Бултериер

Бултериер Снимка: Istock

Други имена

Bull Terrier, Еnglish Bull Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

60 см. 98 см.

Тегло

24 - 36 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Известни като „кучета-гладиатори“ бултериерите са създадени чрез кръстосване на Бял Териер (вече изчезнала порода) и Английски булдог. Целта била една и тя е видна от неповторимия им външен вид – да се създаде перфектното куче, което да участва в кучешки боеве.

След като през XVIII този кървав “спорт” е забранен в Англия, предназначението на Бултериера се променило и той се „преквалифицирал“ в ловец на плъхове. Породата била особено популярна сред представителите на английския елит, като в онези години да притежаваш такова куче било символ на престиж.

Външен вид

Бултериерът е куче, което никога не остава незабелязано. Средно на ръст, мъжките екземпляри достигат до 74 см височина и 36 килограма тегло. Формата на главата е специфична – тя е яйцевидна, като долната челюст е много мощна, а захапката – силна. Очите са малки и тъмни, с триъгълна форма. Гръдният кош е масивен, крайниците – набити и мускулести. Опашката е дебела в основата си и постепенно се стеснява. Козината на Бултериера е къса, най-често са чисто бели, можете да срещнете и такива с двуцветна или трицветна разцветка, съчетание между черно, рижаво и бяло.

Характер

Силни, активни и смели кучета, които обичат компанията на семейството си и са готови на всичко, за да го защитят. Винаги готови за игри те ще се превърнат в любим приятел на малки и големи. Нежни и внимателни към деца, бултериерите са много любвеобилни и често можете да ги видите удобно настанили се в леглото до вас. 

Dogsandcats.bg

Към непознати са по-скоро резервирани, но рядко се случва да проявят агресия. С уравновесен и спокоен характер, тези четириноги имат много добра памет, която обаче ги прави много злопаметни. Възможно е любимецът ви „да отмъсти“ за някое наказание или нещо, причинено му преди много време, когато най-малко очаквате. Надарено със силно доминантен характер, това куче може да прояви инат и е необходимо стопанинът му да демонстрира самоуверено поведение, за да спечели уважението му. 

Макар да не е сред най-лесно податливите на дресировка кучета, с правилното отношение, постоянство и социализация, това куче може да се обучи добре. В никакъв случай не прилагайте физическо насилие  - това може да травмира животното и то да развие плахост и нерешителност.

Здраве

Бултериерът е много здраво куче, което боледува сравнително рядко и не страда от генетично обусловени заболявания. Сред по-често срещаните проблеми са тазобедрена дисплазия или дисплазия на лакътната става, хипотиреодизъм, усукване на коленната капачка, прогресивна атрофия на ретината, катаракта и различни видове очни и ушни инфекции.

Грижа

Бултериерът е активно куче, което обича дългите разходки и се нуждае от ежедневно физическо натоварване, за да изразходва енергията си. Най-добре би се чувствал в къща с двор, но се адаптира добре и на живот в апартамент, стига да се движи достатъчно. Издръжливо и атлетично куче, което трябва да се води на повод в градска среда, защото има силно развит ловен инстинкт и може да подгони някое дребно животно в парка, например.

Козината на Бултериера е къса, което не налага прекомерни грижи за нея – разресване един-два пъти седмично е достатъчно, за да блести. Редовно проверявайте ушите и очите на кучето за замърсявания – те са възможните причинители на инфекции.

Хранене

За да поддържа добрия си външен вид, мускулатурата и костната система, Бултериерът има нужда от висококачествена храна. Може да се храни с такава от консерви или гранулирана. Добре е да разнообразявате менюто му с натурална храна, като следвате принципа, че 75% от дневната дажба трябва да е съставена от месо. Подходящи са пилешко, пуешко, телешко и заешко, да се избягват свинско, овче и техните субпродукти. Можете да включите и извара, зърнени храни (сварени), кисело мляко, твърдо сварени яйца, кокали и хрущяли (без пилешки тръбни).

Деца и домашни любимци

Макар да обича деца, не е препоръчително да оставяте представителите на породата сами с най-малките членове на семейството си. В играта си тези кучета са малко груби и е възможно да наранят малчуганите без да искат. С други домашни животни се разбират само, ако са отгледани заедно, в противен случаи ги възприемат като плячка. С кучета, особено от същия вид или пол, Бултериерът не се разбира особено. Повечето собственици на такива кучета ще ви кажат, че ако искате да отглеждате повече от един представител на тази порода, трябва да комбинирате мъжко и женско, тъй като две мъжки не могат да живеят заедно без да се бият.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още