10 храни, които никога не бива да давате на кучето си

куче октопод Снимка: iStock

П онякога може да бъде наистина трудно да кажете „не“ на кучето си – особено, когато то е приковало бездънните си, леко влажни очи във вас, докато вечеряте. Как можем да откажем каквото и да е било, когато имаме срещу себе си този поглед? Е, в някой случаи това е абсолютно наложително. 

Събрахме за вас 10 храни и напитки, с които никога не бива да се изкушавате да почерпите косматия си другар. Колкото и жално да ви гледа, тъй като могат да бъдат опасни за него. 

Забележка: Имайте предвид, че това са само част от продуктите, които не бива да споделяте с домашния си любимец. Ако имате съмнения дали дадена храна или лакомство е подходяща за четириногия ви другар, обърнете се за съвет към ветеринарния си лекар. 

10 храни, които никога не бива да давате на кучето си

Dogsandcats.bg
  • Авокадо

Много плодове и зеленчуци са напълно подходящи за споделяне с вашето куче. Други не чак толкова. Някои са на мнение, че авокадото е безопасно, докато други твърдят, че това не е точно така. В крайна сметка, щом няма как да сте сигурни дали е безопасно за консумация от домашния ви любимец, то е по-добре да държите авокадото далеч от лапите му.

кучеСнимка: iStock

Притесненията, свързани с авокадото произтичат от съдържащия се в него персин - фунгициден токсин, който може да причини сериозни здравословни проблеми при много животни. И макар и четириногите да са по-устойчиви на персин спрямо други животни, няма гаранция, че няма да им се отрази зле. 

  • Бонбони, дъвки, паста за зъби и вода за уста

Много от тези храни съдържат ксилитол, подсладител, който може да предизвика освобождаване на инсулин при много видове. Увеличаването нивата на инсулина води до хипогликемия (понижени нива на захар). Какво означава това на практика за вашия питомец: повръщане, летаргия, загуба на координация и дори гърчове. 

Някои сладки лакомства също съдържат ксилитол, който може да бъде смъртоносен за кучетата. 

кучеСнимка: iStock

  • Шоколад, кафе и кофеин

Тези три неща ускоряват сърдечната честота на вашето куче и стимулират нервната му система. В тях се съдържат метилксантини, които могат да причинят повръщане и диария, задъхване, прекомерна жажда и уриниране, хиперактивност, гърчове и дори смърт. 

Забележка: Черният шоколад е по-вреден от млечния. 

куче кафеСнимка: iStock

  • Варени кости

Може би сте чували и сте запознати с потенциалните опасности, свързани с консумацията на варени месни кости. Освен че са трудно смилаеми, те лесно могат да се разцепят или раздробят на по-малки парченца с назъбени или остри ръбове. Това води до опасност от задавяне. Освен това, костта може да заседне в гърлото на кучето ви и дори да увреди стомашно-чревния тракт. 

  • Лук и праз

Особено вредни за кучетата, без значение дали са варени, сурови, на прах или сготвени в ястие. Тези храни могат да причинят стомашно-чревно дразнение и да доведат до увреждане на червените кръвни клетки. 

  • Грозде и стафиди

Тези храни могат да бъдат силно токсични за кучетата. И по някаква причина, те са изключително привлечени от тях! Изследванията все още не са доказали защо гроздето и стафидите са толкова потенциално вредни за четириногите ни другари. Но със сигурност знаем едно: важно е да потърсите лекарска помощ, ако установите, че домашният ви любимец е консумирал грозде или стафиди. 

кучеСнимка: iStock

  • Ядки макадамия

Подобно на гроздето, все още няма достатъчно изследвания, които да показват защо тези ядки са толкова вредни за кучетата. Въпреки това, добре е да сте бдителни, ако обичате да ги хапвате у дома и задължително да ги съхранявате на места, до които косматият ви другар няма достъп. Те могат да бъдат изключително токсични за домашния ви любимец, причинявайки му слабост, депресия, повръщане, тремор и хипертермия. 

Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на 12 часа след поглъщането и могат да продължат между 12 и 48 часа.

  • Сурово/неварено месо и яйца

Въпреки че суровите диети са много популярни и могат да бъдат здравословна алтернатива за домашния ви любимец, трябва да се внимава при боравенето с тези храни, тъй като в тях могат да се съдържат бактерии като Salmonella и E. Coli, които причиняват хранителни отравяния. Ако самите вие сте преживявали такова, то знаете колко неприятни симптоми го съпътстват – повръщане, треска и увеличени лимфни възли.

куче пилешко месоСнимка: iStock

  • Сол и солени закуски

Големите количества сол не са препоръчителни нито за менюто на хората, нито за това на домашните ни любимци. Консумацията на този минерал при четириногите ни другари обаче, може да доведе до отравяне с натриеви йони. Симптомите на заболяването включват повръщане, тремор, депресия, повишена температура, гърчове и дори смърт. Или казано с други думи: откажете се да споделяте солените пуканки или чипс с кучето си.

кучеСнимка: iStock

  • Алкохол

Макар да не е точно храна и със сигурност повечето от вас да знаят, че не бива да дават на домашния си любимец алкохолни напитки, държим да повторим колко вредно може да бъде това за домашния ви любимец. Алкохолът има същото въздействие върху черния дроб и мозъка на животните, както и на хората. И може да причини повръщане, диария, намалена координация, затруднено дишане, треперене, необичайна киселинност на кръвта, кома и дори смърт.

Вижте още:

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

Може ли кучето да пие друго освен вода

Виж още