6 начина как кучето показва, че е емоционално разстроено

куче стресирано Снимка: iStock

В секи любител на кучета знае, че нашите четириноги другари със сигурност са способни на сложни емоции. И че те са силно повлияни от нас, хората. 

Големи промени в обичайната рутина на четириногото като преместване в нов дом, поява на бебе, приветстване на още един домашен любимец или заболяване в семейството – всичко това може да обезпокои кучето ви, да го стресира и дори да отключи депресивно състояние. 

малко кучеСнимка: iStock

Ето 6 знака, по които можете да се ориентирате, че нещо в емоционалния свят на косматия ви другар не е наред:

Dogsandcats.bg
  • Промени в поведението

От намалено желание за игра или разходки, чак до плашещи проблеми като агресия – емоционалното страдание може да накара домашният ви любимец да действа по много начини. Изпускането у дома и разрушителното поведение са сигурни знаци, че нещо тревожи животното. Ако някой от тези проблеми се появи изневиделица, не губете време да посетите ветеринарния си лекар, за да изключите медицински проблем. А в случай, че четириногият ви другар е здрав, той може просто да иска малко повече внимание.

ДакелСнимка: iStock

  • Промени в хранителните навици

Ако кучето ви внезапно загуби интерес към съдържанието на паничката си, то може да страда от депресия или тревожност. А ако моли за допълнителни лакомства, това е потенциална индикация за скука или емоционално разстройство. Първата ви спирка при подобен сценарий, трябва да бъде кабинетът на ветеринарния лекар, за да се уверите, че не заболяване е причината за промяната в апетита на питомеца ви. 

  • Промени в моделите на съня

Средно едно възрастно куче спи между 12 до 14 часа на ден. Ако дрямката започне да се простира между 16-18 часа, а домашният ви любимец изглежда отегчен и летаргичен, това може да е знак за депресия. Не забравяйте, че целият свят на четириногото се върти около вас – вие сте най-добрият му приятел, личен готвач, верен приятел в игрите и партньор за гушкане. За това, ако питомецът ви внезапно стане неспокоен или дреме цял ден, вероятно е да му липсва внимание от ваша страна. 

куче стресираноСнимка: iStock

  • Eзик на тялото

Езикът на тялото на кучето казва повече от хиляди думи. Четириногите са склонни да изразяват емоциите си различно от нас, хората, така че ако забележите сплескани уши, прибрана опашка, сведени надолу очи и ниско извита шия – пред вас е едно разстроено куче. Други признаци, че животното е уплашено, тъжно, тревожно или притеснено, включват треперене, криене, ровене и прилепващо поведение.

  • Прекомерно линеене

Линеенето е напълно нормално за много породи кучета. Въпреки това, ако домашният ви любимец започне да губи прекомерно количество косми или забележите плешиви петна, това може да е предизвикано от стрес. Някои медицински състояния могат да причинят сърбеж по кожата, загуба на коса и чуплива, мазна козина. 

куче стресираноСнимка: iStock

Посетете ветеринарния си лекар, за да изключите тези проблеми, а ако безпокойството е виновникът, той може да препоръча лекарства и/или промени у дома, за да облекчите проблема.

  • Прекомерно облизване

Облизването също е нещо нормално при кучетата, но до известна степен. Някои

четириноги, страдащи от силен стрес или депресия, могат да започнат да се облизват до такава степен, че да получат плешиви петна, рани и дори – храносмилателни проблеми. 

В заключение, никога не подценявайте способността на вашето куче да чувства и изразява емоционална болка и страдание. Дълбочината на неговата обич към вас е това, което го прави толкова невероятно мил и отдаден. Но не се съмнявайте, че съзнателно или не, ние също можем да причиним сърдечна болка на питомеца си, като го накараме да се почувства самотен или пренебрегнат!

куче стресираноСнимка: iStock

Вижте още: 

7 причини защо кучето обича да дремва върху вас

Защо е добре да храним кучето си два пъти на ден

 

Виж още