5 древни китайски кучета, които ще ви донесат късмет през Лунната нова година

Китай куче Снимка: iStock

Н а 22 януари е Лунната нова година, наричана още Китайска нова година. Въпреки че не е годината на кучето, все пак ни остава утехата, че в китайската култура се смята, че четириногите ни другари са щастливи животни. Всъщност, според нея ако бездомно животно си проправи път в дома ви, това се смята за знак за късмет! 

В унисон с празника, решихме да разгледаме 5 пет древни китайски породи, които се надяваме да донесат късмет на всички ви през тази лунна нова година!

Първоначално отглеждани за лов, охрана и пастирство, Шар Пеите може би наистина крият късмет в бръчките си! Първите сведения за тези четириноги датират чак от династията Хан – преди повече от 2000 години! Верни помощници в различна работа, винаги редом до стопаните си, те са предоставяли необходимите услуги за поддържане на живота в древен Китай.

Шар ПейСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От всички древни китайски породи кучета, Китайските качулати са единствените със свински опашки. Произходът на това малко четириного е толкова далеч назад, че предхожда записаната история. Доста удивително, нали? Тези кучета са пътували из седемте морета, заедно с китайските търговци като експерти в унищожаването на вредители на борда. Е, днес е по-вероятно да видите едно от тези момчета в чанта, отколкото на кораб!

Китайско качулато кучеСнимка: iStock

Как може синият език на Чау Чау да не донесе късмет на всичко, което оближе! Подобно на Шар Пей, тези четириноги могат да се похвалят с внушително тяло. АКС отбелязват, че пухкавите гиганти са една от най-старите породи в света. 

Вижте още: 10 най-стари породи в света

И също като Шар Пей, и те са изобразени в артефакти, открити от династията Хан. Произходът и предназначението им също са разнообразни – от спътници на китайските благородници, те са служили и като кучета-пазачи, ловци и за охрана.

Чау ЧауСнимка: iStock

Тази китайска порода кучета датира от хиляди години и първоначално е била използвана за защита на будистки манастири в Хималаите. Лхаса Апсо се смятат за едни от свещените породи в Китай и години наред им е било разрешено да напускат страната само, ако са подарени от Далай Лама като символ на късмет и просперитет. 

Лхаса АпсоСнимка: pixabay.com

Наречено на старото име на Пекин, сведенията за това дребно куче датират още от 700 г. от н. е. Според легендата, тази китайска порода е била оприличавана на малък лъв поради приликата им със статуите на кучето Фу, разположени из цялата страна. 

ПекинезСнимка: iStock

Първоначално е било позволено само на кралските особи да ги притежават, а наказанието за кражбата им е било смърт. Независимият дух и самостоятелно отношение са сред отличителните характеристики на Пекинезите и днес, така че - те със сигурност ще станат крал или кралица на вашия дом.

Тибетският шпаньол е друга стара китайска порода кучета, отглеждани в Хималаите преди близо 2500 години, те били едни от предпочитаните пазачи в будистките манастири. 

Тибетски шпаньолСнимка: iStock

Въпреки малкия си ръст, тези шпаньоли са много умели в работата си – да алармират за приближаването на непознати. Поради техните корени, можете да очаквате, че с подобен домашен любимец имате сигурна охрана и защита на дома си.

 

Виж още