Как терапията с кучета помага на хора с психични проблеми

терапевтично куче Снимка: iStock

А ко сте любител на животните и отглеждате куче, то знаете колко хубаво е да общувате с домашен любимец. И преди сме споменавали за това, че косматите ни другари са чудесни в разчитането на емоциите ни, усещат кога сме тъжни и кога – весели, и най-вече – винаги са готови да ни дадат необходимата подкрепа. Според последни изследвания, положителният ефект, които се наблюдава при общуването между стопанин и кучето му, може да се приложи и в терапевтична среда. 

Използването на силата и емоционалната подкрепа на домашните любимци все повече се превръща в жизненоважен инструмент при лечението на различни медицински състояния и разстройства – особено тези, свързани с психичното здраве.

Предлагаме ви да разгледаме заедно някои от различните видове терапия, в която косматите ни спътници участват и оставят своя отпечатък. И как те успешно могат да помогнат за лечение на по-широк спектър от състояния. 

Dogsandcats.bg

терапевтично кучеСнимка: iStock

Какво представлява терапията с домашни любимци?

Най-общо казано, терапията с домашни любимци е ръководено взаимодействие между специално обучено животно и индивид (или група хора), улеснено от водача на животното.

Целта на терапията с животни е да помогне за умствените, социалните, емоционалните и физическите функции на пациентите. Терапията може да се провежда на различни места, включително болници, домове за възрастни или болни хора, както и лечебни центрове. Тя може да включва различни дейности като разходки или грижи за самото терапевтично животно. 

Както всяка друга форма на лечение, и при тази специалистите преценяват според ситуацията кои да са специфичните компоненти в програмата за лечение с домашни любимци, които да приложат за всеки отделен случай, така че да е съобразена със специфичните нужди на всеки пациент. 

терапевтично кучеСнимка: iStock

Какви са ползите от терапията с домашни любимци?

Обучените животни са от полза за пациенти, страдащи от емоционални и поведенчески разстройства, депресия, аутизъм, злоупотреба с различни вещества и деменция, наред с други състояния. Четириногите ни приемат такива, каквито сме – те не съдят и не заплашват, както и никога не биха се отказали от нас. Всички тези фактори правят взаимодействието между терапевтичното животно и пациентите по-искрено, с повече доверие и по-безопасно. 

За хората, чиито разстройства са емоционално базирани, може да е трудно да се отворят и доверят безрезервно на друго човешко същество. За сметка на това, този процес е много по-лесен, когато се осъществява с терапевтично животно. Сред често съобщаваните ползи от програмите за лечение с помощта на домашни любимци са:

  • Намаляване на стреса
  • Повишаване на самочувствието
  • Подобрено настроение
  • По-добри комуникационни умения

Нека разгледаме малко по-подробно три от областите за „здраве и уелнес“, където терапията с домашни любимци действително има видим положителен ефект и резултатите са видими: психично здраве, деменция и злоупотреба с вещества.

  • Терапията с домашни любимци и психичното здраве

Лекарите и специалистите постепенно започнаха да разширяват спектъра от състояния, касаещи психичното здраве на пациентите, включвайки към тях програми с домашни любимци. Например, взаимодействията с животни могат да имат чувствителни ползи за пациенти, страдащи от посттравматично стресово разстройство или аутизъм.

терапевтично кучеСнимка: iStock

Терапията с животни се използва широко и за лечение на депресия. Доказано е, например, че галенето на животно може да предизвика отделяне на ендрофини (невротрансмитери за добро настроение), които могат да имат положително въздействие при пациенти, страдащи от депресивни разстройства. Не е за пренебрегване и факта, че съсредоточавайки се върху кучето и неговите нужди, вниманието на пациентите се отклонява от собствените им проблеми. Това им дава и възможност да развият своите възпитателни умения, както и чувство за съпричастност към животното. 

  • Терапия с домашни любимци и пациенти с деменция

Кучетата, а и други животни от години участват в програми, посещавайки центрове за подпомагане на възрастни хора. Въпреки че този тип взаимодействие със сигурност повдига духа на живеещите там, експертите, изучаващи болестта на Алцхаймер смятат, че пациентите могат да получат много повече от тези структурирани програми за интервенция с участието на животни.

За пример може да ни послужи една пилотна програма, проведена в Германия за период от шест месеца. При нея специално обучени кучета са водени на посещения на 17 пациенти, настанени в старчески домове, с лека до тежка форма на деменция. В края на програмата резултатите показали, че този вид дейност подобрилa социалното им поведение, при това – видимо. 

терапевтично кучеСнимка: iStock

Участниците в сесиите за терапия с помощта на животни са демонстрирали подобрени умения във вербалната комуникационна функция и по-голямо внимание и фокус при разговор. 

Изследователи от Медицинския център на Университета в Небраска също са установили, че след като са си взаимодействали с кучета, пациентите им, страдащи от деменция, са проявявали по-леко и рядко симптоми на заболяването, известни като „синдром на залеза“. Това е тревожно състояние, свързано със заболяването, което се проявява в ранния вечерен период и включва поведение на безпокойство, лутане, объркване, удряне, ритане. Присъствието на кучетата именно през този времеви интервал изглежда сякаш разсейва пациентите и ги отпуска. 

  • Терапия с домашни любимци и злоупотреба с вещества

Присъствието на куче, само по себе си, може да помогне за успокояване на зависими от упойващи и друг вид вещества. 

Учените са установили, че зависимите понякога се фокусират почти изключително върху себе си. Общуването с животно може да ги насърчи да мислят повече за нуждите на другите. Поставени в групова обстановка, заедно с други хора и терапевтични животни, се оказало, че те са по-склонни да си взаимодействат с останалите, ако наблизо има четириного. 

терапевтично кучеСнимка: iStock

Лекарите, наблюдаващи как зависимите пациенти си променят около животните, споделят, че чрез този метод на терапия получават и по-добра представа за проблемите, касаещи самочувствието им. А това, от своя страна, е от полза при идентифицирането на специфичните механизми за справяне и изграждане на по-здравословно ново поведение.

Често интегрирана в програми за консултиране, терапията с четириноги може да помогне на зависимите да научат повече за работата в екип, комуникацията, доверието и себеизразяването. Четириногите внасят и доза добро настроение и забавление в иначе сериозните сесии, а това рефлектира в облекчаването на напрежението по време на по-предизвикателните дискусии. 

Какво е вашето мнение за използването на домашни любимци при терапията за лечение на пациенти с психично здраве? 

 

Вижте още: 7 вида работни кучета и как помагат на хората

Виж още