Какво да направите, ако ви ухапе куче

куче агресия Снимка: iStock

У хапванията от куче могат да причинят както физическа, така и емоционална травма. Макар че няма как да сме подготвени за подобни инциденти, добре е да знаем как да реагираме и какво да направим, ако се случи на нас.

 

куче агресияСнимка: iStock

Какво да направите веднага след ухапване от куче

Има две неща, които да направите веднага, ако бъдете ухапани от куче: свържете се с компетентните органи и потърсете медицинска помощ. Ухапванията от четириноги могат да причинят пробождане, одраскване или разкъсване. Освен това, може да има синини поради силата на челюстта на животното.

Ако имате късмет, собственикът на кучето ще присъства и съдейства. И в един идеален сценарий, той ще се погрижи за вас и ще вземе мерки, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще. Но бъдете подготвени и за съвсем различно стечение на обстоятелствата. Днес е твърде обичайно хората да се опитват да избегна отговорност или последствията в случай на злополука. И въпреки че, сигурни сме, ще бъдете искрено шокирани и разстроени след ухапване от куче, ако изглежда, че собственикът му не се впечатлява особено от случката, неглижира я и изглежда, сякаш е готов да продължи по пътя си, бъдете готови да направите снимки или видео и на него, и на животното. 

Dogsandcats.bg

куче агресияСнимка: iStock

Има няколко причини да имате нужда от информация за кучето и собственика му. Първата от тях е свързана с бяса. Ако ваксинацията на четириногото може да бъде потвърдена, значи всичко е наред. Но ако собственикът е антагонистично настроен, не се колебайте да се обадите в полицията и/или службата за контрол на животните, отговаряща за вашия район. 

Ако се касае за бездомно животно – не се опитвайте да го преследвате или уловите, но ако е възможно – снимайте го. Фотосите могат да помогнат в случаите, когато е загубено, а и ще са от полза на служителите за контрол на животните, за да го идентифицират. 

куче агресияСнимка: iStock

Как да процедираме с раната след ухапване от куче

На всеки може да се случи: играете с домашния си любимец или с кучето на приятел, и то ви захапва леко в ентусиазма си. Да, кучешките зъби са по-остри, отколкото изглеждат! 

Ако раната не е дълбока, има някои стъпки, които да предприемете незабавно, за да намалите риска от инфекция. Поне, докато не посетите кабинета на ветеринарния си лекар.

куче агресияСнимка: iStock

Обикновено се случва следното: предните зъби на животното хващат и притискат тъканта ви, а по-малките зъби също могат да разкъсат кожата ви. Резултатът е отворена, назъбена рана.  Притеснение номер едно при този вид ухапвания, е инфекцията. Може да се нуждаете от хоспитализация и интравенозни антибиотици, за това е важно да не пропускате посещението във ветеринарната клиника в рамките на осем часа след ухапването

По-дългото чакане повишава възможността от развитие на инфекция. Ако имате диабет или сте с отслабен имунитет, рискът е още по-голям.

7 стъпки за третиране на рана от ухапване от куче

Ако ви ухапе куче, веднага предприемете следните стъпки:

  • Измийте раната. Използвайте мек сапун и пуснете топла чешмяна вода върху нея за пет до 10 минути.
  • Забавете кървенето, притискайки раната с чиста кърпа.
  • Нанесете антибиотичен крем без рецепта (ако имате такъв).
  • Увийте раната със стерилна превръзка.
  • Дръжте раната превързана и посетете ветеринарния си лекар.
  • Сменяйте превръзката няколко пъти на ден – по инструкции на специалиста.
  • Следете за признаци на инфекция, включително зачервяване, подуване, повишена болка и треска.

куче агресияСнимка: iStock

Бактериите от ухапването повишават риска от инфекция

Приблизително половината от ухапванията от кучета причиняват зараза с бактерии, включително стафилококи, стрептококи и пастерела и капноцитофага.

Неваксинираните и дивите четириноги могат потенциално да пренасят бяс, така че, както споменахме по-горе, важно е да научите колкото се може повече подробности за кучето, което ви е ухапало.

Вижте още: 

Бяс при кучетата – какво трябва да знаем

5 болести, които можем да хванем от кучето си

Виж още