плячката си от лъвове или хиени.

В някои случаи домашните котки биха могли да заравят или крият предмети, които не харесват и ги смущавят по някакъв начин. Подобно на заравянето на изпражненията, заравянето покрива нежеланите предмети и прави, така че те да изчезнат.

Може да не изглежда логично домашна котка без никаква заплаха за храната си да я „пази“ по този начин, но трябва да отбележим, че този инстникт може да е много силен при някои представители и много от поведенията на котките са свързани с дивите им братовчеди.

Мога ли да спра котката ми да рови пода при хранене

Както споменахме по-рано, някои представители могат доста да прекалят с това поведение, като дори да разместват купичките си, да ровят наоколо, дори да хапят подложката си или килима наблизо.

Макар че това поведение не е проблемно и е е признак за някакъв дискомфорт, все пак ако е твърде натрапчиво може да ви се прииска да го спрете. Особено ако резултатът е бъркотия наоколо.

  • Поставете храната върху твърда повърхност далеч от предмети и килими, така че да няма къде купите да се плъзгат или местят.
  • Използвайте подложка за хранене под купите, така ще опазите чисто пространството наоколо.
  • След като мъркащият приятел се нахрани - махнете купата, за да избегнете допълнителна бъркотия като остатъци от мократа храна.
  • Опитайте пъзели и играчки за хранене - те със сигурност ще направят хапването много по-забавно за котките и може да се разсеят от ровенето

И най вече - не наказвайте котката си, когато прави нещо нередно, особено ако рови по пода, предвид че това е инстинктивно поведение. Наказанията не действат положително на котките, защото те не разбират какво се случва, плашат се и са още по-объркани. Затова подходете с игра или хитрини, с които да „излъжете“ гальовния приятел и да го накарате да намали неприятните поведения.

Вижте още:

7 причини, поради които котката ви предпочита вашата чаша за вода

Виж още