6 начина, по които обърквате кучето си

куче объркано Снимка: iStock

П редставете си, че се намирате в непозната страна, не говорите езика, не знаете правилата и обичаите. Е, нещо подобно е чувството да си куче в човешкия свят. Наистина, домашните ни любимци са невероятно умели в способностите си да разбират хората чрез езика на тялото. Въпреки това, от злоупотребата с името до неясните знаци – много от действията и думите ви могат да са потенциално объркващи за питомеца ви. Ето шест начина, по които, съзнателно или не, правите точно това.

куче човекСнимка: iStock

  • Неясни съобщения

Кучетата могат да се научат да разпознават определени думи и фрази. За това е важно винаги, когато тренирате домашния си любимец, например, да изберете една конкретна реплика и да се придържате към нея. Използването на различни сигнали и команди за едно и също поведение само ще обърка косматия ви другар. И успоредно с това ще забави процеса на обучение.

Също толкова объркващо за животното е, ако използвате една и съща команда за различни поведения. Например, ако помолите кучето си да легне на пода, казвайки „долу“, не можете да използвате същата команда и за да го насърчите да слезе от дивана, например. За да няма недоразумения, изберете единична и уникална реплика за всяко действие, което искате животното да предприеме. 

Dogsandcats.bg

куче обърканоСнимка: iStock

  • Непоследователни правила

На всеки може да се случи да наруши правилата от време на време. Всеки от нас е бил на диета, нали? Кучетата обаче обичат рутината и лесно се объркват, когато очакванията към тях са противоречиви. Например, ако искате да спрете домашния си любимец да скача върху хора, никога не му позволявайте да го прави. Освен стресиращ и несправедлив, подходът, включващ изключения, е объркващ за четириногото, защото то няма как да разбере кога действията му са добре дошли и кога не. За да няма грешки – поставете граници и се уверете, че всички у дома се придържат към тях.

  • Неправилно използвани имена

Въпреки че кучетата може и да имат самосъзнание, малко вероятно е те да смятат името си за част от своята идентичност. Името на кучето (за него самото) означава горе-долу следното: фокусът на моя човек е насочен към мен. Това е знак за внимание, който казва на питомеца ви, че следващите ви думи са предназначени за него, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче обърканоСнимка: iStock

Ако прекалявате с името на домашния си любимец, рискувате то да стане безсмислено за него. Просто още един фонов човешки шум. 

  • Викове и наказание

Не забравяйте, че кучетата не говорят човешки език. Казването на „лошо куче“ или изнасянето на лекции защо не бива да се дъвчат обувки, на практика няма да научат косматия ви другар на нищо. Това е нещо, като да се опитваш да вразумиш бебе – то просто не го разбира. И ако викате, то само ще увеличите несигурността. Повишаването на тон казва на домашния ви любимец, че нещо ви тревожи, но той не знае какво точно. Викането може да стресира животното и да се отрази негативно на връзката ви, създавайки безпокойство. 

куче обърканоСнимка: iStock

Освен това, много от поведенията на кучетата, които стопаните им смятат за проблемни, за тях са съвсем естествени и нормални. Четириногите, например, нямат представа защо не трябва да копаят в градината ви или да пият от тоалетната. Така че наказанието след тези „бели“ за тях е невероятно объркващо.

Далеч по-ефективен подход е да пренасочите животното към по-приемливо поведение. Или с други думи – да го научите какво е желателно да прави, вместо какво не. 

  • Късни реакции

Ако хванете кучето си в момент, в който прави нещо, което не трябва, дъвче мебелите ви, например, важно е да реагирате на момента, пренасочвайки го към нещо по-подходящо. Но какво ще стане, ако не сте наоколо, за да го „спипате в крачка“? Карането или наказанието постфактум е объркващо за домашните любимци и не ги учи на нищо. Четириногите живеят за момента. Единственото нещо, на което ще научите питомеца си, ако му се скарате за нещо, което е направил преди 10 минути, е колко непредсказуеми можете да бъдете. 

куче човекСнимка: iStock

  • Неприятни последици

Кучетата свързват поведението с последствията. Ако да седят им доставя удоволствие, те ще се чувстват добре в седнало положение. Обратното също е вярно. Ако помолите животното да дойде, а след това го изкъпете и заведете на ветеринарен лекар, много по-малко вероятно е то да дойде при първо повикване в бъдеще. 

Постарайте се командите ви да са последвани от нещо положително за животното или рискувате кучето ви да избяга в обратната посока. Същото важи и за другите ви сигнали. Например, ако искате питомецът ви да пусне нещо, след като вземете въпросния предмет, трябва да го замените с нещо поне толкова ценно. В противен случай, следващият път кучето просто няма да иска да ви го даде.

Въпреки че домашните любимци искат да ни угодят, те все пак имат свои собствени егоистични интереси, които влияят на избора им в конкретни ситуации. Не очаквайте кучето ви да направи това, което поискате само, защото сте казали, че така трябва. Накарайте питомеца си сам да поиска да изпълни командата ви, защото знае, че си струва.

куче човекСнимка: iStock

Куче, което има насреща си последователни сигнали, установени правила и положително обучение, ще бъде далеч по-малко объркано от това, което искате и много по-щастливо да ви го даде. 

Вижте още: 

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Защо кучетата не харесват някои хора

Виж още