Как да храним куче с диария

куче Снимка: iStock

Д иарията е често срещано състояние при кучетата от всички възрасти. Тя може да е по-лека и да премине бързо – само чрез 2-3 епизода на разстройство, но може и да се окаже симптом на по-тежко стомашно-чревно заболяване. Има много причини кучето ни да има диария. Задължително е да разберем какво е в основата на неразположението на любимеца ни, за да преценим с какво да го храним с цел да облекчим състоянието му. 

болно кучеСнимка: iStock

Основни причини кучето да страда от диария:

  • Смяна на храната

Важи с пълна сила както за малки, така и за зрели кучета. Ако сте сменили рязко вида или марката на кучешката храна, която давате на любимеца си, е възможно той да получи временно неразположение и проблеми със стомашно-чревния тракт. Помнете – винаги подменяйте плавно една храна с друга.

  • Стрес

Може да се дължи на различни ситуации като пътуване, преместване в нов дом и тн. Промените влияят на стомашно-чревния тракт на четириногите ни приятели, а за да им помогнем най-добре е да ограничим нивата на стрес. Това може да стане чрез установяване на ежедневна рутина от редовни хранения, игри, почивка и упражнения.

Dogsandcats.bg
  • Изяло е нещо, което не трябва

Вроденото любопитство на четириногите ни приятели ги кара с голяма охота да опитват всичко. Понякога могат да сложат в уста нещо с цел да поиграят и без да искат да го глътнат. Наблюдавайте домашния си любимец по време на разходка, защото ако погълне отпадъци, играчки, домашни растения или насекоми, това може да доведе до нещо по-сериозно като блокиране на червата, например.

  • Паразити

С редовно вътрешно обезпаразитяване и поддържане на хигиена този проблем би могъл да бъде елиминиран.

  • Вирусна инфекция

Диарията е един от най-честите симптоми на някои заболявания, като най-сериозното от тях е паровирус, който е силно заразен и може да бъде животозастрашаващ. 

кучеСнимка: iStock

С какво да храним домашния си любимец с диария?

Ако домашният ви любимец страда от стомашно разстройство има някои домашни способи, чрез които можете да облекчите болките и дискомфорта му. Правилната диета е едно от тях.

Помнете – ако не се повлияе положително от смяната на храненето, значи може би се касае за симптом на по-сериозен здравословен проблем и посещението при ветеринар е задължително. 

  • Диарията дехидратира вашето куче. За това е добре да не натоварвате организма му допълнително. Можете да спрете приема на храна за няколко часа.
  • Направете храненията повече - между 4 до 6 на ден, като нека порциите да са малки
  • Добре на разстроения стомах на животното ще се отразят: твърдо сварено яйце, варени ориз или елда, печено пиле (само бялото месо)
  • Когато диарията на кучето спре помислете да добавяте по 1 супена лъжица фибри веднъж дневно към менюто на любимеца си
  • Уверете се, че животното има на разположение прясна вода по всяко време на деня

Добре е диетата да продължи поне два – три дни. На четвъртия ден можете да включите в менюто на кучето обичайната му храна. Ако състоянието му се влоши, потърсете помощ от ветеринарен лекар.

Превенция срещу диария при кучето

За да спестите на домашния си любимец неразположението, причинено от разстроен стомах, можете да направите няколко неща. На първо място – избягвайте внезапни и резки промени в диетата на кучето. 

кучеСнимка: iStock

Спестете му остатъците от масата, прясното мляко, лакомствата между храненията и ограничете достъпа му до боклука в дома ви. Следете поведението на животното по време на разходка – ако не спира да яде неща по пътя си, може би е добре да помислите за намордник. Не на последно място – не извеждайте малкото си куче преди да е приключило успешно ваксинационния си курс (две седмици след поставяне на третата ваксина).

 

Вижте още: 

3 домашни средства за лечение на разстроен стомах при кучетата

Виж още