Колко точно са умни котките

умни котки Снимка: iStock

К отките и техния умствен капацитет често е подценяван от хората. Факт е, че тези животни са истинска мистерия, често предизвикват търпението ни и в повечето ситуации се държат така сякаш ни „правят напук“. Въпреки непредвидимото си поведение, мъркащите животни всъщност са доста интелигентни същества, имат памет и са податливи на обучение. Как иначе ще запомнят прекрасно в кой точно шкаф държите храната им?

Малко за котешкия мозък

Гальовните животни имат по-малък мозък сравнеие с кучетата, но това не означава, че са по-глупави от тях. Всъщност мозъкът на мъркащите приятели прилича в някои отношения на човешкия. Мозъкът на котките е разделен на различни части, като всяка една от тях е свързана с другите. Това позволява на тези животни да разбират какво се случва около тях в средата и да реагират в определени ситуации. Знаем също, че мъркащите приятели са способни и да „манипулират“ стопаните си най-вече когато искат храна или лакомство. Тези приятели имат голям брой нервни окончания в част от мозъчната си кора и визуалните области на мозъка. Това е и причината, поради която те се впускат да гонят прашинка в другата част на стаята, която вие изобщо не виждате и си мислите, че котката ви преследва нещо несъществуващо.

Вижте още: Как котките манипулират стопаните си

Също така, тези приятели имат и доста добра памет, която може да е както дългосрочна, така и краткосрочна. Когато живеем известно време с гальовния си приятел, ние научаваме доста неща за него - коя е любимата му храна, играчка или пък от кои звуци изпитва страх. Този процес обаче е и обратен - мъркащите животни научават много и за нас. Ако пътувате често, със сигурност сте забелязали как мяукащият ви домашен любимец изразява недоволството си всеки път когато види познатия куфар изваден. Те помнят, че когато видят този аксесоар, вие отивате някъде за определено време, което никак не им се нрави.

Dogsandcats.bg

умни коткиСнимка: iStock

Кой е по-умен: котките или кучетата

Този въпрос няма точен отговор. Като цяло, мъркащите приятели са доста трудни за изследване, просто защото са много своенравни, не сътрудничат и е почти невъзможно да ги накараш да направят нещо. Контрастно на тях, без съмнение можем да кажем, че четириногите най-добри приятели на човека са много по-социални, комуникативни и възприемчиви. Още повече че мъркащите приятели са известни егоисти и всички знаем, че държат на стопаните си, защото те са източник на храна, спокойствие и сигурност. Все пак, котките са истински привързани за стопаните си, макар и причините да са свързани повече с оцеляването, отколкото с безусловната им любов към хората.

Пред науката все още стои задачата да изучи колкото се може повече котките, тяхното поведение и природа. Към момента не можем да кажем много. Факт е, че котките не са глупави животни. Просто избират да действат по начин, който е логичен за тях и не изпълняват човешките команди.

Виж още