Как да успокоим котката ни, преди да заминем на ваканция

котка и куфар Снимка: iStock

П о принцип ваканциите са предназначени да бъдат забавни за хората и обикновено броим дните до заминаването! За съжаление мяукащият ни спътник изобщо не е на това мнение. Макар и да прояви интерес към извадения куфар и да побърза да влезе вътре, може да изпадне в тревожност, когато изчезнете за седмица.

Проблеми в поведението на мъркащия ви съквартирант могат да възникнат както когато заминете, така и когато се върнете. Бъдете сигурни, че темпераментният ви приятел ще побърза да ви покаже колко ви е сърдит и колко сте го наранили с отсъствието си.

Все пак, може да облекчите цялата мъка по вашето пътуване с дребни стъпки. Така може да се радвате пълноценно на почивката си и да елиминирате възможни проблеми, които мяукащият ви приятел се кани да ви създаде.

Какви пакости може да свърши вашето животинче докато временно отсъствате?

котка и куфар ядосанаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мъркащите животни обожават рутината и дори най-малките промени могат да доведат до потенциален стрес. Когато отивате на почивка целият режим на домашния ви любимец се „разбърква” - собствениците му ги няма, времето за хранене е различно, появява се нов човек, игрите са по-различни. Изобщо, нищо не е както трябва да бъде! Това може да прерасне в някои проблеми, като например:

  • Уриниране извън тоалетната. Мъркащият ви приятел може да се притесни от новия човек, който идва да се грижи за него и това да даде изражение в пропускането на тоалетната. В допълнение, мяукащите съквартиранти се успокояват от миризмата си, така че това би могло да прерасне в маркиране на определени зони в жилището ви.
  • Прекомерно драскане. В допълнение към нежеланото уриниране, мъркащите пакостници могат да започнат да драскат повече, ако са разстроени или стресирани. По принцип точенето на ноктите е естествена процедура по тяхното поддържане. Ако това е прекомерно обаче, е знак за стрес.
  • Скриване на закътани места. Когато мъркащият ви приятел се страхува от новия човек, който ще се грижи за него, е възможно да се набута в най-затънтеното кътче и да откаже да излезе за известно време. Същото може да се случи и когато се приберете и донесете нови, непознати миризми, а вие миришете по-малко на него.
  • За съжаление темпераментният домашен любимец може да поздрави със съскане или гневно размятане на опашка новия си „настойник”, който изведнъж се появява и започва да борави с вещите му.

Котката ми уринира извън тоалетната

Какво да направите, за да успокоите котката си преди пътуване

котка и куфар ядосанаСнимка: iStock

  • Ако мъркащият ви приятел ви остава вкъщи, докато отивате на почивка, поканете вашият приятел или роднина, който ще ви помага, да се срещне с него преди заминаването ви. Помолете „временния настойник” на даде лакомство и да си поиграе с котката ви. Това ще ѝ помогне да свикне с нов човек и да го свърже с положителни емоции, когато се появи отново, а вас ви няма.
  • Извадете куфара си поне седмица предварително, за да може мъркащият ви приятел да свикне. Поставете лакомства вътре, за да извикате щастливи асоциации следващия път когато косматия ви съквартирант види куфар.
  • Помолете човекът, който ви помага максимално да се придържа към ежедневието на хранене и игра, с което е свикнал гальовният ви съквартирант. В случай, че това е невъзможно да се изпълни на практика, друг вариант е вие да разнообразите ежедневието на гальовното си животинче още преди да заминете. Така преходът ще е по-плавен.
  • Оставете ваша дреха, която сте носили в легълцето на домашния ви любимец или на негово любимо място. Миризмата със сигурност ще го успокоява, докато ви няма.

Както виждате има няколко неща, които можете да направите, за да подготвите косматия си съквартирант преди да заминете. Някои от мерките са особено забавни, като например изваждането на куфара или раницата предварително. Бъдете сигурни, че няма котката ви да закъснее да влезе в тях! Също така срещата с временния ѝ настойник може да се окаже по-приятна отколкото предполагате и всъщност да си станат добри приятели.

Вие имате ли специален трик, който прилагате преди пътуване? Сподолете ни в коментар!

Виж още