10 очарователни факта за новородените кученца

кученца Снимка: iStock

Н овородените кученца: те са малки, сладки и направо очарователни! Първите няколко дни от живота на кутретата може и да не са особено вълнуващи (състоят се главно от сън, ядене и изхождане, както е при повечето новородени). Има обаче някои неща, които собствениците на домашни любимци, особено ако са без опит, е добре да знаят. За да са спокойни, че косматият им другар ще расте здрав и щастлив. 

кученцаСнимка: iStock

Ето 10 факта за новородените топчици с обич, които може би не знаете, селектирани от ветеринарните експерти на PetMD.

  • Те се развиват изключително бързо

Кученцата се развиват и растат в утробата на майката за около два месеца. Това е и нормалното време на кучешката бременност. По отношение на развитието, „новороденото кутре не се различава особено от едно недоносено дете“, обяснява д-р Маргарет Казал, доцент по медицинска генетика в Училището по ветеринарна медицина към Университета на Пенсилвания.

Dogsandcats.bg
  • Удвояват теглото си за една седмица

Здравословният размер и тегло зависят изцяло от породата, обяснява д-р Ричард Уилър, собственик и практикуващ лекар във ветеринарна клиника Poudre River във Форт Колинс, Колорадо. Но в идеалния случай, всички новородени четириноги следва да удвоят теглото от раждането си след една седмица. 

кученцаСнимка: iStock

  • Не могат да виждат или чуват, но са шумни

Кученцата не могат да виждат или чуват през първите две седмици от живота си, но издават различни кучешки звуци. Малките са вокални още от самото начало. Когато се родят, майката облизва плацентата, за да ги стимулира, а на около 10 дни те започват да отварят очите си, въпреки че все още не са напълно оформени. Всички кутрета се раждат със синьо-сив цвят на очите, докато „истинският“ им се появява, когато станат на около 10 седмици. 

Що се отнася до слуха, повечето новородени могат да чуват малко, когато се родят. Въпреки това, ушите им се отварят напълно около 14-дневна възраст. 

  • Хапват и спят... по много!

Новородените кученца ядат на всеки два часа. Дори и с недокрай развито зрение, четириногите използват своите рефлекси, за да намерят зърното на майката и да засучат. Между храненията те спят – около 90% от деня си или към 22 часа. 

кученцаСнимка: iStock

  • Не могат да се изхождат сами

Новородените разчитат на майката да ги стимулира, за да отидат до тоалетна. Ако кутрето е отделено от нея, стопанинът може да помогне с този процес, като внимателно потърка задните части на кученцето с мокра кърпа, докато то уринира или дефекира.

  • Раждат се с козина и нокти, но без зъби

Когато се родят, кученцата имат малки и остри нокти. Обикновено е добре да се изчака до 4-6-седмична възраст, за да се подрежат те, но ако нараняват майката при хранене, може и по-рано. 

Малките се раждат с косми и козина, но количеството зависи от породата. Докато растат, през първата си година, те отделят бебешкия пух и се сдобиват с новата си козина „за възрастни“. Зъбите им започват да никнат на около 4 седмици, а между 3-4 месечна възраст започват да сменят млечните с постоянни.

кученцаСнимка: iStock

  • Те се учат бързо

Новородените са истински шампиони по усвояване на нови умения! Още на възраст между 3 и 12 седмици те започват да ходят, а постепенно се подобряват и другите им двигателни умения (включително махане с опашка).

  • Уязвими са към болести

Кученцата са най-уязвими към заболявания като право и чума на възраст между 4 до 12 седмици. Кутретата все още нямат изградена имунна система, за това и са податливи на кучешки херпесвирус – състояние, което може да бъде животозастрашаващо.

  • Нуждават се от добра социализация

Не само здравето е от съществено значение, когато става въпрос за растящо кученце. Възрастта между 3 и 14 седмици е критичен период за социализация на мъниците. Тогава трябва да им се даде възможност да се запознаят и да си взаимодействат с други кучета, хора и животни. Препоръчва се социализацията да започне на 3-седмична възраст, тъй като това е период на бързо развитие на мозъка. 

кученцаСнимка: iStock

  • Имат нужда от ваксинация и обезпаразитяване

След като бъдат осиновени и заживеят в новия си дом, стопаните трябва да заведат новите си другари на първото им посещение при ветеринарен лекар на възраст приблизително от 8 седмици. Специалистът ще постави необходимите ваксини, ще ви ориентира кога кученцето може да излиза навън и ще направи външно и вътрешно обезпаразитяване.

Вижте още: 

Ще отхвърли ли женската малките кученца, ако ги докоснем

Могат ли малките кученца да пият мляко

 

Виж още