6 защитни породи кучета, подходящи за охрана на дома ви

куче охрана Снимка: iStock

В стремежа си да осигурят по-добра и надеждна защита на дома си, много хора се обръщат към едно проверено и изпитано във времето решение: защитна порода куче. Тези четириноги обаче, предлагат нещо много повече от сигурна система за предупреждение и щит срещу неприятели: те осигуряват приятелство, лоялност и дори самото им присъствие кара стопаните им да се чувстват по-спокойни. 

куче охранаСнимка: iStock

Въпреки че съвременната технология ни предоставя много възможности за сигурност, с които да защитим дома си, присъствието на домашен любимец придава съвсем друго ниво на безопасност. Което, бъдете сигурни, никоя машина не може да възпроизведе! Ако имате нужда от още убеждаване, то предлагаме ви да разгледаме заедно шестте най-защитни породи кучета.

Тези четириноги са известни не само с физическата си мощ (която никак не е за подценяване!), но и с непоколебимата си отдаденост спрямо защитата на дома и семейството си. 

Dogsandcats.bg

От внушителния ръст на някои, до острата интелигентност на други - всяка от породите, които ще откриете по-долу, има свой уникален набор от умения, особено полезни за охрана на дома и имуществото ви. Тези кучета са повече от домашни любимци – те са предани защитници и непоколебими другари за всеки, който търси спокойствие и сигурност в днешния, все по-непредвидим свят. 

Не е никак случайно, че започваме с Немските овчарки! Тези кучета стоят на върха на класацията, благодарение на изключителната си интелигентност, сила и ловкост. Първоначално отглеждани за пастирство и защита на добитъка, тези качества и до днес превръщат представителите на породата в предпочитан избор за военна и полицейска служба. И, както вече се досещате, за домашна сигурност. 

куче охранаСнимка: iStock

Лоялността на Немските овчарки към семейството им е несравнима, а защитните им инстинкти – силни и непоколебими. Тези кучета са естествено предпазливи към непознати, което ги прави чудесен щит срещу натрапници. Високият им интелект позволява напреднало обучение, на база на което можете да имате питомец – едновременно послушен и готов да ви защити своевременно при нужда. 

Немските овчарки са известни със своята физическа ловкост и сила. И въпреки че биха ви защитили с цената на всичко, тяхното присъствие и поведение, сами по себе си, често за достатъчно възпиращо средство. Всичко това, съчетано със способността им да оценяват и реагират на заплахите интелигентно, ги прави една от най-търсените породи за домашна сигурност. 

Ротвайлерите са известни с респектиращото си присъствие и непоколебима лоялност – черти, които ги правят предпочитан избор за охрана на дома и имуществото. Породата води началото си от Германия, където тези четириноги са използвани за каране на добитък и теглене на каруците на месарите. Ротвайлерите имат силен защитен инстинкт, усъвършенстван с векове. Те притежават естествено поведение на пазачи – винаги нащрек и готови да защитят дома и семейството си от всяка предполагаема заплаха. 

куче охранаСнимка: iStock

Техният интелект и възможност за дресура съответстват на физическата им сила. Респектиращи домашни любимци, Ротвайлерите създават дълбоки връзки със семейството си, а вродената им защитна природа ги прави бдителни и надеждни пазачи. Големият им размер и дълбокият им лай служат като мощни възпиращи средства за всеки, който обмисля да се отбие в дома ви непоканен.

Доберманите са известни със своята елегантна козина, атлетично телосложение и благородна стойка. За мнозина това е породата, която олицетворява идеалния защитник. Отглеждани в Германия от Карл Фридрих Луис Доберман за лична защита, тези четириноги се справят отлично в това си амплоа и до днес. 

Доберманите имат репутацията на интелигентни и лоялни кучета, които се учат бързо и с желание се подчиняват на различни команди. Известни със своята бдителност и способност да преценяват бързо ситуациите, те са отлични в идентифицирането на заплахи. Бъдете сигурни, че ако имате Доберман у дома, той не би се поколебал да ви защити, ако възникне нужда! 

куче охранаСнимка: iStock

Въпреки респектиращия си и според мнозина – леко плашещ външен вид обаче, Доберманите са привързани към членовете на семейството и се разбират добре с деца, стига да са социализирани. Тяхната енергия и издръжливост ги прави подходящи за активни домакинства.

Булмастифът е мощен защитник, отглеждан за охрана на имоти и отблъскване на бракониери. Тези четириноги съчетават в себе си силата на мастифите с ловкостта на булдозите – комбинация, която е създала страхотен пазач. Едновременно смели и лоялни, Булмастифите са известни със своята физическа сила, увереност и инстинкт да защитават дома и семейството си. Обикновено са сдържани към непознати, рядко агресивни. Представителите на породата се отличават с послушание и могат да бъдат обучени на различни команди. Спокойното им поведение и привързан характер обаче, контрастират с безстрашния им подход спрямо защитата, а внушителните им размери и дълбок лай са идеално възпиращо средство срещу натрапници.

куче охранаСнимка: iStock

Белгийската Малиноа е високо ценен полицейски и военен помощник по целия свят, което само по себе си отразява изключителните качества на тази защитна порода кучета. Известни със своята интелигентност, ловкост и упоритост, Малиноа са многостранни и способни да изпълняват широк спектър от задачи, включително – защита на дома и имуществото на собственика си. Те се поддават лесно на дресура и имат силното желание да работят в тясно сътрудничество с водача си, което ги прави отлични защитници. 

Малиноа са бдителни, с изострено чувство за регистриране на заплахи и винаги готови да защитят семейството си. Атлетичното им телосложение им позволява да реагират бързо в различни ситуации. За да са щастливи и здрави, тези овчарки се нуждаят от много физическа и умствена стимулация. Тяхната всеотдайност и способност да създават силни връзки със стопаните си, ги правят една от най-ефективните породи за защита на дома ви. 

куче охранаСнимка: iStock

Акита е благородна порода от Япония, чиито представители са почитани заради своите лоялност и смелост. Първоначално отглеждани за лов на едър дивеч, благодарение на смелостта и решителността си, те бързо се превръщат в предпочитани защитници. Акита са големи и мощни кучета със силна воля и инстинкт да пазят семейството и територията си. Резервирани към непознати, самото им присъствие често е достатъчно възпиращо средство срещу потенциални натрапници.

Акита са силно независими и понякога – леко дистанцирано, но в същото време те са дълбоко лоялни към семейството си, като често създават силна връзка с един конкретен човек. Тези кучета изискват опитен и уверен собственик, тъй като им е необходимо както обучение, така и социализация, за да се гарантира, че са добре възпитани и управляеми. 

куче охранаСнимка: iStock

В заключение, изборът на защитна порода кучета с цел добавяне на допълнителна домашна сигурност, включва разглеждане не само на физическите възможности на животните, но и на техните темперамент, лоялност и връзка със семейството. За това, отделете време и проучете избраната от вас порода. Така ще съумеете да откриете баланса между сигурност и приятелство, който ще ви осигури спокойствие и верен другар за цял живот. 

 

 

Виж още