10 породи кучета, подходящи за заети хора

куче Снимка: iStock

А ко искате да си вземете домашен любимец, но се притеснявате, че сте заети и нямате необходимите време и енергия, които да отделяте на четириногия си приятел – имаме добра новина за вас! Има породи, чиито представители не се нуждаят от много упражнения, грижи, обучение или чести посещения при ветеринарен лекар. 

10-те породи, които ще откриете в тази класация са с предсказуеми черти. Селектирали сме големи и по-малки по размер, така че със сигурност ще откриете бъдещия си домашен любимец сред тях. 

Макар на пръв поглед да звучи странно – как бихме могли да определим кои породи кучета са подходящи за по-заети хора, всъщност има някои водещи критерии, на базата на които сме изготвили този топ 10.  

Най-добрите четириноги са по-заети или по-мързеливи хора обикновено имат умерени до ниски енергийни нива, средна интелигентност и като цяло се радват на добро общо здраве. Те добре се вписват в ежедневието на стопани, които водят и по-заседнал начин на живот.

Dogsandcats.bg

Мили и привързани към семейството си кучета, които с радост ще играят, а след това – кротко ще подремват на дивана до вас. Дългокосместите дакели изискват малко повече грижи от късокосместите, но като цяло не се нуждаят от постоянно внимание. Податливи са на основни команди и са много дружелюбни, а ако имате време да ги разходите в парка, където да поиграят с други кучета – ще са ви изключително благодарни!

дакелСнимка: iStock

Противно на общоприетото схващане, това състезателно куче не е високоенергийно. Повечето хрътки са по-скоро кротки, мързеливи и дори – леко лениви животни, които обичат бавните разходки със стопаните си. Разбира се – с радост биха потичали ако им се даде шанс! Поддават се лесно на обучение, имат добро общо здраве и мил, нежен характер.

Тези сякаш вечно усмихнати кучета са чудесни спътници на хора, които водят по-спокоен начин на живот. Те са весели и винаги готови за игра, имат нужда от умерено количество упражнения на ден и не се нуждаят от специална поддръжка. Разбира се, проблемите, свързани със скъсената муцуна при брахицефалните породи не са им чужди.

кучеСнимка: iStock

Най-дребните кученца в класацията ни, тези симпатични мъници са с тегло между 2 до 6 кг, което ги прави идеалните джобни другари. Обикновено не се нуждаят от много упражнения, нуждите им от поддръжка са минимални – за сметка на голямото им сърце.

Ако искате домашен любимец, който да е възпитан, нежен, привързан и лесно да се адаптира към начина ви на живот – това е точната порода за вас. Тези любвеобилни и пухкави животни обожават да се сгушват до стопаните си и макар да имат някои специфични нужди като ежедневно разресване с подходяща четка, например, нямат почти никакви здравословни проблеми.

 Ако търсите куче с малък до среден размер, то Уеститата са отличен избор за вас. Повечето представители на породата се отличават с умерени нива на енергия, лесни са за обучение и поддръжка. 

кучеСнимка: iStock

Малко, сладко и много шантаво кученце, което е чудесен спътник и приятел за хора, които работят на пълен работен ден. Не се нуждае от много енергия, макар че е много игриво и винаги в настроение за забавления. Основното обучение е от съществено значение, за да уравновеси леко гордият им, непокорен характер. 

куче и коткаСнимка: iStock

Ако сте решили да отворите сърцето си за някое малко по-едро куче, то това е точната порода за вас. Тези симпатични гиганти имат ниски нива на енергия и не са особено издръжливи. С напредването на възрастта стават все по-мързеливи и кротки, обикновено са много послушни и привързани към семейството си. Основният им недостатък, подобно на повечето по-едри четириноги, е по-краткият им живот в сравнения с по-дребните кученца.

Ако искате малко по-енергично, но все така голямо куче, то това е вашата порода. Тези кучета се отличават с добро общо здравословно състояние, имат желание за игри и разходки, а през останалото време ще ги откриете уютно разположили се на дивана до вас

кучеСнимка: iStock

Ще откриете представителите на тази порода в три размера, но на който и от тях да се спрете, ще си осигурите интелигентен, дружелюбен и силно привързан към семейството си приятел. Тези четириноги са склонни да разчитат безпогрешно настроенията на стопаните си и да се нагаждат към тях. Освен това са подходящи за хора с алергии, тъй като са с хипоалергенна козина. 
Виж още