Защо не бива да хващаме котката си зад врата

котка хваната зад врата Снимка: iStock

С ъс сигурност някога сте виждали майка котка да държи котенцата си в устата си за отпуснатата им кожа в задната част на врата, когато ги пренася от едно място на друго. Въпреки че е естествено и здравословно за кралицата да държи и носи котенцата си по този начин, това не се препоръчва за възрастна котка, въпреки че много собственици на научени да ограничават движението на котките по този начин. Всъщност, се предполага, че хващането на котката по този начин причинява безпокойство и стрес и наистина не е ефективен начин за справяне, ако се налага да държите котката си мирна (най-често, когато трябва да ѝ дадете лекарство)

Хващането на котка зад врата

Всички знаем, че котките имат отпусната кожа на врата, която може да се хване. Човек може да направи това, докато в същото време повдига котката, премества я или като цяло я ограничава, за да не се движи. Може да видите някои ветеринарни кабинети да използват тази техника за боравене, за да направят определена манипулация на мяукащия приятел, но се препоръчва това да се прави в много редки и конкретни случаи. Това че ветеинарят е имал нужда да задържи котката така, за да му вземе кръв, не означава, че вие у дома може да хващате котката си, за да я преместите.

котка хваната зад вратаСнимка: iStock

И още един детайл - макар и да изглежда, че мяукащият приятел е обездвижен и беззащитен, всъщност нищо не му пречи да се завърти и да ви ухапе или одраска. Произтичащият от това хващане стрес, който котката изпитва, всъщност може да провокира или да ескалира защитна агресия, вместо да има успокояващия ефект, който може да търсите.

Dogsandcats.bg

Кралиците и малките котенца

Когато майка котка хваща коте, тя го държи в устата си за отпуснатата кожа в основата на врата им. Това кара мъничетата да се отпуснат, поради което е пренесено като общоприето вярване, че е добре да се прави и на възрастни котки.

Но истината е, че котките майки носят котенцата само за главата през първите няколко седмици от живота им. Нейната основна причина за това е да мести котенцата си едно по едно от едно място на друго. След като станат по-големи и по-независими, тя вече не го прави. Когато котенцата са малки, те имат рефлекс, който кара телата им да се отпуснат напълно, когато майката ги вземе по този начин.

котка хваната зад вратаСнимка: iStock

Въпреки че това е добър рефлекс за защитата им, когато са бебета, когато бебетата пораснат, те вече нямат този рефлекс. Държането на възрастна котка по този начин не кара котките да се отпуснат. При възрастни котки това хващане причинява страх и стрес поради използването на тази хватка по време на стресови ситуации.

Когато мъжка котка се чифтосва с женска котка, той я държи за тила, за да я държи неподвижна. Хищниците често правят убийствени хвърляния, за да хванат котка за тила. Реакцията, която някои хора виждат като „отпусната", всъщност е реакция на страх - това всъщност е физическо изключване, което се случва, когато животното изпитва високо ниво на страх и стрес.

Какво да направите, вместо да държите котката зад врата

Ако трябва да държите котка, опитайте по-нежна техника за хващане. Целта е да позволите на мяукащия приятел да има някакво чувство за контрол, което е важно за тях, за да не се чувстват толкова отбранителни. Вместо да ги хващате зад врата, поставете ръката си внимателно зад челюстта на котката. Ако се притеснявате, че зъбите на котка ще ви попречат на прегледа или медицинското лечение, поставете медицинска яка.

Друг ефективен начин да се справите с уплашена котка е да я увиете в кърпа, наметната внимателно върху главата им, така че да не виждат. Дори седацията може да бъде ефективен метод, когато е необходимо.

котка хваната зад вратаСнимка: iStock

Използването на феромонови дифузери или спрейове във ветеринарна среда значително могат да успокоят котешките пациенти. Феромонният спрей може да се използва в транспортната чанта, върху кърпи и върху дрехи и ръце. Масажирането на главата на котката, зад ушите им или под брадичката им, често е добро както за разсейване, така и за успокояване на домашния любимец.

В заключение - хващането на възрастна котка зад врата не е добър начин да успокоим гальовния приятел. Вместо това може да опитаме други техники - галене под брадичката или увиване на котката в одеяло. Каквото и да се налага да правите - със сигурност мъркащият приятел няма да е много щастлив, затова ако е твърде стресиран - използвайте спрейове с феромони.

Виж още