7 причини, поради които котката ви предпочита вашата чаша за вода

котка пие вода от чаша за вода Снимка: iStock

Е дно от най-смешните, но и често неприятни котешки поведения е те да пият вода от... нашата чаша. Дори и на разположение на мъркащия приятел да има чудна купа с прясна вода, която току-що сте сменили, шансът котката да предпочете вашата пълна чаша с вода е много по-голям. И това не е всичко - многократно сме виждали тези животни да стоят под течащия кран на душа, мивката или да проявяват силен интерес към локвата с вода, която сте направили неволно.

Има ли някаква причина, поради която котките са така привлечени от чашата за вода на стопаните си и предпочитат нея пред купата си за вода?

1. Котките обичат течащата вода и различните източници

В природата, гальовните приятели пият вода от абсолютно навсякъде. Този инстинкт може би е жив почти при всички домашни котки и едва ли има собственик който да не е виждал котката си да пие вода от необичайно място.

Течащата вода е особено примамлива, защото в природата тя е най-свежа и със сигурност мяукащите приятели биха я предпочели. Ако забелязвате, че котката ви упорито не пие от купата си за вода, но предпочита чешмата - помислете за закупуване на котешки фонтан. Те са специално създадени, за да „въртят“ водата, интерактивни са и със сигурност биха могли да бъдат добър заместник на чешмата.

Dogsandcats.bg

2. Помислете дали котката ви не е по-жадна от обикновено

Котка, която пие от множество източници на вода, може да е индикация за повишена жажда, която сочи към здравословен проблем. Опитайте се да установите дали котката ви изпитва повишена жажда, която я кара да иска да пие вода от където и да е или просто не харесва купата си за вода.

Повишената жажда може да е признак на редица здравословни състояния като диабет, бъбречно заболяване, заболяване на черния дроб,  хипертиреоидизъм и други.

3. Котката ви се чувства уязвима, когато пие вода от купата си

Обикновено поставяме купите за вода на пода, за да са достъпни за мъркащите приятели. Някои от тях обаче, могат да се чувстват застрашени да се наведат и да пият вода от там, защото знаят, че ако нещо ги нападне (макар и да няма такова във вашия дом), те няма да успеят да реагират.

При домове с други домашни любимци, това би могло също да се случи, ако котката ви е по-плашлива или пък другата е по-доминантна.

4. Купата за вода е поставена твърде близо до храната

котка пие вода от чаша за водаСнимка: iStock

Наблюдава се, че гальовните животни не обичат да пият вода, която е овкусена с храна. Това може да се случи, ако купите са поставени една до друга. Макар и купата за вода да е чиста и в нея да не са попаднали парчета храна, котките имат много силно обоняние е те могат да усещат миризмата от ястието в съседната купа твърде натрапчиво, което да направи пиенето на вода неприятно.

В природата се наблюдава, че по-големите хищници от семейство котки държат винаги плячката си далеч от водата, за да не се замърсят взаимно.

5. Котката ви не харесва купата си за вода

Може просто котката ви да не харесва размера или формата на купата си за вода. Знаем, че мяукащите животни са особени и често могат да бъдат много капризни. Ако купата е твърде малка и дълбока, това със сигурност няма да е приятно за нея, защото винаги когато пие тя ще сгъва и мустаците си.

Материалът също е от значение. Препоръчват се купи за вода и храна, които са изработени от неръждаема стомана или керамика. Керамичните са много красиви и могат да се открият във всякакви цветове, но имат един недостатък и той е, че могат да се счупят лесно. Палавите котки, които тичат бясно из жилището ви лесно ги бутат, след което те се чупят.

Все пак, помислете дали проблемът не е в купата за вода. Тя трябва да е достатъчно широка и плитка, за да не причинява дискомфорт в мустаците.

6. Водата в купата може да е по-топла или студена

Идеалната температура на вода и храна, която котките обичат е стайната. По-студената или по-топла вода могат да не се харесат на гальовния домашен любимец и затова да предпочита тази, която сипвате на себе си, ако е по-подходяща температура.

7. Чашата за вода е ваша

Гальовните животни обичат всички наши предмети и, често сядат или душат това, което сме докоснали. Те спят върху лаптопа ни, дрехите (чисти и мръсни), сядат на стола, който току що сме освободили, търкат се обувките, мръсните ни чорапи и т.н.

С други думи котките обожават нашите миризми, защото когато сме наблизо - значи те са в безопасност. Тъй като чашата за вода, от която пиете е ваша и мирише силно на вас, нищо чудно котката ви е да привлечена от нея, просто защото вие я използвате в този момент.

Безопасно ли е котка ми да пие от чашата ми за вода

Макар че е малко вероятно това да доведе до здравословни проблеми за вас или котката ви, все пак не е препоръчително да обменяте толкова много бактерии и да пиете от една и съща чаша. Ако сте видяли как мъркащият приятел пие сладко-сладко вода от вашата чаша, използвайте командата за лошо поведение като например „Не!“ или „Долу!“ и измийте чашата си преди да отпиете от нея.

Вижте още:

Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

Как да накараме котката си да пие достатъчно вода

Виж още