6 начина как наранявате чувствата на кучето си (без дори да се усетите!)

куче нещастно Снимка: iStock

К ато собственик на куче, сигурни сме, че бихте направили всичко, за да направите домашния си любимец щастлив. И това е съвсем естествено – в крайна сметка вие просто обожавате косматия си другар, нали? Понякога обаче се случва така, че собствениците на четириноги нараняват чувствата на питомците си, въпреки най-добрите си намерения. Да, правилно прочетохте, това може да се случи без дори да усетите. Поне в началото. Защото

въпреки че повишаването на тон и обидите ви, продиктувани от поредната беля на животното, може да са инцидентни или неволни, те влияят на емоционалния свят на кучето ви.

И в даден момент ще влошат връзката, която имате с косматия си другар. 

Dogsandcats.bg

куче скукаСнимка: iStock

Можем ли да нараним чувствата на кучето си?

Да. Според Newsweek „кучетата могат да изпитат пет основни емоции, добре познати на нас, хората: гняв, страх, отвращение, радост и тъга. Четириногите обаче, са в състояние да имат и по-нюансирани епизоди на страдание, вълнение, задоволство, безпокойство, срамежливост, очакване и дори – любов. Въпреки това, емоционалното развитие на кучетата е сравнимо с това на 2-годишно дете, така че те не са толкова емоционално сложни като възрастните хора, например. 

И все пак е възможно да нараните чувствата на домашния си любимец. Ето 6 начина, по който може би го правите всеки ден, без да се усетите: 

  • Не му обръщате достатъчно внимание

Въвлечени в напрегнатото си, изпълнено с ангажименти ежедневие, е лесно да пренебрегнем нуждата на нашите кучета от внимание. В крайна сметка, казват си голяма част от стопаните на домашни любимци, рутинните разходки, време за игра и хранене би трябвало да са достатъчни, нали? Е, познайте какво? Кучетата се сгряват от нашата любов, а приятелството ни е определящо за техните щастие и благоденствие. Признаци на емоционален дистрес като прекомерен лай, разрушително поведение или отдръпване, могат да показват, че животното се чувства пренебрегнато. Така че, това е знак да отделите малко качествено време, за да покажете на домашния си любимец колко много значи за вас. 

куче скукаСнимка: iStock

  • Използване на сурови или непоследователни методи на обучение

Всички искаме добре възпитан домашен любимец, но използването на обучение, базирано на наказания, може да окаже трайно отрицателно въздействие върху чувствата на животното. Положителното подсилване, от друга страна, основано на похвали и лакомства, поощряващи желаното поведение, върши чудеса!

Като се фокусирате върху изграждането на доверие и положителна връзка, обучението се превръща в приятно изживяване и за двама ви. 

куче скукаСнимка: iStock

  • Оставяте кучето си само твърде дълго

Кучетата са социални същества, също като нас. Оставянето на питомеца ви сам за дълги периоди от време, може да доведе до самота и изолация. Представете си да прекарвате всеки свой ден без човешко взаимодействие, дори без разговор по телефона с приятел – това ще ви изнерви, нали? Така че, не забравяйте да подкрепяте социалните взаимодействия на домашния си любимец.

куче само у домаСнимка: iStock

  • Игнориране или погрешно тълкуване на езика на тялото

Нашите пухкави приятели общуват чрез езика на тялото и разбирането му е от съществено значение. Когато са тревожни, уплашени или стресирани, те ни дават знаци като свиване, прекомерно задъхване или избягване на зрителен контакт. Обръщайте внимание, уважавайте техните сигнали и реагирайте по съответния начин, за да накарате питомеца си да се чувства сигурен и разбран. 

куче самоСнимка: iStock

  • Осигуряване на недостатъчна психическа и физическа стимулация

Скуката може да бъде убийствена за кучетата. Те се нуждаят от умствени и физически предизвикателства, за да бъдат щастливи и във форма! Така че, нека кажем „сбогом“ на монотонността! Ангажирайте ума на питомеца си с пъзели или интерактивни играчки, учете го на нови трикове и затвърждавайте редовно вече усвоените команди. Играйте стимулиращи игри, ходете на нови места, бъдете креативни при избора на дейности, които да споделите с косматия си другар – той ще ви е благодарен за това!

куче самоСнимка: iStock

  • Не търсите адекватна медицинска помощ

Пренебрегването на здравните нужди на вашето куче вреди пряко на физическото му благополучие. Редовните посещения при ветеринарен лекар, ваксинациите и превантивните грижи ви гарантират, че косматият ви другар ще е щастлив и доволен от живота! Не забравяйте, че вашият четириног другар не може да говори, за това, когато изпитва болка се налага да бъдете проактивни и незабавно да се справите с всеки дискомфорт. 

куче ветеринарСнимка: iStock

Как да направим максималното, за да е щастливо кучето ни?

Вече сте професионалист в разбирането на чувствата на вашия космат приятел. Не забравяйте, че кучетата не са само домашни любимци – те са семейство! Давайте приоритет на тяхното емоционално благополучие, като им осигурите вниманието, любовта и грижите, които заслужават. Така ще изградите силна, положителна връзка с вашия питомец и ще сте сигурни, че махането с опашка винаги е от радост и щастие, че сте наблизо. 

Вижте още: 

Колко дълго можем да оставим кучето само

Как кучето ви казва "Обичам те"

 

Виж още