Защо е добре да храним кучето си два пъти на ден

куче храна Снимка: iStock

К учето ви стои до купичката си с храна и търпеливо чака да му изсипете обичайната порция гранули. Вероятно ще се окажем прави ако предположим, че животното чудесно знае кога е време за закуска и вечеря, а ако се забавите с някое от двете му яденета за деня – то не би се поколебало да ви напомни по всички възможни начини, че сте забравили да го нахраните. Да, разбираемо е, че домашния ни любимец има свой режим що се отнася до похапването, но замисляли ли сте се защо храним кучетата си два пъти на ден, а не три, например? Или защо просто да не оставим паничката на тяхно разположение, за да преценят те сами кога да се възползват от съдържанието й?

куче хранаСнимка: iStock

Защо е добре да храним кучето по два пъти на ден?

В миналото, дивите предци на домашните ни любимци не са имали режим или график на хранене. Членовете на глутницата са били активни и са се хранили тогава, когато имат възможност. Днес нашите опитомени четириноги другари получават лукса всичко да им е осигурено и готово за консумация. Стопаните им сме тези, които пазаруваме, носим големите чували с гранули, избираме им най-сладката (понякога – персонализирана) купичка, измерваме точното количество… Като цяло – правим всичко, което е необходимо по силите ни, за да е доволно и сито косматото ни приятелче! И тъй като битката за храна вече не е толкова битка колкото по-скоро игра на изчакване и подканяне, поддържането на график е повече от необходимо. 

куче хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Хранейки кучето си два пъти дневно, вие управлявате неговия метаболизъм и подпомагате храносмилането. Още по-добре е, ако се стараете това да се случва приблизително по едно и също време всеки ден. 

Ежедневната рутина, свързана с храненето, помага на домашния ви любимец да се чувства спокоен и по-малко стресиран относно това кога ще е следващото му хранене. Този график може да е особено полезен по време на промени, като например преместване в нов дом, въвеждане на нови животни или хора в домакинството ви, или когато друг се грижи за него във ваше отсъствие. Последователността ще осигури на косматия ви другар сигурност, дори и ако светът му се обръща с главата надолу. 

Ако вие сте този, който събира боклука след четириногото по време на разходка, то добре знаете колко важно е че храносмилането за животните. Подобно на хората, и при кучетата мозъкът изпраща сигнал след осем до десет часа, че стомахът е празен и се нуждае от храна.

куче хранаСнимка: iStock

Ако получава пълна купичка с ядене два пъти на ден, това спомага за плавното протичане на целия храносмилателен процес. Което, от своя страна, прави по-лесно и за вас да забележите, ако животното не се чувства добре, нещо го притеснява или е стресирано.

Ако, например, косматият ви другар закусва в 7 сутринта и вечеря към 18 часа, но изведнъж пропусне второто си ядене през деня, например, то това е ранен знак, че нещо не е наред. 

Насърчаване на поведението

При повечето кучета храненето два пъти на ден е най-здравословният вариант. Освен сигурност в графика, поддържане на добро храносмилане и последователност, това помага на четириногите да се адаптират по-добре към промените. А и, вярваме, ще се съгласите, че е доста лесно за собственика да не забрави да нахрани кучето си за закуска и вечеря – то задължително ще ви напомни, че е време да похапне!

куче хранаСнимка: iStock

В заключение – храненето два пъти на ден неслучайно е предпочитан вариант при стопаните на домашни любимци. Звукът от гранулите, удрящи се в купичката му, кара всяко четириного да размахва щастливо опашка! А в случай, че се забавите с предоставянето на закуската/вечерята на косматия ви другар, то не се тревожете – съвсем скоро ще чуете шума от побутването на паничката с нос, лапа и дори лек лай. 

Вижте още: 

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

Как правилно да сменим храната на кучето си

Виж още