7 от най-придирчивите породи кучета, които изискват само най-добрата храна

Йоркширски териер Снимка: iStock

Х раненето на домашния ни любимец понякога може да бъде също толкова голямо предизвикателство, колкото и да угодим на претенциозен гурме критик. Особено ако у дома имате представител на породите, за които е известно, че са по-придирчиви към съдържанието на паничката си.

Някои кучета имат репутацията на особено капризни по отношение на храната си, независимо дали поради изтънченото си небце или чувствителност към вкусове и текстури.

За собствениците на четириноги, които се сблъскват с ежедневната трудност да намерят точната храна, с която да пробудят апетита на взискателния си питомец, разбирането на предпочитанията и диетичните нужди на тези кучета е от решаващо значение. Предлагаме ви да разгледаме 7 породи, известни с придирчивите си хранителни навици. 

Dogsandcats.bg

Йоркитата често имат специфичен набор от предпочитания, които могат да превърнат храненето им в уникално предизвикателство. Малкият им размер допринася за деликатната храносмилателна система, която изисква висококачествена, лесно смилаема храна с правилния баланс на полезни вещества. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Ако имате Йорки у дома, то знаете колко е лесно за тези кученца да вирнат нос при вида на някои храни, които не отговарят на техните стандарти за вкус или текстура. За тези мъници се знае, че предпочитат яденето им да е със стайна температура и са много внимателни спрямо размера и формата на всичко, което слагат в уста, като предпочитат малки гранули, които са по-лесни за дъвчене. 

Ши Тцу са известни не само с красивата си козина и сладка личност, но и с придирчивите си хранителни навици. Тази порода може да се нуждае от диета, която отговаря на специфичните им здравословни нужди, като например поддържане на блясъка на козината и здравето на кожата. Ши Тцу са много внимателни към това, което ядат и често могат да отхвърлят храна, ако не им харесва. За тях се знае, че предпочитат по-пресни, по-ароматни ястия с по-високо съдържание на протеин (най-вече месо), вместо сухи гранули. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Дакелите, с уникалната форма на тялото и жизнения си характер, също показват ясни предпочитания, когато става въпрос за диетата им. Представителите на породата имат склонност към затлъстяване, така че тяхната придирчивост всъщност може да бъде от полза като превенция срещу натрупването на наднормено тегло. Въпреки това, Дакелите са склонни да предпочитат по-ароматни, висококачествени храни с по-плътен, богат вкус. Характерно за тези четириноги е, че се нуждаят от разнообразно меню, тъй като бързо се отегчават да хапват едно и също всеки ден. 

ДакелСнимка: iStock

Малтийските болонки са малки, енергични кученца, които често развиват придирчиви хранителни навици, особено ако собствениците им имат склонността да ги глезят. Те предпочитат прясно приготвена или висококачествена търговска храна. 

Малтийските болонки могат да бъдат чувствителни към определени хранителни текстури и температурата на храната си, показвайки ясни предпочитания към по-меки, топли ястия.

Малтийска болонкаСнимка: iStock

Пуделите, вариращи от той до стандартен, са много интелигентни и могат да бъдат също толкова взискателни към храната си. Те често се нуждаят от диета, която не само отговаря на здравословните им нужди – като здраве на зъбите и грижа за козината – но и е съобразена с високите им стандарти за вкус. 

Пуделите често отказват храни, които не са достатъчно разнообразни, не им допада текстурата и вкуса им, или могат да бъдат особено чувствителни към промени в диетата, които изискват постепенно преминаване към нови храни, за да се избегне отхвърлянето.

пуделСнимка: iStock

Бишоните са весели и чувствителни кученца, които могат да бъдат придирчиви към храната си, често поради чувствителния си стомах. Собствениците на такива мъници споделят, че питомците им предпочитат храни, които са по-леки за усвояване и са достатъчно вкусни, за да пробудят апетита им. Бишоните предпочитат добре сготвени зърнени храни, бяло месо и пресни зеленчуци пред търговските храни. Те могат да покажат и ясно предпочитания към определени марки и видове.

бишон фризеСнимка: iStock

Кавалерите са известни със своя царствен външен вид и любящ нрав, както и с избирателните си хранителни навици. Представителите на породата предпочитат по-богати, по-ароматни храни, които стимулират апетита им. Те обичат меки, влажни храни вместо сухи гранули и често може да се наложи да ги примамите с вкусни лакомства или смеси, за да гарантирате, че животното ще хапне достатъчно. 

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

В заключение, задоволяването на диетичните предпочитания на придирчивите породи кучета може да бъде трудна задача. Разбирането на техните специфични нужди и предпочитания обаче, може да помогне да се справите с това предизвикателство! Висококачественото меню, разнообразие от вкусове и текстури, както и специалното внимание към здравните изисквания на всяка порода, са ключови за задоволяване на взискателните вкусове на тези четириноги.

Виж още