Защо кучетата лаят повече, когато остареят

възрастно куче Снимка: iStock

Т очно като децата, домашните любимци също растат, понякога (колкото и да не ни се иска), това се случва твърде бързо! В един момент косматият ни другар е малко сладко кутре, с което можем да си играем с часове, изпълнено с енергия, подскачащо и леко смешно в реакциите си към света, а в следващия – вече е възрастно куче, което предпочита кротко да си почива в краката ни. Побелялата муцунка и забавените движения също са сред признаците, които ни навеждат на мисълта, че четириногото вече е навлязло в „златните си години“.

възрастно кучеСнимка: iStock

Промените, идващи с възрастта, са естествени, но това не ги прави по-малко болезнени или сърцераздирателни. И тъй като нашите пухкави приятели няма как да ни споделят с думи какво чувстват, от нас зависи да доловим промените в поведението им, с които ни го показват. 

Едно от най-забележимите неща, които са типични за по-възрастните кучета, е силният лай. Стресът при застаряващите ни домашни любимци има тенденция да води до повишена вокализация като хленчене, вой и джафкане. Вероятно това е резултат от засилване на безпокойството при раздяла, но също може да е начин на кучето да привлече вниманието ви. Понякога по-шумното поведение е признак и на когнитивна дисфункция. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Защо кучето лае повече с възрастта?

Старческият лай, вярвате или не, е нещо доста често срещано. В интерес на истината, точно като по часовник, възрастните четириноги изглежда сякаш лаят по график. Понякога за джафкането им има определена причина, докато друг път изглежда, сякаш дори не осъзнават какво правят. В повечето случаи този лай се случва сутрин, когато животните се събудят, както и в по-късния следобед. 

Ефектите от стареенето на мозъка на кучето

Кучешката когнитивна дисфункция може да се оприличи на болестта на Алцхаймер при хората. Тя обикновено се проявява при четириногите с различни поведенчески промени, включително – по-силен и чест лай. При възрастните кучета може да има частична загуба на зрение или слух, това да ги стряска по-лесно и засиленият им лай да е знак за загриженост относно текущото им положение.

кучеСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Често по-възрастните кучета страдат от определени медицински проблеми и това затруднява стопаните им да определят какво причинява засиления лай. Поведенческите и медицински проблеми често се припокриват един с друг. За това и експертите препоръчват да започнете с обстоен медицински преглед при ветеринарния си лекар, така че да изключите здравословни проблеми. 

Не бива да забравяте и, че възрастните кучета се нуждаят от различна диета в сравнение с по-младите четириноги. Важно е да се увеличат есенциалните мастни киселини – добавете повече Омега-3 и Омега-6, но правете това бавно, защото рядкото насищане с тях може да доведе до диария. 

кучеСнимка: iStock

Постоянният или засилен лай показва ли, че кучето страда? 

Трудно е да се каже, но най-добрият курс на действие, който трябва да предприемете, е разбирането. Или с други думи – влизането в положение. Разберете, че подобно на застаряващите хората, при кучетата в напреднала възраст нуждите постепенно се променят. Сега те настиват по-лесно и съответно – харесват повече меки, уютни легла. Вече не им е лесно да регулират телесната си температура, така че – постарайте се на животното да не му е студено. 

кучеСнимка: iStock

Ако ви е направило впечатление, че по-възрастният ви домашен любимец сякаш лае повече и по-често, то не сте сами! Ако съумеете да разберете причината за засиления му лай, едва тогава ще можете да го адресирате правилно. Бъдете внимателни, търпеливи и състрадателни, защото точно като застаряващите хора, така и възрастните четириноги се нуждаят от разбиране и грижа. Помислете за всички приятни години, които сте имали с кучето си, за цялата радост, която времето с него ви е доставило. Малко допълнителни грижи в напредналите му години едва ли са нещо твърде много, не мислите ли?

Вижте още:

Защо кучетата живеят по-малко от хората

7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

Как кучето ни се променя с годините

Виж още