Знаете ли че някои котки имат повече пръсти на лапите

котка полидактил Снимка: iStock

В сички сме вманиачени по котешки лапички. Те са сладки, малки, а често и пухкави! Любопитното е, че съществуват полидактилни котки, които имат повече от обичайния брой пръсти на лапите си.

Докато повечето мъркащи приятели имат пет пръста на предните лапи и четири пръста на задните - полидактилните котки могат да имат до седем. Дори на всяка лапа!

Искате ли да знаете как се случва това при някои породи?

Генетична мутация е разковничето

Полидактилията се причинява от генетична мутация в доминиращ ген и обикновено води до образуване на четири до седем пръста на лапите на коте. По правило предните лапи са най-често засегнати от полидактилия, но може и да се появи на задните. Изключително рядко се среща, мъркащо животинче да има полидактилия на четирите лапи.

Dogsandcats.bg

котка полидактилСнимка: iStock

Като цяло това е „сладка” мутация, която не крие рискове за здравето на мъркащия ви спътник, а само го прави по-очарователен. Това може единствено да направи подрязването на ноктите малко по-трудоемко за вас, но ако започнете докато котето е малко, би следвало след време и вие, и то да свикне.

Важно е да отбележим, че полидактилията е различно състояние от котешката радиална хипоплазия, което е опасно за здравето на вашия домашен любимец. При тази болест се развиват допълнителни пръсти непосредствено до нормалните. Това води до големи плоски лапи, което може да причини сериозна деформация при следващи поколения.

Полидактилните котки имат някои предимства

Наличието на повече пръсти може да е от голяма полза за някои мъркащи представители. Пръстите са не само много сладки, но и осигуряват по-голяма стабилност при катерене. Тези котки имат по-широки и по-големи лапи, което ги прави още по-ловки катерачи и способни да балансират на различни повърхности. Наличието на повече пръсти им дава предимство при ловуване на плячката си.

Ако имате полидактилна котка, не забравяйте да ѝ купите хубави драскалки, тъй като наличието на допълнителни пръсти може много сериозно да се отрази на мебелите ви.

Полидактилните котки се считат за късметлии

Не само черните гальовни приятели са главни герои в котешките митове. За полидактилните например, се казва, че носят късмет. Това поверие идва от дългите презокеански пътешествия с кораб, където се е смятало, че тези котки носят късмет на моряците.

В допълнение, с помощна на големите си лапи, те са били отлични ловци на мишки и са спасявали корабните запаси храна или паразити. Всъщност, тези приятели се срещат най-често във Великобритания, Канада или Източната част на Съединените щати. Предполага се, че са пристигнали във Великобритания през продължителните трансокеански пътувания с кораби. След като са се чифтосвали с обикновени котки, мутацията се е разпространила.

Състоянието е много често срещано сред породите Мейн куун

мейн куун полидактилСнимка: iStock

Тъй като тези пухкави представители произхождат от суровите снежни условия на щата Мейн, те са се развили така, че да имат естествена изолация, която да им топли. Тогава лапите им са мутирали в по-големи, с повече пръсти, за да могат да им служат като ботуши за сняг.

Прииска ли ви се да преброите пръстите на вашата котка? Ако все още не сте - действайте! Може пък да се окаже, че си имате пухкав късмет вкъщи.

Виж още