5 начина кучето да заобича прегледите при ветеринарния лекар

ветеринарен лекар Снимка: iStock

А ко домашният ви любимец мрази прегледите при ветеринарния ви лекар, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Обичайно е кучетата да изпитват неприязън и дори страх при тези посещения – все пак те им носят неособено приятни емоции (боцкания, мерене на температура с ректален термометър и тн.). 

куче ветеринарСнимка: iStock

От друга страна, има и много четириноги, които обожават да ходят на ветеринар. Замисляли ли сте се защо и какво можете да направите, за да се чувства и вашият питомец щастливо нетърпелив при предстоящите срещи с медика? Ето някои идеи, които могат да ви насочат:

  • Намерете правилния ветеринарен лекар

Изборът на правилния ветеринарен лекар е важен – не само за вас, но и за домашния ви любимец. За това е необходимо да подходите отговорно, преценявайки обективно някои основни фактори като: Членовете на персонала обичат ли да общуват с кучето ви? Дружелюбни и весели ли са към домашни любимци и стопаните им? И най-вече – наистина ли искат да опознаят питомеца ви и да го накарат да се чувства удобно? Ако има поне един отговор „не“ на изброените въпроси – може би е добре да се преориентирате към друга клиника.

Dogsandcats.bg

ветеринарен лекарСнимка: iStock

Вижте още: Как да изберем ветеринар за кучето си

  • Свикнете кучето си да бъде държано

Много кучета не приемат добре манипулирането от непознат, особено ако не са били добре социализирани като кутрета. Може да започнете да правите някои малки неща у дома, за да свикнете питомеца си с усещането, което ще изпита при ветеринарен преглед. 

Колкото по-добре косматият ви другар приема докосването и необходимостта да стои мирно на едно място, това ще му помогне да бъде по-спокоен по време на същинското посещение в кабинета на лекаря. 

  • Посетете клиниката просто за забавление

В идеалния случай ще свикнете кучето си с ветеринарния лекар, преди то да има здравословен проблем. Ако подходите правилно, косматият ви другар може действително да се развълнува, при това – приятно, от посещението си при специалиста. 

ветеринарен лекарСнимка: iStock

Планирайте едно посещение само с цел запознанство и общуване. Наричаме това „щастливо социално посещение“.

Изберете време, когато домашният ви любимец се чувства добре и не се нуждае от преглед и се допитайте до персонала на клиниката кога през деня не е толкова натоварено. 

Заведете кучето си на разходка, като небрежно минете покрай клиниката. Още с влизането – наградете го ако реакцията му е положителна. След това влезте смело, срещнете се и поздравете персонала. Всички трябва да са щастливи и спокойни. Ако забележите, че кучето ви става нервно, време е да продължите с разходката си.

  • Не пестете лакомствата

Ако вашето куче е като повечето домашни любимци, то то е силно мотивирано от храна. Въоръжете се предпочитаните от него лакомства и го черпете всеки път, когато посещавате ветеринарния си лекар. В много клиники има бурканчета с бисквитки, с които специалистите насърчават четириногите, които имат нужда – възползвайте се!

ветеринарен лекарСнимка: iStock

Давайте малки количества лакомства на чести интервали, за да поддържате кучето си мотивирано, без да прекалявате. 

  • Бъдете спокойни и отпуснати

Не се съмнявайте, че вашето куче е дълбоко интуитивно и улавя всичките ви емоции, благодарение на тясната връзка, която споделяте. Собствените ви чувства на безпокойство, стрес или страх могат лесно да бъдат възприети от питомеца ви. А това ще засили у него усещането, че действително има за какво да се притеснява и разстройва.

За да избегнете това, опитайте се да останете спокойни и оптимистични по време на посещенията си при ветеринарния лекар, независимо от това как се държи косматият ви другар. Колкото и трудно да е (знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото – направи!), опитайте да избегнете излишното засилване на страха или безпокойството на животното, като вместо това запазите самообладание, останете позитивни и оптимистични. Ако се държите така, сякаш всичко е наред, вашият домашен любимец ще разбере съобщението.

куче ветеринарСнимка: iStock

Въпреки всичко, някои кучета имат толкова силен страх или безспокойство от посещенията си при ветеринарен лекар, че може да ви изглежда сякаш нищо от това, което правите, не помага. Ако това звучи като вашия домашен любимец, помислете за работа със специализиран психолог или треньор. 

Вижте още: 

Колко често е добре да водим кучето си на ветеринар

 

Виж още