7 породи кучета, които не са подходящи за семейства с деца

чихуахуа Снимка: iStock

К огато избирате домашен любимец, едно от основните неща, които трябва да направите, е да проучите дали избраната от вас порода е подходяща за семейства с деца (в случай, че имате такива или предвиждате) или не. 

И докато има такива четириноги, които с удоволствие искат да прекарват време с малчуганите, нежни и внимателни са в поведението си, има породи, които просто не се справят добре в компанията на деца.

По една или друга причина, техните представители реагират не особено добре, когато около тях има малчугани, проявяват ревност към играчките си, ръмжат или мислят, че някой иска да открадне храната им. Понякога твърде енергичните и хаотични игри, както и непредвиденото поведение на хлапетата ги дразнят и притесняват. 

Dogsandcats.bg

ЧихуахуаСнимка: iStock

Представяме ви нашият списък със 7 от породите кучета, които не се разбират особено добре с деца. Ако все пак се спрете на представител на някоя от тях, не оставяйте хлапетата без надзор в компанията на животното и винаги следете дали се държат възпитано и с уважение към него, за да избегнете възможни инциденти. 

Макар да са предпочитани за отглеждане в градска среда (все пак не им трябва много място), тези дребни кученца не се препоръчват за семейства с малки деца. В много случаи те могат да станат агресивни и ако се почувстват застрашени – дори да нападнат малчуганите. Чихуахуа са известни и с шумния си лай, който не вещае нищо добре ако у дома имате новородено. И накрая – тези кученца имат доста лоша репутация що се отнася до домашното обучение.

ЧихуахуаСнимка: iStock

Ако планирате да вземете у дома представител на породата, то трябва да знаете, че макар да са спечелили сърцата на мнозина по цял свят, Акита не са точно най-добрият избор за стопани без опит. Това са силно независими четириноги с подчертано доминантен характер, което до известна степен ги прави трудни за обучение. Ако към тези им характеристики добавим и териториалния характер и факта, че са доста силни предвид размера си, може би ви става ясно защо не са подходящи за домакинства с малки деца. 

АкитаСнимка: iStock

Тези красиви кучета са известни с това, че могат без проблем да издържат на най-суровите зимни условия с лекота. Както говори и името им, те са предназначени да помагат на стопаните си в дивите местности на Аляска и този факт прави почти вълчите им инстинкти много по-силнo проявени в сравнение с останалите породи четириноги. 

Аляски маламутСнимка: iStock

Подходящи за родители на тийнейджъри и опитни стопани, тези кучета не се препоръчват за семейства с малки деца. Маламутите са със силно доминантен характер и са много трудни за обучение

Тези сладки и набръчкани кученца са спокойни и кротки другари, което ги превръща в чудесни домашни любимци. Известни са с това, че са силно привързани към стопаните си и са чудесни кучета-пазачи. Представителите на породата обаче са трудни за трениране и може да проявяват упоритост и отказ в усвояването дори на най-елементарните команди. Ако не се социализират правилно, те могат да станат недоверчиви и нападателни към непознати. 

кучеСнимка: iStock

Най-големият проблем с Шар Пей обаче, не са проблемите с дресурата, а по-скоро фактът, че не приемат добре каквито и да е било форми на насилие. Дори и да не е умишлено – например, ако детето дръпне леко ухото на кучето или го погали по-грубо. И тъй като тези кучета не биха се поколебали да нападнат хлапе, което си взаимодейства с тях по определен начин, преценен като заплашителен, те са едни от най-неподходящите породи за домакинства с малки деца. 

Пекинезите са малка порода кучета, които обаче разчитат на различни методи, за да изглеждат големи и страшни, когато се чувстват застрашени – включително силно джафкане и дори – хапане. Те не реагират добре на дърпане на опашката, гушкане, притискане или боцкане, склонни са да проявяват притежание към храната и играчките си. Освен това, ако имате у дома Пекинез, той със сигурност ще се състезава за вашето внимание – тези четириноги не искат да ви делят с никого. Както се досещате – да отглеждате такова куче и дете е голям стрес за всички и добра причина да потърсите друга порода.

ЧихуахуаСнимка: iStock

Много реномирани развъдчици на Ши Тцу отказват да продават кученца на семейства с малки деца. Както се досещате – за това си има причина. Представителите на тази порода са жадни за внимание и са готови на всякакви номера, за да го привлекат. Когато играете с тези кученца, трябва да сте изключително внимателни, защото е много лесно да го нараните. Експертите дори препоръчват децата да се занимават с домашния любимец само, докато са седнали на пода. 

кучеСнимка: iStock

Тези кучета, отглеждани в миналото за охрана, приличат на големи, пухкави и миловидни плюшени мечета. Но гушкането далеч не е сред любимите им занимания. Всъщност, обикновено прегръдките не са никак добре дошли. Както и пищящи, крещящи деца, които бягат около животното. Освен че не се поддават лесно на обучение, тези четириноги не биха се поколебали да реагират с агресия ако се почувстват заплашени. Чау Чау изискват много добра социализация от малки, както и стриктно обучение.

Да изберем правилната порода куче за нас може да се окаже наистина трудно. Важно е да обърнем внимание на това дали бъдещия ни домашен любимец ще се разбира с останалите членове на семейството ни или не, за да не се стига до непредвидени ситуации. 

 

Виж още