Защо трябва да приемаме емоциите на нашите котки сериозно

домашна котка Снимка: iStock

Г оворенето за емоции може да изглежда несериозно и неточно, особено когато става въпрос за животни, но разбирането и реагирането на емоциите на нашата котка може да са най-важните неща, които можем да направим като стопани на котки.

Сега има малко дебат, че животните изпитват емоции, дори ако може никога да не разберем напълно как ги изпитват. Ясно е, че те могат да изпитват положителни и отрицателни емоционални състояния, също като нас. Защо трябва да ни е грижа за емоциите на нашата котка?

1. Емоциите влияят на благосъстоянието

домашна коткаСнимка: iStock

Повечето собственици на домашни любимци внимават да осигурят физическите им нужди като храна, вода и подслон. Но емоциите на котките също влияят върху качеството им на живот. Колкото повече време котката прекарва в положителни емоционални състояния, толкова по-високо е благосъстоянието.

Dogsandcats.bg

Представете си котка, която редовно си играе с друга котка в дома, проснала се е на пода в хола в слънчевите следобеди и с нетърпение поздравява стопаните си, когато се приберат от работа. Тази котка изглежда доста удобна, спокойна и щастлива в дома, като вероятно се чувства добре.

Сега помислете за котка, която прекарва цял ден в криене, измъква се два пъти на ден, за да използва тоалетната си и да грабне храна, и съска на всяка ръка, която дръзне да я погали. Тъй като по-голямата част от времето си прекарва в страх и безпокойство, благосъстоянието е по-ниско, дори ако има достъп до най-необходимото като храна, вода и тоалетна. Когато твърде много време се отделя на негативната страна на емоционалния спектър, качеството на живот може да бъде проблем.

2. Емоциите влияят на физиологията

Емоционалното здраве влияе върху физическото здраве. Докато краткосрочният стрес помага на животните да оцелеят (изблик на адреналин помага да избягат от хищник, например), хроничният стрес причинява дългосрочни проблеми в тялото. Животните, подложени на стрес за дълги периоди от време, често имат проблеми с храносмилането, забавен растеж, потисната имунна система или сърдечно-съдови заболявания.

домашна коткаСнимка: iStock

3. Емоциите влияят на поведението

Ако емоциите са като времето, способни да се променят от минута на минута, настроенията са като климата, усреднени тенденции във времето. Котка с предимно положителни емоции ще има предимно положително настроение. Те могат да преживеят негативни събития, като да бъдат стреснати от силен шум или да посетят ветеринаря, но те прекарват по-голямата част от времето си от положителната страна. Тези животни са по-издръжливи, бързо се възстановяват от лоши преживявания.

Настроението им също влияе върху начина, по който възприемат света. Може да се каже, че котка с положително настроение е оптимист, който гледа на света през розови очила. Потенциално страшно нещо, като непознат, който протяга ръка, може да не изплаши тази котка твърде много. Тя е по-вероятно да бъде любопитна за ръката и да иска да изследва. Тя може да реши да се облегне на ръката или просто да си тръгне спокойно.

Котка с негативно настроение може да е песимист. Тези мяукащи животни са по-склонни да възприемат ръката на непознатия като заплаха, реагирайки със съскане и удар с лапа в защита или да избяга. След това е по-вероятно котката да остане в това страшно състояние за по-дълго, да се крие или да остане развълнуван и да се нахвърля върху всеки, който се приближи.

домашна коткаСнимка: iStock

Много прост, но ключов момент тук е, че емоциите предизвикват поведение. Песимистичната котка не удря, защото е лоша, а защото я е страх. Ако искаме да променим това поведение, трябва да променим и емоцията, която е в основата му.

4. Емоциите влияят на другите

Забелязвали ли сте някога настроението ви да се променя, за да съответства на тези около вас? Ако вашите колеги са стресирани от проект, в който не участвате, може би все пак усещате част от тяхното безпокойство. Когато се приберете у дома след лош ден, радостта на вашето дете се отразява върху вас? Същото важи и за нашите животни. Те могат да бъдат невероятно проницателни и да улавят нашите емоции. Или може да работи в обратната посока: вие или други домашни любимци в дома може да усетите емоцията на вашата котка. Ако една котка е постоянно стресирана, това може да накара други котки да усетят, че нещо не е наред и самите те да бъдат стресирани.

Как можем да увеличим положителните емоции на нашите котки?

Един от най-добрите начини, по които можем да тласнем настроението на нашата котка към положителната страна на емоционалния спектър, е да им дадем контрол над околната среда. Това започва с предоставянето на множество, отделни ресурси в дома ви, така че те винаги да имат избор къде да ядат или да почиват. Наличието на изобилие от всеки ресурс е особено важно за домове с множество котки, тъй като напрежението може да нарасне, ако смятат, че трябва да защитават ограничените ресурси.

домашна коткаСнимка: iStock

Можем също да им дадем властта да избират кога и как да взаимодействат с членовете на семейството. Тестът за съгласие за галене е идеалното място за начало. Котката ви ще има повече доверие във вас, ако слушате какво иска и я уважавате.

Мощна положителна емоция, която често се пренебрегва от стопаните е „търсенето“, когато животното е ангажирано в търсене на награда. Буквално „тръпката от лова“ е по-вълнуваща от действителното ядене на храната. Допаминът, един от химикалите в мозъка, които ни помагат да се чувстваме добре, достига своя пик по време на тази фаза на търсене. Ако слагаме храната на котката си в една и съща купа всеки ден, ние им лишаваме забавната възможност да търсят. Вместо това трябва да се стремим да направим времето за хранене по-предизвикателно, като храним на различни места или използваме хранилки за пъзели.

Друг начин за ангажиране на системата за търсене е малко по-очевиден: играйте! Когато котката е въвлечена в емоцията на играта, страхът е потиснат; невъзможно е да усетите и двете едновременно. Повечето котки се нуждаят от две сесии на интерактивна игра на ден, около 10-15 минути всяка. Това ги прави по-щастливи, извлича енергията им и им помага да се свържат с вас като техен гледач.

Виж още