Котките с шарка таби - произход и любопитни факти

таби котки Снимка: Pixabay

К отките с шарена окраска, наречена „таби“, напомнят на малки тигърчета и са разпространени в цял свят. Цветовете им могат да варират - от черно, до кафяво, оранжево, бяло или червено, а шарките им могат да бъдат ивици, точки или петна. Има едно нещо, по което няма как да сбъркате, че мяукащият ви приятел е цвят таби - буквата „М“ на челото.

Любопитно е, че думата „таби“ произлиза от квартал в Багдад, в който се е произвеждала раирана коприна. Най-вероятно ивиците и петната на тези малки тигърчета всъщност идват от предшественикът на домашната котка таби, който е близкоизточна дива котка.

Видове котки таби

Генът за мяукащи приятели с цвят таби е толкова силен, че може да се намери при почти всички домашни котки. Дори черните представители имат този ген, който е отговорен за това защо черната ви котка на слънце всъщност е много тъмнокафява.

Въпреки че съществуват много вариации на отделните модели таби, известни са няколко основни класа, като някои представители биха могли да ги съчетават, което прави козината им много красива и нестандартна.

Dogsandcats.bg

таби коткиСнимка: Pixabay

  • Класическо таби (Classic tabby). Класическото таби може да се разпознае лесно по ясното отчетливо „М“ на челото. Голяма част от Американските късокосмести породи имат шарка на класическо таби. Характеризира се с ивици, които могат да бъдат тънки и дебели и се редуват в тъмни и светли цветове.
  • Тигрово, на райета или скумрия (Mackerels tabby). Да, преди да се засмеете, действително този вид шарени котета се нарича „Скумрия“. Причината е, че цветовете и райетата на тези котешки приятели много напомнят на този вид риба. Ивиците могат да бъдат тънки, извити и продължават отстрани на тялото. Отличителното „М“ на челото също е налице.
  • Петнисто таби (Spotted tabby). За разлика от тигровото, този вид таби разполага с петна вместо ивици. Петната са с различни цветове и размери - те могат да бъдат кръгли, овални или с форма на розетка. Такива петна могат да се видят често при Бенгалците, Серенгети, Савана, Египетска мау, Мейн куун и други кръстоски.
  • Абисинско таби или агути (Ticked tabby, Agouti tabby). При тази окраска отсъстват ивици или петна и всъщност на пръв поглед тези котки изглеждат сякаш не са таби. Козината на тези котета има цвят на пясък - много малки точки, различни цветове се преливат. Наричат се „Абисинско таби“, тъй като те са най-често срещаните котешки приятели с такъв цвят козина. „Агути“ пък е пигментация, която е характерна за много различни бозайници. Тя се среща по-често при дивите зайци и агутите, които принадлежат на семейство гризачи и приличат на морски свинчета.
  • Цвят консетурка (Tortoiseshell). От името можете да се досетите, че тези цветове много приличат на черупката на костенурка. Характеризират се с петна, които могат да имат различни оттенъци на кафявото, черно, оранжево или червено. Тези приятели могат да са изключително чаровни и много интересни, тъй като цветовете и петната се преливат по всякакъв начин. Когато погледнете такова шарено коте в първия момент може да се зачудите дали не е завряло муцуната си в нещо мръсно и затова да се е изцапало, а всъщност това е цветът на козината му.
  • Оранжевото таби (Orange tabby). Този вид цвят всички можем да си го представим, още повече, ако си помислим за Гарфилд. Тези приятели могат да бъдат както изцяло жълти, така и да имат бяло по козината си или други нюанси. Забелязва се, че повечето оранжеви котета са мъжки, тъй като предимно тези представители имат хромозомите, които образуват този цвят.
  • Трицветни (Calico) - обратно на оранжевите табита, трицветните котки пък са предимно женски. Цветовете на тези очарователни котешки приятели се преплитат между бяло, оранжево, черно и понякога кафяво или кремаво.

Както виждате тези шарени, котешки приятели се срещат в голямо разнообразие от цветове и породи - Бенгалска, Египетска му, Ла Перм, Абисинска, Американска късокосместа, Американски бобтейл, Персийска, Сибирска… Списъкът е много дълъг. Освен по шарения цвят, голямото „М“ на челото също ги издава. Този отличителен знак можете да видите и на някои от големите котки в джунглата като тигри, гепарди или оцелоти.

Виж още