Кога котките навлизат в пубертета 

котка на пода Снимка: iStock

Д ори и да изглежда сякаш вчера сте взели мъничката топчица у дома, вече няколко месеца по-късно тя расте и навлиза в полова зрялост. Нека да видим как започва пубертетът при гальовните ни приятели и какво можете да очаквате в този период от растежа им.

Кога започва пубертетът?

Това е етапът от живота на мъркащия ви домашен любимец, когато той достига полова зрялост. Започват да се образуват половите хормони, като този процес стартира ориентировъчно от третия до петия месец в живота на вашето коте.

При женските представители се образува естрогенът, който контролира женската репродуктивна система. Друг важен хормон е прогестеронът. Той подготвя матката за оплодената яйцеклетка, поддържа бременността и насърчава развитието на млечни жлези за бъдещото кърмене. Най-вероятно женската ви котка ще се разгони за първи път между шестия и дванадесетия месец.

разгонена коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

При мъжките екземпляри се появява тестостеронът, който отговаря за развитието на мъжката репродуктивна система. Повечето котараци достигат до полова зрялост между петия и седмия месец.

Разбира се, тези периоди зависят от много други фактори като порода, начин на живот и организмът на самото коте. Като цяло можете да приемете, че мъркащият ви любимец преминава през пубертета за около половин година. Някои породи достигат полова зрялост по-рано, като например Сиамците, Абисинските котки и Бирманските.

При дългокосместите котки е по-типично половата зрялост да настъпи по-късно. Това може да очаквате от Мейн куун или Норвежка горска.

Признаци, че котката ви е разгонена

Възможно е да имате дежавю от собствения си пубертет, тъй като при котките също настъпват промени в поведението и настроението. Разбира се, пубертетът при мъркащия ви приятел е доста по-кратък и мек, сравнение с хората.

Какво може да очаквате от котката си в този период?

  • Промени в настроението и движение в опашката

Опашката често би могла да издаде, че домашният ви любимец се разгонва. В тези моменти тя е вирната нагоре, като това е комбинирано с отъркване в мебели или във вас.

Също така, не се изненадвайте, ако си играете с мъркащия ви любимец, а той изведнъж започне да съска и да се държи агресивно с играчката си. Не се притеснявайте, това се дължи просто на промяна в настроението му. Както при хората, котките в пубертет могат да преминат за секунди от едно емоционално състояние в друго.

  • Драскане на мебели

Макар и котките да драскат по принцип или да точат ноктите си, в този период могат да проявят интерес към новия ви диван, който досега им е бил безразличен. Причините биха могли да се свързват с това, че мъркащият ви приятел иска да остави своя отпечатък, за да е ясно, че това е негова територия.

котка драска дивнаСнимка: iStock

Възможните решения са или да подрязвате ноктите на котката си, или да ѝ осигурите повече драскалки. Най-добре да ги разпръснете из жилището си, за да може темпераментният ви домашен любимец да разполага с място, където да наточи ноктите си във всеки един момент и да не избере дивана.

  • Агресия към вас

Колкото и безумно сладки да са, котките са хищници. Макар и отдавна да са опитомени от хората и да са прекрасни домашени любимци, дивата природа тече силно във вените им.

В период, в който вашият любимец расте и навлиза в полова зрялост, съществува опасност да прояви необичайна агресия. За съжаление тя може понякога да е насочена към вас и вашите крайници. Най-потърпевши са глезените или пръстите на ръцете.

За да не си навлечете допълнителни рани и проблеми, подсигурете играчки. Всеки път когато котката ви се отправи към играчка, а не към вас - награждавайте с лакомство или котешка трева. Така животинчето ще знае, че щом ухапе играчка - ще получи вкусотия.

  • Маркиране

Когато достигне полова зрялост, мъркащият ви другар ще започне да търси сексуални партньори. В този момент мъжките котараци започват да маркират разни места с урина. В нея се съдържат аромати, имат две функции - привличат потенциални женски и възпират конкурентите. 

Проблемът тук е, че при домашните котки маркирането се случва върху мебелите ви. За да избегнете изобщо това неудобство, най-добре е да кастрирате домашния си любимец. По възможност това се прави или преди да започне да маркира, или в началото на пубертета.

  • Женските котки се разгонват

Както мъжките, така и женските започват да търсят партньори за чифтосване, в момента в който достигнат полова зрялост. За да впечатлят мъжките екземпляри, женските се търкалят по пода, мяукат, отъркват се навсякъде и търсят всяка възможност да се гушкат.

Котка се отърква в собственика сиСнимка: iStock

Тъй като домашната ви котка няма как да си намери котарак наблизо, в този момент тя може силно да се привърже към вас. Този период варира между 10-14 дни, като понякога може да е доста тежък, както за котето, така и за стопаните.

Няма как да се сбърка мяукането на разгонена женска котка. Проблемът е, че те стават изключително гръмогласни, могат досадно много да ви следват из апартамента и буквално да не ви оставят на мира. Макар и рядко, могат да уринират из дома ви, с цел разпръскване на феромони. Подобно на мъжките, за женските екземпляри се препоръчва кастриране дори още преди появята на първи признаци на разгонване.

  • Високо самочувствие

Котката ви расте не само на размери, но и на самочувствие. Ще забележите това, когато котаракът ви започне да проявява наклонности към по-високи шкафове, дървета (ако излиза навън) и да скача все по-високо без да изпитва страх. Причината за тези нови висоти е, че той трябва да впечатли женската, така че перченето със сигурност е ключ към спечелване на сърцето ѝ.

По природа котките са много чувствителни животни. В момента, в който достигнат до полова зрялост, започват да се държат странно. Маркирането, мъркането, промените в настроението са типични признаци на пубертет. 

Вижте още:

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Виж още