4 причини защо кучето дъвче лапите си

куче лапи Снимка: iStock

К учетата често проявяват поведение, което ние не можем съвсем да разберем. Едно от тях е дъвчене на лапите си. Ако някога сте забелязали питомеца си да прави това, вероятно сте се зачудили защо животното го прави? Отговорът на този въпрос е сложен, но за всеки отговорен стопанин е важно да знае защо питомецът му проявява странно поведение. А дъвченето на краката определено попада в тази категория.  

куче лапиСнимка: iStock

Защо кучетата дъвчат лапите си?

Както отбелязахме, това е сложен въпрос, който няма един прост отговор. Има различни причини защо кучетата дъвчат лапите си. Като начало – погледнете по-отблизо лапите на домашния си любимец. Ако всичко изглежда напред, може би се касае за обикновен сърбеж. Но и не само – вижте 4-те най-често срещани причини защо четириногите дъвчат лапите си.

куче лапиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Алергия

Една от най-честите причини, поради които кучетата дъвчат лапите си, е алергия. Кучета, които имат симптом на алергия, често имат сърбеж между възглавничките на лапите си. Нещо, което е безкрайно дискомфортно за тях! И тъй като не могат да се почешат, те се опитват да хапят или дъвчат краката си, за да облекчат това безкрайно неудобство.

куче лапиСнимка: iStock

  • Порязвания, натъртвания или болка

Ако дъвченето на лапите е фокусирано върху едната от тях, възможно е животното да е получило порязване или натъртване. Четириногите, които са претърпели някаква лека травма на крака, може да се опитват да го дъвчат. А най-лошото е, че домашният ни любимец не може да ни каже какво не е наред или дали нещо го боли. За това от нас зависи да проучим симптомите и да познаем какво го тревожи.  

Важно е да знаете, че тежките порязвания обикновено кървят много, така че повечето собственици ще ги забележат веднага. От друга страна, синините, натъртванията и леките порязвания са по-трудно забележими. Ако няма видима рана, ще трябва да погледнете по-отблизо крака на животното. Някои драскотини са малки, но могат да са много болезнени. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Заболяване

За съжаление, има различни заболявания, които могат да накарат любимите ни кучета да дъвчат лапите си. Гъбични инфекции, хормонален дисбаланс, проблеми с щитовидната жлеза, различни тумори, кисти и автоимунни заболявания – всички те могат да доведат до дъвчене на краката. И тъй като заболяванията са много различни, може да се окаже трудно да се досетите сами за причината. За това е наложително да заведете кучето си на ветеринарен лекар. 

Потърсете за подуване, диетични промени, нива на активност, различна миризма на самите лапи – всичко има значение. Колкото повече симптоми забележите и споделите със специалиста, толкова по-лесно ще му бъде да диагностицира причината за дискомфорта на питомеца ви и да назначи подходящо лечение. След като получите диагнозата, от решаващо значение е да се придържате към плана за лечение. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Чуждо тяло

Зоната между възглавничката на лапите на кучето ви е идеална за попадане и заклещване на чужди тела. Едно от най-лошите неща, които могат да попаднат там, е растението лисича опашка. Специфичната му форма позволява да влезе по-дълбоко и е почти невъзможно да се извади. 

Една от най-често срещаните причини кучетата да дъвчат лапите си е, че нещо е заседнало там. Дори кърлежите обичат тази зона, защото е тъмна, влажна и топла. Във всички случаи, ако след внимателно наблюдение не виждате защо косматият ви другар дъвче лапите си, най-добрият ви вариант е да се свържете с ветеринарния си лекар. 

куче лапиСнимка: iStock

 

Виж още