Защо моята пораснала котка е толкова малка?

домашна котка Снимка: iStock

И ма много причини, поради които една пораснала котка може да е с малък размер. Тези причини могат да са свързани поради проблеми със здравето, но не бива да забравяме и, че някои котки просто са по-малки на размер. Има породи котки, които са естествено слаби и дребни, като породите Манчкин и Девън Рекс.

Напълно пораснала котка, която е необичайно малка, може да е била недохранена като коте. Това може да доведе до трайно спиране на растежа ѝ. Недохранването може да бъде причинено от липса на храна, твърде много некачествена храна или заболяване и паразити. Котките на всяка възраст също могат да отслабнат и да изглеждат по-малки, когато са болни или засегнати от паразити.

Забавен ли е растежът на котката ми?

домашна коткаСнимка: iStock

Ако смятате, че растежът на вашата котка е забавен, това вероятно се е случило, когато тя е била още коте. Недохранването има дълготрайни последици, дори ако диетата на котката бъде коригирана по-късно.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка е със здравословно тегло и липсват симптоми, тогава това, че е с малък размер, всъщност не е проблем. Може да живее дълъг и здравословен живот. Просто имате коте, което е по-малко на размер. Разбира се е най-добре да се консултирате с ветеринарен лекар, за да се уверите, че мъркащият ви приятел е в добра форма и, че не страда от заболяване. А ако е налице такова - да се вземат необходимите мерки.

Какво кара една котка да остане по-малка на размер

Има няколко причини, поради които една котка може да не порасне до пълния си размер. Всъщност може да откриете, че вашата котка все още изглежда като коте през младите си години, когато трябва да преживее скок на растеж. Това може да бъде причинено от:

  • Порода

Някои породи котки са естествено малки. Човек, който не е запознат със специфичните за породата черти, може да си помисли, че котката му е с малък размер, когато в действителност тя е напълно здрава и средна. Малките породи са Манчкин, Сингапура, Девън Рекс.

Някои породи пък са доста слаби и стройни и могат да изглеждат така сякаш не хапват достатъчно. Това са породите - Сиамска котка, Балийска котка, Ориенталска късокосместа.

  • Пол

Обикновено женските котки са по-малки от мъжките. Може да има голяма разлика между котки от два различни пола, дори и да са от едно котило.

домашна коткаСнимка: iStock

Имайте предвид, че кастрирането на котки преди полова зрялост може да ги накара да останат по-малки от котките, кастрирани в зряла възраст. Без достъп до техните полови хормони телата им не са в състояние да напълнят или натрупат обем.

  • Болест

Заболяването може да накара котките да отслабнат бързо или бавно с течение на времето, в зависимост от състоянието. Това може да направи вашата котка да изглежда много по-малка, отколкото дори преди няколко седмици.

При млади котки заболяване и паразититмогат да направят така, че да изглежда, че котето не расте. Това, на което ставате свидетели, е, че растежът на котето е забавен и прекъснат от болестта. В такава ситуация задължително посетете ветеринарния си лекар час по-скоро, за да започнете лечение.

  • Недохранване или хранене с некачествена храна

домашна коткаСнимка: iStock

Пораснала котка без подходящо хранене ще отслабне и ще остане с поднормено тегло, докато диетата ѝ не бъде подобрена. Растяща котка или коте, лишени от храна, ще изпитат забавен растеж. Дори ако коригирате диетата на котето, растежът му може да бъде завинаги нарушен. Степента на това зависи от тежестта на недохранването. Това често се случва при улични котки, които не са имали ежедневен достъп до храна.

  • Загуба на тегло след раждане на котката

Женските котки, които наскоро са родили, ще видят бърза промяна в общото си тегло. По-специално, майка котка ще загуби около 40% от общото си тегло в рамките на няколко дни. Кърменето е тежък процес и ще доведе до допълнителна загуба на тегло.

домашна коткаСнимка: iStock

От жизненоважно значение е да се осигури на бременните и кърмещите майки изобилие от висококачествена храна и многократно хранене на ден. Има специални смеси, направени специално за тези котки, така че те да издържат на промяната безопасно.

Някои мъркащи животни са просто малки по природа и в тази ситуация няма от какво да се притеснявате. В други случаи обаче, котката ви може да е малка заради болест или недохранване. Затова посетете ветеринарния си лекар и не се бавете да предприемете лечение.

Виж още