4 изненадващи начина, по които плашите кучето си

Пинчер Снимка: iStock

И ма много неща, за които знаем, че плашат кучетата като прахосмукачки, гръмотевични бури, свят без тенис топки… Но знаете ли, че самите вие може неволно да причините стрес, страх и безпокойство у косматия си другар? И дори домашният ви любимец да не го покаже с епизод на паника, слоевете стрес, които се натрупват с времето, могат да причинят не само поведенчески, но и здравословни проблеми.

куче стресСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно четири от начините, по които може би самите вие допринасяте за нивото на стрес на четириногия ви спътник. Като елиминирате тези поведения, можете да добавите години към живота на кучето си. И така да изградите още по-силна и хармонична връзка помежду си. 

  • Промени в рутината

Точно като децата, кучетата се чувстват най-добре, ако могат да разчитат на последователност и рутина. Малките промени поддържат нещата интересни, разбира се, но за да се чувства домашният ви любимец в безопасност, трябва да му осигурите редовно планирано хранене, разходки и време за игра. Важно е да сте последователни в методите си на дресура и правилата.

Dogsandcats.bg

куче стресираноСнимка: iStock

Уверете се, че кучето ви разполага с безопасно място, на което може да отиде, когато се почувства стресирано, претоварено или предстои промяна в живота му. 

  • Няма достатъчно лично пространство

Всяко куче има свой „балон“. Това е личното му пространство, което го кара да се чувства комфортно около други хора и животни. Отделните четириноги понасят обичта ни по различен начин, включително спонтанните ни прегръдки, целувки и обща близост. 

И докато тези поведения означават обич за нас, те могат да бъдат плашещи за кучетата. Важно е да разберете от колко пространство се нуждае вашият домашен любимец и да не навлизате в зоната му на комфорт (ако можете да го избегнете). Винаги е най-добре да оставите кучето си да дойде само при вас, за да изградите доверие и уважение.

куче стресираноСнимка: iStock

  • Езикът на тялото ви

Това, което липсва на кучетата що се отнася до вербалната грамотност, те компенсират с дълбоко, остро усещане за вашия съзнателен и несъзнателен телесен разговор. Всеки ден домашният ви любимец следи позата и изражението на лицето ви. И не е изключено някои да са плашещи за него.

  • Вашият стрес

Кучето може да долови миризмата на потта ви, да разчете изражението на лицето ви и да чуе учестения ви пулс. Бъдете сигурни и, че питомецът ви знае кога сте имали тежък ден в офиса. И дори да не възнамерявате това да засегне животното, стресът ви може да е плашещ или обезпокоителен за него. И още по-лошо – кучето ви може дори да вярва, че то го причинява. 

куче стресСнимка: iStock

Решението? Отделете минута, за да си поемете дълбоко дъх, отърсете се от деня и съзнателно поздравете кучето си спокойно. Домашните ни любимци са прекрасни слушатели, стига да знаят, че не им се сърдите. 

В заключение, многото промени, недостатъчното лично пространство, езикът на тялото ви и сигналите на стрес могат да са плашещи за домашния ви любимец. Добрата новина е, че всичко е във вашите ръце! Четириногите живеят за момента, те винаги са готови да ни простят и искат ние да сме щастливи. И това е само една от многото причини да ги обичаме. 

куче стресСнимка: iStock

Вижте още:

Как кучето ни показва, че е тъжно

7 странни и неудобни неща, които кучетата правят

Виж още