Защо очите на кучето ми са червени

куче Снимка: iStock

Е дин от често срещаните въпроси сред собствениците на домашни любимци е: „Защо очите на кучето ми са червени?“.

В някои случаи зачервяването – видимо в бялата част на окото на животното, може да бъде леко и мимолетно, изчезвайки бързо само. Има и ситуации обаче, когато очите на кучето могат да продължат да бъдат червени в продължение на дни или седмици. В този случай най-вероятно се касае за определено медицинско състояние, което изисква ветеринарна помощ. 

Нека заедно се запознаем с възможните причини за появата на червени оттенъци в очите на четириногите – за да знаете и какво да очаквате от посещението при ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Причини за зачервяване на очите при кучетата

Червените очи при кучетата могат да се появят поради различни причини. Те варират от леки до тежки – някои не налагат допълнително лечение, докато други могат да застрашат трайно зрението на четириногия ви другар. 

Сред най-често срещаната причина за зачервяване на очите при домашните любимци е наличието на конюнктивит. Това заболяване се отнася до възпаление на мембраната, която покрива клепача и очната ябълка. Причините за появата му са различни, но за щастие в повечето случаи кучетата бързо се повлияват добре от лечението – стига да започне своевременно. 

кучеСнимка: iStock

Зачервяването на очите може да се свърже и с по-сериозни заболявания като глаукома (повишено очно налягане), нараняване на окото или попаднало чуждо тяло в него. Всички изброени състояния изискват спешно лечение. 

Важно е да знаете, че очните заболявания при кучетата прогресират бързо и липсата на своевременно лечение може да доведе до трайна загуба на зрението на вашия питомец.

Може ли зачервяването на очите на кучето да е симптом на алергия?

Алергиите са най-честата причина за появата на конюнктивит при кучетата. Домашни любимци, диагностицирани с алергичен конюнктивит често са с червени очи, подути клепачи и повишено сълзене. Вероятно е животното често да присвива очи, тъй като усеща дискомфорт. 

Алергичният конюнктивит може да се наблюдава в комбинация с други признаци на алергия, като кихане и отделяне на секрет от носа, сърбяща и/или зачервена кожа, люспи и образуване на плешиви петна по тялото. В някои случаи животните, които страдат от кожни алергии могат да имат и необичайна миризма. 

кучеСнимка: iStock

Стресът като причина за червените очи при кучетата

Ако сте забелязали, че очите на домашния ви любимец стават по-червени, когато се усеща тревожен или стресиран, не сте сами! Всъщност, това е често срещано явление при четириногите ни другари. 

Когато едно животно е стресирано, задъхването и другите признаци на безпокойство често са придружени от повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане. И тъй като повече количество кръв преминава през мембраните около очите, може да забележите и леко увеличаване на зачервяването им. 

Ако стресът е причината, то зачервяването на очите на четириногото трябва да отшуми, когато то се успокои. Ако цветът им не се върне към нормалното в рамките на ден – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

Как да лекуваме зачервените очи на кучето?

Не бива да предприемате нищо, преди ветеринарният ви лекар да е поставил точна диагноза на животното. Специалистът ще извърши задълбочен задълбочен офталмологичен (очен) преглед, заедно с физическия, за да открие причината за зачервяването на очите на кучето. 

Обикновено се прилагат три различни теста, в случай, че лекарят има съмнения за причината за зачервяването:

  • Оцветяване с флуоресцеин: Този тест позволява на вашия ветеринарен лекар да определи дали има язви, драскотини или други дефекти по повърхността на роговицата на вашето куче.
  • Тест на Ширмер (тест за сухо око): Този тест измерва производството на сълзи на вашето куче, за да се гарантира, че кучето ви не страда от сухо око (известен също като кератоконюнктивит sicca или KCS).
  • Тонометрия: Този тест оценява очното налягане на вашето куче, търсейки доказателства за глаукома.

кучеСнимка: iStock

Спрямо резултатите от проведените тестове ветеринарят ви ще определи и най-доброто възможно лечение за кучето ви. При сухо око, обикновено се изписват капки за очи, за да се увеличи производството на сълзи. Ако домашният ви любимец има рана или язва на роговицата, може да се наложи приема на локални антибиотици, за да се помогне на раната да заздравее по-бързо. 

Глаукомата обикновено се лекува със специални капки за очи, но вашият ветеринар може да ви насочи към специалист офталмолог, тъй като заболяването е по-сериозно. Алергичният конюнктивит се лекува със стероидни капки за очи или мехлем, докато бактериалните инфекции  - с антибиотични капки или мехлем.

Не се опитвайте да лекувате очите на кучето си у дома без ветеринарни указания. Неправилната дозировка и прилагане на очни лекарства може да навреди на вашия космат приятел, вместо да му помогне. 

Макар да няма еднозначен отговор на въпроса „защо очите на кучето ми са червени?“, има няколко различни състояния, които могат да са причината и те варират от леки до тежки. Във всички случаи, ако зачервяването продължи повече от един ден – не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар и да насрочите час за преглед.  

 

 

 

Виж още