Чешки териер

Чешки Териер Снимка: Istock

Други имена

Бохемски териер, Cesky Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 32 см.

Тегло

6 - 10 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Чехия

История

Историята на Чешкия Териер започва през 1948 година, когато селекционерът Франтишек Горак решава да кръстоса Скоч териери и Сийлиъмски териери. Новата порода трябвало да бъде много пластична и гъвкава, за да може да се провира в дупките на по-дребни животни. След 10 години опити се появил Чешкия териер – добродушно куче с чудесни работни качества. 

За първи път представители на породата са представени на изложение през 1959 година, а четири години по-късно получават официалното си име. Днес са известни и като Бохемски териери и имат почитатели в цял свят, включително САЩ и Канада.

Външен вид

Чешкият териер е компактно куче с почти квадратна форма и малък размер. Мъжките представители на породата обикновено достигат височина до 32 см и тегло до 10 кг, а женските – височина до 29 см и тегло до 8 кг. Тялото е издължено, гръдният кош – тесен, коремът – прибран, крайниците – къси и мускулести. Главата е пропорционална на тялото, а характерните мустаци и брада, заедно с широкия нос създават усещане, все едно е квадратна. Очите на тези кучета са малки и тъмни, почти не се виждат от кичурите козина. Ушите са със средна големина, триъгълни, високо разположени, стоят изправени с леко клепнали връхчета. Опашката е дълга около 20 см, в спокойно състояние стои отпусната. 

Козината на тези териери е вълниста и мека на допир. На цвят може да е сивкава, сребриста или светло кафява. Чешкият териер се ражда при всички положения напълно черен, но с възрастта изсветлява. 

Dogsandcats.bg

Характер

Бохемският териер е много смело, любопитно, интелигентно и отдадено на семейството си куче. В негово лице имате добър приятел в игрите, с весел и жив нрав, който обича човешка компания и най-добре се чувства, ако е част от живота на стопаните си. Недоверчив и дори леко резервиран към непознати, той рядко би проявил агресия, но не би се поколебал да нападне пръв ако усети заплаха или бъде предизвикан. 

Представителите на породата се славят със своя апетит, а това понякога може да ги направи много изобретателни в белите – уверете се, че храната и боклука в дома ви са извън досега на кучето. Тези териери не понасят добре самотата – не ги лишавайте често и за дълго от присъствието си, това може да ги направи нервни или апатични. Ранната социализация е важна, за да се развие любимеца си хармонично. 

Тези кучета се поддават лесно на обучение – те обичат да учат нови неща и да са полезни на стопанина си. Готови са на всичко само и само, за да ви зарадват – хвалете и поощрявайте четириногото за добре свършената работа. Физическо насилие и наказания са абсолютно противопоказни – те само ще обидят тези чувствителни и горди кученца и могат да ги откажат да участват в обучението занапред.

Здраве

Чешкият териер е сравнително здраво куче. Най-често представителите на породата страдат от заболявания на стомаха, породени от непраяилно хранене, възпаления на очите и ушите, дерматити и проблеми с козината. Характерен за тези териери е Синдромът на Скоти Крамп, който се предава генетично и се проявява в гърчове, които преминават много бързо. Те не са опасни за живота на кучето, но могат да са доста шокиращи за стопаните му.

Грижа

Чешкият териер е ловна порода, която има нужда от много движение, за да изразходва енергията си. Най-добре тези кучета биха се чувствали в къща с двор, където да са навън по цял ден. За през нощта обаче, задължително ги прибирайте при себе си – те имат нужда да усещат близостта на стопанина си. Ако ги отглеждате в апартамент, подгответе се за поне две по-дълги разходки, съчетани с игри, имитиращи лов и възможност кучето да потича свободно на воля. През останалото време силно развитите ловни инстинкти на тези териери налагат водене на повод. 

Козината им има нужда да се разресва ежедневно, за да блести и да не се сплъстява. Необходимо е поне веднъж на два месеца да водите любимеца си на фризьор, който да подкъсява козината на муцуната, гърба, хълбоците, гърдите и опашката му. По стандарт се оставят дълга „поличка“, която почти скрива краката на кучето. Препоръчва се по-често къпане – веднъж месечно със специален шампоан, съдържащ балсам, за да е по-лесна за разресване козината след това. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да избегнете възможни инфекции, подрязвайте ноктите и следете за денталната хигиена.

Хранене

Чешкият териер е вечно гладно куче. Ако зависи от него той винаги ще похапва нещо, а това води до проблеми с килограмите при голяма част от представителите на породата. За това се препоръчва храненията да са две, като не се прекалява в количествата – нека менюто му е балансирано, но без да е твърде калорично или тежко за животното. Давайте му кучешка храна, гранули или консервирана, премиум клас, подходяща за дребни, активни породи. Можете да я разнообразявате с натурални продукти като различни крехки меса и немазни субпродукти, преминали термична обработка, зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара, варен ориз или елда. Не се препоръчва да храните кучето със свинско или овнешко месо, кокали, мазни, пикантни и солени храни, пържено или сладко.

Деца и домашни любимци

Чешкият териер се разбира добре с деца на всички възрасти, като малко по-интересни са му по-големите (над 6-7 годишна възраст), с които може да тича и играе с часове. Съжителства добре с други кучета или котки но само, ако са отгледани заедно и той се усеща като лидера в дома. Поради ловните му инстинкти не се препоръчва да го оставяте сам с компанията на по-дребни домашни животни, птици или гризачи.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още