4 най-чести причини защо кучето подвива опашка

куче страх Снимка: iStock

Д а си собственик на куче е много по-голямо предизвикателство, отколкото често си мислим. Понякога забравяме, че домашните ни любимци са сложни същества и имат свой собствен език на тялото, чрез който показват емоциите и настроенията си. Ако се научим да разпознаваме различните сигнали, които ни дава косматият ни другар, то общуването помежду ни ще стане далеч по-добро и качествено.

уплашено кучеСнимка: iStock

Езикът на тялото е от решаващо значение при комуникацията с домашните ни любимци. Всички знаем, например, че четириногите ни другари често махат с опашка, когато са приятелски настроени или щастливи. Но какво би станало, ако питомецът ви свие опашката си между задните си крака? Нека разберем заедно на какво се дължи това странно поведение при кучетата ни.

Страх или безпокойство

Най-честата причина кучетата да свиват опашката си между краката е, че се чувстват уплашени или тревожни. Така че, ако видите вашия космат другар да го прави, огледайте и преценете цялостния контекст на ситуацията и дали наоколо няма нещо, което да е стреснало питомеца ви. 

Dogsandcats.bg

уплашено кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви е уплашено, вероятно ще забележите и други поведенчески признаци като притеснен поглед и леко скована поза на тялото. Всички сме чували определението, че „някой си тръгна с подвита опашка“, нали? Е, това означава, че въпросният човек се е почувствал несигурен и притеснен. Е, този израз, който прилагаме към хората, идва от кучешкото поведение

Подчинение

В присъствието на друго куче или човек, които вашият домашен любимец възприема като доминиращи, той може да подвие опашката си, за да покаже покорно поведение.

Несигурност

Нова среда или непозната ситуация могат да изнервят някои кучета, което да доведе до прибиране на опашката между задните им крака.

куче уплашеноСнимка: iStock

Физически дискомфорт

  • Счупена опашка

Това е нещо, за което много собственици на домашни любимци не мислят, но има вероятност опашката на кучето ви да е счупена. Забелязали ли сте животното да изглежда притеснено или видимо да изпитва болка? А да се държи странно? Сещате ли се за нещо, което питомецът ви може да е направил, което да е завършило със счупена опашка? Ако е така, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар и уговорете час за преглед.

  • Синдром на гъвкавата опашка

Синдромът на Limber Tail е друга потенциална причина кучето ви да държи опашката между краката си и да се държи странно. Може да чуете собственици на домашни любимци да го наричат синдром на замръзналата или извитата опашка, но по същество става въпрос за едно и също. Обикновено това състояние е резултат от разтежение или изкълчване на опашката. Дейностите, които могат да причинят нараняване от подобен тип, са: прекомерно излагане на ниски температури, плуване в студена вода или продължителни напрегнати упражнения.

куче страхСнимка: iStock

Този синдром може да се появи при всички породи четириноги, но при някои има по-голям риск поради типичния начин на живот, който водят. Някои от примерите включват сетери, хрътки, ретривъри и пойнтери. Или най-общо казано – ловните породи. Само преглед при ветеринарен лекар може да определи със сигурност дали се касае за фрактура, счупване или синдром на гъвкавата опашка. 

  • Засегнати или инфектирани жлези

Друга често срещана причина кучетата да свиват опашката между задните си крака е, че може да имат инфектирани анални жлези. Ако това е проблемът, вероятно ще забележите и други странни поведения. Примерите включват плъзгане на задните части по килима, облизване на аналните жлези и зоната около ануса, внезапно сядане без причина.

куче страхСнимка: iStock

Ако подозирате, че питомецът ви има проблем с аналните си жлези, не губете време да посетите ветеринарния си лекар. Това състояние е болезнено и причинява дискомфорт на животното, така че няма защо да отлагате. 

Виж още